Czarnoleska beza przepis
Przepis na bezę Schwarcwaldzką z wiśniami i czekoladą
Dziś u mnie czarnoleska beza, czyli pyszny torcik bezowy z czekoladą, wiśniami i kremem śmietankowym. Taka beza to świetny pomysł na deser na co dzień i od święta. Gorąco polecam!
Spis treści
Czarnoleska beza przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy i torty bezowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czarnoleska beza przepis
Składniki
składniki na blaty bezowe
- 6 białek (z jajek L)
- 300 g cukru (- 1,5szklanki)
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki kakao
- około 50 g gorzkiej czekolady (rozdrobnionej )
dodatkowe składniki do bezy czarnoleskiej
- wiśnie ((ja użyłam kompotowe))
- 300 ml śmietany kremówki ( 30 lub 36% – mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić bezę czarnoleską
- Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.6 białek, 300 g cukru
- Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj kakao, ocet oraz rozdrobnioną czekoladę – delikatnie wymieszaj.1 łyżeczka octu, 2 łyżki kakao, około 50 g gorzkiej czekolady
- Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy ok 20 cm (ja odrysowałam dwa małe talerzyki).
- Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg)
- Po 5 minutach obniż temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i piecz przez około 90 minut.
- Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, aż do jego wystygnięcia, albo najlepiej na całą noc.
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.300 ml śmietany kremówki
- Dodaj cukier puder i serek mascarpone i zmiksuj.125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Nałóż masę na jeden blat bezy, na wierzchu ułóż gęsto wiśnie.wiśnie
- Przykryj drugim blatem.
- Możesz dodatkowo udekorować bezę rozpuszczoną czekoladą.
- Schowaj bezę do lodówki na kilka godzin – gdy blaty lekko zmiękną od kremu będzie łatwiej kroić bezę – ja nie miałam czasu na schładzanie i moja beza się pokruszyła przy krojeniu.
Prywatne
Beza z wiśniami i czekoladą – uwagi
Znowu uzbierało mi się sporo białek, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie bezy :) Ostatnio bardzo nam zasmakowała beza czekoladowa, więc postanowiłam, że teraz też będzie czekoladowa tylko odrobinę zmieniona. Jako dodatek wykorzystałam wiśnie oraz krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone – stąd beza czarnoleska lub szwarcwaldzka. Eksperyment uważam za udany – spróbujcie koniecznie! Jak zwykle – pokrojenie bezy to dla mnie było duże wyzwanie, ale smak wynagradza wszystko :)
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy i ciasta bezowe.
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne bezy i torty bezowe. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czarnoleska beza przepis
Przepis na torcik bezowy schwarzwaldzki, czyli czekoladowe bezy przekładane bitą śmietaną i wiśniami a na koniec polane rozpuszczoną czekoladą. Ta pyszna czekoladowa beza z wiśniami to prawdziwy przysmak. Jeśli lubicie połączenie czekolady i wiśni, to koniecznie przygotujcie taką bezę czekoladową z wiśniami. Wszyscy będą zachwyceni tym smakiem!
Czekoladowy torcik bezowy z wiśniami
Czekoladowa beza z wiśniami i czekoladą bardzo nam smakowała. Takie ciasto bezowe możecie zrobić jako torcik. Czekoladowy torcik bezowy z wiśniami możecie przygotować na urodziny i nie tylko. Świetnie będzie wyglądał na świątecznym stole.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy.