Przepis na puszyste drożdżówki z twarogiem

ciasto drożdżowe z serem


Chyba wszyscy lubią takie drożdżowe bułeczki z serem, co? :D

Drożdżówki zawsze kojarzą się mi z dzieciństwem. Pamiętam, że moja ciocia była mistrzynią ciast drożdżowych.

Zawsze lubiłam do niej jeździć, bo często robiła właśnie pyszne drożdżówki :)

Ta miłość do ciast drożdżowych została ze mną na zawsze.

Teraz ja robię swoim dzieciom i mężowi różne bułeczki drożdżowe i ciasta na drożdżach.

Bułeczki z serem, to taka klasyka.

Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe przekładane warstwą twarogowego nadzienia.

Pysznie i prosto.

A bułeczki same znikają.

Z podanego przepisu otrzymacie 16 bułeczek – wystarczy dla każdego.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – na pewno znajdziecie, coś, co wam zasmakuje :D


bułeczki z serem ciasto drożdżowe z twarogiem

drożdżówki z twarogiem bułeczki drożdżowe z twarogiem

bułeczki z twarogiem drożdżówki z serem

Bułeczki z serem – przepis do druku

bułeczki z serem

Bułeczki z serem

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżówki wypełnione twarożkiem.
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 4 godz 25 minut
Porcje 16
Kalorie 203 kcal

Składniki

ciasto:

farsz:

  • 500 g twarogu (użyłam sernikowy w wiaderku)
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g cukru (1/4 szklanki) - lub do smaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem - zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajka oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Blat posyp mąką i wyjmij ciasto, zagnieć, podziel mniej więcej na dwie równe części.
  • Rozwałkuj jedną z nich na placek o grubości około pół cm.
  • Składniki farszu twarogowego zmieszaj razem, posmaruj połową rozwałkowane ciasto.
  • Ciasto złóż od góry do środka, a potem od dołu tak aby zakryć część górną (podobnie jak składa się kartkę papieru na list).
  • Potnij tak złożone ciasto na 8 kawałków.
  • Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy - bo bułeczki urosną.
  • Drugi kawałek ciasta rozwałkuj jak pierwszy, posmaruj nadzieniem, złóż i potnij.
  • Blachy z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), piecz bułeczki około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Bułeczki możesz posmarować dodatkowo lukrem - na tą ilość będziesz potrzebować około 300 g cukru pudru (2 szklanki) oraz trochę mleka - mleko dodawaj po trochu do cukru pudru i mieszaj dokładnie. Tak przygotowanym lukrem posmaruj bułeczki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 203kcalWeglowodany: 31gBiałko: 9gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!