Ciastka brownie z owocami
wpis sponsorowany
Przepis na czekoladowe ciastka brownie z kremem i owocami w żelu
Zapraszam dziś na rewelacyjne ciastka brownie z owocami w żelu. Te miękkie ciastka czekoladowe przekładane są kremem mascarpone oraz soczystymi i pysznymi wiśniami i porzeczkami w żelu. Takie ciastka markizy (albo z angielskiego whoopie pies) to doskonały pomysł na smakowity deser, który sprawdzi się zarówno na weekend jak i na specjalne okazje takie jak święta czy urodziny. Koniecznie zobacz mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i zaskocz swoich bliskich takimi pysznymi czekoladowymi ciastkami whoopie pies z mascarpone i owocami.
Spis treści
Czekoladowe ciastka brownie z owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe słodkości połączone z lekko kwaskowymi owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na whoopie pies.
Ciastka brownie z owocami przepis z filmem
Składniki
składniki na ciastka brownie
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 35 g mąki pszennej (2 lekko czubate łyżki)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na przełożenie ciastek
- 100 g serka mascarpone (zimnego)
- 100 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
- ok 5 łyżeczek Wiśni w żelu (od Helcom)
- ok 5 łyżeczek Porzeczek w żelu (od Helcom )
Instrukcja
Jak zrobić ciastka brownie z owocami w żelu krok po kroku
Krok 1 – przygotuj ciasto na ciastka
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem – ja ją podgrzewam około 1 minutę w mikrofali.100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła
- Wymieszaj dokładnie czekoladę z masłem na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia.
- Mąkę połącz razem z proszkiem do pieczenia.35 g mąki pszennej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę – ja miksuję przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach.2 jajka, 100 g cukru
- Dodaj do ubitych jajek ostudzoną czekoladę.
- Zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
- Dodaj mąkę i krótko zmiksuj.
- Schowaj masę na ciastka do lodówki na około 2 godziny – musi zgęstnieć.
Krok 2 – przygotowanie ciasteczek
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – w trybie góra/dół.
- Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i nabieraj łyżeczką porcje ciasta (ja łyżeczkę moczę najpierw w lekko ciepłej wodzie).
- Pomagając sobie drugą łyżeczką wykładaj ciastka na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka układaj w lekki odstępach, bo podczas pieczenia się rozpłyną.
- Piecz ciastka brownie przez około 11-15 minut.
- Po upieczeniu wystudź je przed przekładaniem kremem.
Krok 3 – przygotuj przełożenie do ciasteczek
- Mascarpone zmiksuj razem z kremówką i cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.100 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Aby ciastka ładniej wyglądały polecam przełożenie kremu do woreczka najlepiej z założoną tylką – u mnie to tylka gwiazdka Wilton 1M.
- Kremem udekoruj połowę ciastek.
- Nałóż na krem wiśnie i porzeczki w żelu.ok 5 łyżeczek Wiśni w żelu, ok 5 łyżeczek Porzeczek w żelu
- Na koniec przykryj ciastka drugim ciasteczkiem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciastka whoopie pies – uwagi
Moje dzisiejsze ciastka brownie przygotowane we współpracy z portalem Życie ma smak to smakowite czekoladowe ciasteczka przekładane prostym kremem mascarpone oraz pysznymi polskim owocami w żelu od Helcom. Ja tu użyłam dwa rodzaje owoców – wiśnie w żelu oraz porzeczki w żelu. Obydwa te smaki doskonale się połączyły z mocno czekoladowymi ciastkami. Przygotuj te ciasteczka na specjalną okazję, a na pewno zachwycisz nimi wszystkich!
A jeśli lubisz produkty marki Helcom, to koniecznie wypróbuj również mój przepis na znakomitą kremową szarlotkę albo na bakaliowe kuleczki.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciastek brownie?
Do przygotowania czekoladowych whoopie pies będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej zamieszczam skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- czekolada – niezbędna tu jest gorzka czekolada – tak aby masa potem dobrze stężała. Będziesz potrzebować 100 g gorzkiej czekolady. Przy zakupach zwróć więc uwagę na gramaturę kupowanej czekolady, bo duże marki takie jak Wedel robią już w zasadzie opakowania o wielkości 90 a nawet 80 g.
- masło – u mnie to masło extra, masło typu mix lub masło roślinne jest bardziej miękkie i ciastka z ich dodatkiem mniej stężeją podczas schładzania
- mascarpone – to włoski kremowy serek, który bez problemów dostaniesz w większych sklepach oraz w dyskontach
- śmietana kremówka – u mnie to śmietana w kartoniku (płynna) o zawartości tłuszczu 30%
Czy można zrobić bezglutenowe ciastka brownie?
W tym przepisie używa się niedużo mąki i bardzo łatwo zastąpić ją mąką bezglutenową. Możesz też użyć zamiast mąki mielone migdały. Pamiętaj też wtedy o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia. A jeśli go nie masz to zamiast proszku do pieczenia użyj odrobinę sody oczyszczonej. Soda jest silniejsza niż proszek, więc wystarczy jej tu dosłownie szczypta.
Jak przechowywać ciastka whoopie pies?
Ciastka brownie przełożone kremem i owocami w żelu najlepiej przechowywać w lodówce. Zaraz po przygotowaniu mogą przez jakiś czas (kilka godzin zależnie od temperatury na zewnątrz) być trzymane na blacie. Potem warto je schować do lodówki. Możesz też same ciastka czekoladowe przełożyć do szczelnego pojemnika i tak przechować je nawet kilka dni. Sam krem schowaj do lodówki i nakładaj go razem z owocami w żelu tuż przed podaniem.
Mam nadzieję, że te czekoladowe ciastka whoopie pies z wiśniami i porzeczkami zasmakują tobie i twoim bliskim tak bardzo jak mi i mojej rodzinie :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Polecane przepisy na ciastka czekoladowe
Jeśli uwielbiasz czekoladę i czekoladowe słodkości, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na czekoladowe ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe whoopie pies przepis
Przepis na pyszne amerykańskie ciastka czekoladowe whoopie pies. Te miękkie ciastka czekoladowe po upieczeniu przekładane są kremem, który dodaje im lekkości i smaku. Ja do swoich ciastek brownie dodałam jeszcze smakowite i lekko kwaskowate owoce w żelu - wiśnie i porzeczki. Połączenie porzeczek czarnych i czerwonych z lekko słodkim kremem mascarpone i czekoladowymi miękkimi ciastkami jest wręcz obłędne! Koniecznie sprawdź ten przepis! Ja do przepisu dodałam bardzo dokładne instrukcje krok po kroku ilustrowane zdjęciami z przygotowania, a także krótkim filmem, gdzie pokazuję, jak ja zrobiłam te przekładane ciastka czekoladowe z kremem.