ciasto drożdżowe z serem

Przepis na puszyste drożdżówki z twarogiem

Zapraszam dziś na bułeczki z serem. Takie puszyste domowe drożdżówki nadziane twarogiem to idealny deser do kawy, czy herbaty. Ale to również doskonała przekąska, którą możecie zabrać ze sobą do pracy, czy też spakować dzieciom do szkoły. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

bułeczki z serem

Bułeczki z serem przepis krok po kroku

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić bułeczki z białym serem, to koniecznie zobacz ten przepis!

bułeczki z serem

Bułeczki z serem białym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżówki wypełnione twarożkiem.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 4 hours 25 minut
Porcje 16
Kalorie 203 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek

składniki na nadzienie z białego sera do bułeczek

  • 500 g twarogu ((użyłam tłusty sernikowy w wiaderku))
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) – lub do smaku)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z serem białym

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem – zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    50 g świeżych drożdży, 220 ml mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajka oraz olej.
    500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka, 50 ml oleju
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Blat posyp mąką i wyjmij ciasto, zagnieć, podziel mniej więcej na dwie równe części.
  • Rozwałkuj jedną z nich na placek o grubości około pół cm.
  • Składniki farszu twarogowego zmieszaj razem, posmaruj połową rozwałkowane ciasto.
    500 g twarogu, 1 jajko, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Ciasto złóż od góry do środka, a potem od dołu tak aby zakryć część górną (podobnie jak składa się kartkę papieru na list).
  • Potnij tak złożone ciasto na 8 kawałków.
  • Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – zachowaj odstępy – bo bułeczki urosną.
  • Drugi kawałek ciasta rozwałkuj jak pierwszy, posmaruj nadzieniem, złóż i potnij.
  • Blachy z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), piecz bułeczki około 20-25 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Bułeczki możesz posmarować dodatkowo lukrem – na tą ilość będziesz potrzebować około 300 g cukru pudru (2 szklanki) oraz trochę mleka – mleko dodawaj po trochu do cukru pudru i mieszaj dokładnie. Tak przygotowanym lukrem posmaruj bułeczki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 203kcalWeglowodany: 31gBiałko: 9gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe bułeczki z twarogiem, drożdżówki z twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto drożdżowe z twarogiem

Drożdżówki z twarogiem – uwagi

Chyba wszyscy lubią takie drożdżowe bułeczki z serem, co?

Drożdżówki zawsze kojarzą się mi z dzieciństwem.

Pamiętam, że moja ciocia była mistrzynią ciast drożdżowych.

Zawsze lubiłam do niej jeździć, bo często robiła właśnie pyszne drożdżówki.

Ta miłość do ciast drożdżowych została ze mną na zawsze.

Teraz ja robię swoim dzieciom i mężowi różne bułeczki drożdżowe i ciasta na drożdżach.

Bułki drożdżowe z twarogiem, to taka klasyka.

Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe przekładane jest warstwą twarogowego nadzienia.

Pysznie i prosto.

A bułeczki z twarogiem same znikają.

Z podanego przepisu otrzymacie około 16 drożdżowych bułeczek – wystarczy dla każdego.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – na pewno znajdziecie, coś, co wam zasmakuje :D

drożdżówki z twarogiem bułeczki drożdżowe z twarogiem
bułeczki z twarogiem drożdżówki z serem

Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki. Tutaj polecam takie trzy przepisy: