Bułeczki z serem

 

ciasto drożdżowe z serem

 

Chyba wszyscy lubią takie drożdżowe bułeczki z serem, co? 😀

Drożdżówki zawsze kojarzą się mi z dzieciństwem. Pamiętam, że moja ciocia była mistrzynią ciast drożdżowych.

Zawsze lubiłam do niej jeździć, bo często robiła właśnie pyszne drożdżówki 🙂

Ta miłość do ciast drożdżowych została ze mną na zawsze. Teraz ja robię swoim dzieciom i mężowi różne bułeczki drożdżowe i ciasta na drożdżach.

Bułeczki z serem, to taka klasyka. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe przekładane warstwą twarogowego nadzienia.

Pysznie i prosto.

A bułeczki same znikają.

Z podanego przepisu otrzymacie 16 bułeczek – wystarczy dla każdego.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – na pewno znajdziecie, coś, co wam zasmakuje 😀

 

bułeczki z serem ciasto drożdżowe z twarogiem
 

drożdżówki z twarogiem bułeczki drożdżowe z twarogiem
 

bułeczki z twarogiem drożdżówki z serem
 

Bułeczki z serem – przepis do druku

 

Bułeczki z serem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 16 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • niepełna szklanka ciepłego mleka - około 220 ml
  • 500 g (3 i ¼ szklanki) mąki
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 ml oleju
farsz:
  • 500 g twarogu (użyłam sernikowy w wiaderku)
  • 1 duże jajko
  • około 50 g (1/4 szklanki) cukru - lub do smaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem - zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajka oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  5. Blat posyp mąką i wyjmij ciasto, zagnieć, podziel mniej więcej na dwie równe części.
  6. Rozwałkuj jedną z nich na placek o grubości około pół cm.
  7. Składniki farszu twarogowego zmieszaj razem, posmaruj połową rozwałkowane ciasto.
  8. Ciasto złóż od góry do środka, a potem od dołu tak aby zakryć część górną (podobnie jak składa się kartkę papieru na list).
  9. Potnij tak złożone ciasto na 8 kawałków.
  10. Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy - bo bułeczki urosną.
  11. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj jak pierwszy, posmaruj nadzieniem, złóż i potnij.
  12. Blachy z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  13. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), piecz bułeczki około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  14. Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Bułeczki możesz posmarować dodatkowo lukrem - na tą ilość będziesz potrzebować około 300 g cukru pudru (2 szklanki) oraz trochę mleka - mleko dodawaj po trochu do cukru pudru i mieszaj dokładnie. Tak przygotowanym lukrem posmaruj bułeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 203 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 31 g Białka: 9 g