Bananowa odrywana drożdżówka
Przepis na odrywaną drożdżówkę bananową
Dziś u mnie smakowita i fajnie słodka bananowa odrywana drożdżówka. To ciasto to puszyste ciasto drożdżowe zrobione z rozgniecionymi bananami i przełożone cukrem cynamonowym. Tak otrzymałam połączenie miękkiego, drożdżowego ciasta i intensywnego smaku bananów, tworzące pyszny wypiek, który rozpływa się w ustach. To doskonała przekąska na każdą okazję! Polecam
Spis treści
Bananowa odrywana drożdżówka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta bananowe i drożdżówki, to koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie smaków.
Bananowa odrywana drożdżówka przepis
Składniki
składniki na rozczyn drożdżowy:
- 15 g drożdży (świeżych )
- 50 ml mleka (ciepłego )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
składniki na bananowe ciasto drożdżowe
- ok 500 g mąki pszennej
- 3 banany (średnie, rozgniecione widelcem )
- 1 szczypta soli
- 50 g masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko (rozmiar L)
- gotowy rozczyn drożdżowy
Instrukcja
Jak zrobić bananową drożdżówkę do odrywania
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej, 50 ml mleka
- W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.ok 500 g mąki pszennej, 3 banany, 1 szczypta soli, 1 jajko, 50 g masła
- Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie potrzeby dodaj mąki – ciasto ma być gęste.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50 cm na 30 cm.
- Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki cynamonu
- Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
- Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
- Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
- Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie upiecz w piekarniku nagrzany do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 30-35 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.
Prywatne
Odrywana drożdżówka bananowa – uwagi
Odrywana drożdżówka już od jakiegoś czasu „chodziła” za mną – no cóż – uwielbiam ciasta drożdżowe :) Jako że znowu banany w moim domu przeszły w fazę czarnego koloru na skórce i nikt ich nadal nie chciał zjeść, to wymyśliłam, że dodam je do ciasta drożdżowego i upiekę je właśnie w wersji „odrywanej”. Wcześniej robiłam już dyniową drożdżówkę, więc wiedziałam, że dodawanie zmiksowanych owoców/warzyw do ciasta drożdżowego zdaje egzamin, więc uznałam, że również banany się sprawdzą. Na szczęście – nie myliłam się.
Jak przygotować odrywaną drożdżówkę bananową – wskazówki
Banany są mocno wyczuwalne, a przy pieczeniu obłędnie pachną. Jako że banany są słodkie, to do ciasta nie dawałam już dodatkowego cukru. Kawałki ciasta do przełożenia posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem. Wszystkie smaki znakomicie się połączyły i uzupełniły. Gorąco Wam polecam tą bananową odrywaną drożdżówkę.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Zrobiłam wczoraj to ciasto i jest mega!
Co prawda zamiast kroić na kawałki po wysmarowaniu masłem i posypaniu cukrem zwinęłam w rulonik i włożyłam w keksówkę. Wyrosło jak szalone – druga wysokość keksówki ponad. Polecam ;)
Czy oby wymiary surowego ciasta są prawidłowe?
50/60/30cm? A może jednak pominąć zero ? Bo pół metrowe ciasto o wysokości trzydziestu centymetrów nie wyjdzie z ponad pół kilograma mąki
A skąd te wymiary? Ciasto jest na keksówkę o długości do 30cm
W przepisie było 50/60 cm na 30 cm. Zmieniłam na 50 na 30 :)