Bułeczki z serem
Chyba wszyscy lubią takie drożdżowe bułeczki z serem, co? :D
Drożdżówki zawsze kojarzą się mi z dzieciństwem. Pamiętam, że moja ciocia była mistrzynią ciast drożdżowych.
Zawsze lubiłam do niej jeździć, bo często robiła właśnie pyszne drożdżówki :)
Ta miłość do ciast drożdżowych została ze mną na zawsze. Teraz ja robię swoim dzieciom i mężowi różne bułeczki drożdżowe i ciasta na drożdżach.
Bułeczki z serem, to taka klasyka. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe przekładane warstwą twarogowego nadzienia.
Pysznie i prosto.
A bułeczki same znikają.
Z podanego przepisu otrzymacie 16 bułeczek – wystarczy dla każdego.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – na pewno znajdziecie, coś, co wam zasmakuje :D






Bułeczki z serem – przepis do druku

Bułeczki z serem
Składniki
ciasto:
- 50 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru
- niepełna szklanka ciepłego mleka - około 220 ml
- 500 g (3 i 1/4 szklanki) mąki
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 50 ml oleju
farsz:
- 500 g twarogu (użyłam sernikowy w wiaderku)
- 1 duże jajko
- około 50 g (1/4 szklanki) cukru - lub do smaku
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem - zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajka oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Blat posyp mąką i wyjmij ciasto, zagnieć, podziel mniej więcej na dwie równe części.
- Rozwałkuj jedną z nich na placek o grubości około pół cm.
- Składniki farszu twarogowego zmieszaj razem, posmaruj połową rozwałkowane ciasto.
- Ciasto złóż od góry do środka, a potem od dołu tak aby zakryć część górną (podobnie jak składa się kartkę papieru na list).
- Potnij tak złożone ciasto na 8 kawałków.
- Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy - bo bułeczki urosną.
- Drugi kawałek ciasta rozwałkuj jak pierwszy, posmaruj nadzieniem, złóż i potnij.
- Blachy z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), piecz bułeczki około 20-25 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wspaniałe, pyszne <3
super :)