Chleb z melasą
Przepis na prosty chleb na melasie
Przepis na chleb z melasą zrobiony na drożdżach to doskonały wybór dla miłośników pełnego smaku i aromatu pieczywa. Melasa nadaje mu delikatną słodycz i głęboki kolor, podkreślając jego charakterystyczny smak. Wykorzystanie drożdży gwarantuje puszystą konsystencję wewnątrz i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ten chleb doskonale sprawdzi się na śniadaniowy stół, podany z ulubionym dżemem czy serem. Przygotuj go samodzielnie w domu, ciesząc się autentycznym smakiem pieczywa w każdym kęsie.
Chleb z melasą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz piec w domu chleb i pieczywo i masz melasę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Chleb z melasą przepis
Wyposażenie
- Keksowa forma do pieczenia o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na chleb z melasą
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 250 ml gorącej wody ((do płatków owsianych))
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml letniej wody ((do drożdży))
- 0,5 łyżeczki cukru ((do drożdży))
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżeczka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistą – około 450 g)
- ok 120 ml wody ( letniej (do nadania ciastu konsystencji))
Instrukcja
Jak zrobić chleb z melasą krok po kroku
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą, zamieszaj i odstaw do napęcznienia.0,5 szklanki płatków owsianych, 250 ml gorącej wody
- Drożdże i cukier zalej wodą, zamieszaj i odstaw na chwilę.20 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 60 ml letniej wody
- W dużej misce umieść mąkę, melasę, olej, sól, płatki owsiane i rozczyn drożdżowy.2 łyżki melasy, 1 łyżeczka oleju, 3 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Zagnieć ciasto – dodaj po trochu wodę jeśli jest zbyt gęste (nie dawaj za dużo, bo ma być zwarte).
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około pół godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o długości około 25 cm.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch chleba płatkami owsianymi.
- Przykryj foremkę z chlebem i odstaw na około pół godziny do podrośnięcia.
- Piecz około 45 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
- Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Chleb na melasie – uwagi
Kupiłam melasę z trzciny cukrowej i zastanawiałam się do czego ją najpierw wykorzystać, a że ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, to zdecydowałam się na chleb z melasą. Pogrzebałam trochę w internecie i znalazłam obiecujący przepis (który trochę zmodyfikowałam – niestety nie zapisałam sobie strony, gdzie go znalazłam). Chleb upiekłam z połowy porcji, bo mało go jadamy w domu (jedynie po kanapce do pracy).
Aby był zdrowszy użyłam pszenną mąkę pełnoziarnistą, zmniejszyłam też ilość drożdży i melasy. Melasa sprawiła, że chleb jest lekko słodki i ma ciemny, karmelowy kolor. Myślę, że jest to ciekawy przepis, tylko następnym razem upiekę go w mniejszej foremce, bo teraz wyszedł mi dość niski (upiekłam w foremce długiej na 30 cm, lepsza byłaby foremka 24-25 cm).
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowy chleb.
Polecane przepisy na chleby
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne domowe chleby. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pełnoziarnisty chleb na melasie
Przepis na prosty drożdżowy chleb zrobiony z dodatkiem melasy. Melasa w chlebie dodaje mu lekko słodkawego, dymnego smaku oraz go przyciemnia. Jeśli macie w domu melasę, to dodajcie ją do tego chleba z płatkami owsianymi. Ten drożdżowy chleb bez zakwasu przygotujecie równie łatwo jak ciasto drożdżowe. I w około 3 godziny możecie się cieszyć aromatem pieczonego chleba, który rozchodzi się po całym domu. Przeczytajcie mój przepis na chleb z melasą i zobaczcie jak upiec chleb w domu.
Pszenny chleb z melasą
Pełnoziarnisty pszenny chleb z płatkami owsianymi to pyszny i prosty chleb, który bez problemu upieczecie w domu. Jeśli lubicie domowe pieczywo, to koniecznie wypróbujcie mój przepis krok po kroku na chleb owsiany z melasą. Taki ciemny chleb na melasie smakuje rewelacyjnie! Polecam wam również inne moje przepisy na domowy chleb.