Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Jesień trwa w najlepsze, słońca ostatnio jak na lekarstwo, ciągle ciemno i niezbyt przyjemnie :(
Czym sobie można skutecznie poprawić humor, jak nie jakimś pysznym wypiekiem.
A jeśli zawiera on jeszcze masę czekolady, to sukces murowany :)
Dziś chcę Wam zaproponować nieziemskie ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dzięki dodatkowi czekolady i suszonych śliwek, ciasto jest niezwykle wilgotne i przepyszne w smaku :)
Będzie doskonałe na święta :)
Spróbujcie koniecznie :)
Przepis na tortownicę 26 cm.
PS. Zapraszam również do sprawdzenia innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami –
przepis do druku

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Przepis na foremkę o średnicy około 26 cm.
Składniki
- 250 g suszonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
- 250 ml wody
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła
- 145 g cukru
- 2 duże jaja
- 185 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g gorzkiej czekolady
Instrukcja
- Pokrojone śliwki zalej wodą i podgotuj w garnuszku, dodaj skórkę pomarańczową i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
- Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszaj, zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia.
- Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce) i przestudź.
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Mąkę wymieszaj z pozostałą sodą i proszkiem do pieczenia.
- Mąkę dodaj stopniowo do jajek, dołóż zalewę ze śliwek, na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Przestudź ciasto.
- Posyp cukrem pudrem, albo polej po wierzchu polewą czekoladową.
Notatki
Przepis na tortownicę 26 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!