Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Przepis na proste ciasto czekoladowe z pomarańczami
Dziś mam dla was przepis na murzynka z przepisu Nigelli Lawson. To taki angielski murzynek, więc składniki trochę odmienne od naszych tradycyjnych. Ale ciasto czekoladowo-pomarańczowe wychodzi tak pyszne, że warto je zrobić tej jesieni. Polecam!
Spis treści
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste i wilgotne ciasta czekoladowe to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe przepis
Wyposażenie
- Podłużna foremka do ciasta o długości około 27 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe z pomarańczą
- 150 g masła (miękkiego )
- 2 łyżki golden syrup (- można zastąpić płynnym miodem)
- 170 g cukru dark muscovado (- można zastąpić cukrem trzcinowym)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao ((około 5 łyżeczek))
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
składniki na polewę czekoladową
- 100 g czekolady (- użyłam gorzką)
- 100 ml śmietany kremówki (- jeśli używasz mleczną czekoladę, to weź 50 ml)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Zmiksuj masło z cukrem i golden syrup (przepis na blogu).150 g masła, 2 łyżki golden syrup, 170 g cukru dark muscovado
- Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.2 jajka, skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
- Zmieszaj razem pozostałe suche składniki.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g kakao
- Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
- Przełóż masę do foremki keksowej.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.100 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Polewą polej ostudzone ciasto.
Notatki
Prywatne
Ciasto czekoladowe z pomarańczami – uwagi
Robi się coraz chłodniej i mój apetyt na czekoladę sukcesywnie rośnie :)
Jeśli macie tak samo, to zapraszam na ciacho czekoladowe o pomarańczowym aromacie..
Ale się spieszcie, bo znika w oczach :)
Bo jak mogłoby być inaczej – czekoladowy smak, pomarańczowy aromat, miękkie i delikatne ciasto, a całość oblana uzależniającą czekoladą.
Chcesz przygotować ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem? Oczywiście też możesz! Tutaj najlepiej się sprawdzi lekki krem śmietankowy – albo sama bita śmietana, albo krem z mascarpone. Jak dodać krem do tego ciasta? Po pierwsze – możesz ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół, posmarować kremem i ułożyć na nim górną część ciasta – wtedy dopiero polecam oblać je polewą czekoladową. Drugi sposób, to posmarowanie kremem wierzchu ciasta – zamiast polewy czekoladowej. Samą bitą śmietanę możesz również podać przy serwowaniu ciasta. Wystarczy nałożyć bitą śmietanę na talerzyk obok ciasta. Tak podane ciasto czekoladowo-pomarańczowe będzie doskonałym deserem.
Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni, a oryginalnie pochodzi od Nigelli Lawson (co mnie wcale nie dziwi :))
Ps.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe oraz sprawdźcie mojego e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i mocno czekoladowych wypieków.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babkę czekoladowo-pomarańczową
Przygotuj razem ze mną wilgotnego murzynka pomarańczowego z przepisu Nigelli Lawson. Przepis jest na foremkę keksową, więc to idealna ilość ciasta, przy mniejszej ilości osób. Ciasto czekoladowe wychodzi fajnie wilgotne i jednocześnie mięciutkie. Podane z prostą polewą czekoladową smakuje jak marzenie. Sok z pomarańczy dodany do ciasta oraz skórka pomarańczowa sprawiają, że ciasto ma fajny aromat i smak. Spróbujcie koniecznie!
Proste ciasto czekoladowe z pomarańczami
Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku na agnielskiego murzynka z pomarańczami i koniecznie upieczcie go na weekend do kawki. Gwarantuję, że nie będziecie tego żałowali :) Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na babki - nie tylko czekoladowe :)