tarta czekoladowa z solonym karmelem4

Przepis na kruchą tartę z czekoladą i solonym karmelem

Dziś u mnie niezwykle pyszna czekoladowa tarta z solonym karmelem. Tutaj kruche ciasto upieczone jest z mocno czekoladowym nadzieniem z dużej ilości czekolady. Do tego warstwa słono-słodkiego karmelu na wierzchu i idealna czekoladowa tarta gotowa! Gorąco polecam!

tarta czekoladowa z solonym karmelem2

Czekoladowa tarta z solonym karmelem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z mocno czekoladowym nadzieniem, a do tego w połączeniu ze słodkim karmelem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

tarta czekoladowa z karmelem

Czekoladowa tarta z solonym karmelem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z czekoladowym nadzieniem polana solonym karmelem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Jedna większa forma do tarty o średnicy około 26 cm albo kilka mniejszych foremek do tarty.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na masę czekoladową do tarty

składniki na solony karmel do tarty

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 szczypta soli, 120 g masła, 1 żółtko, trochę zimnej wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na rozmiar foremki do tarty.
  • Wyłóż ciastem foremkę, przykryj folią aluminiową a na wierzch wysyp groch lub kuleczki do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu zdejmij folię z grochem i lekko przestudź.

Jak zrobić masę czekoladową do tarty

  • Podgrzej kremówkę, dodaj do niej połamane czekolady i zamieszaj, aż się rozpuści.
    200 g gorzkiej czekolady, 160 g mlecznej czekolady, 250 ml śmietany kremówki
  • Jajko i żółtka zmiksuj, dodaj 1/4 część masy czekoladowej i zmieszaj.
    1 jajko, 1 żółtko
  • Dodaj pozostałą masę.
  • Wyłóż masę czekoladową na spód.
  • Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez 25-30 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.

Jak zrobić solony karmel do tarty

  • Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj go mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje – uważaj żeby go nie przypalić!
    200 g cukru
  • Dodaj masło (może zajść gwałtowna reakcja) – mieszaj do połączenia masła z cukrem.
    ok 100 g masła
  • Dodaj kremówkę i sól, wymieszaj.
    120 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka soli
  • Masę lekko ostudź, a następnie wylej na wierzch tarty.
  • Wierzch zastygającego karmelu możesz posypać dodatkowo gruboziarnistą solą.
Prywatne
Słowa kluczowe tarta z karmelem i czekoladą, tarta ze słonym karmelem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta czekoladowa z solonym karmelem1

Krucha tarta z czekoladą i solonym karmelem – uwagi

Taka czekoladowa tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie znalazłam dla niej czas :)

Nie chciałam robić wielkiej tarty, więc zrobiłam sobie minitarty z połowy porcji – chociaż masy czekoladowej nie żałowałam ;)

A masa czekoladowa, to czysty obłęd – mnóstwo gorzkiej i mlecznej czekolady z odrobiną śmietany kremówki i żółtkami.

Wierzch polany jest niesamowitym solonym karmelem (muszę przyznać, że to połączenie smaków bardzo przypadło mi do gustu).

Poniżej podaję przepis na taki solony karmel – ale jeśli obawiacie się, że sobie nie poradzicie z jego przygotowaniem, albo nie macie na to czasu, to możecie użyć gotową masę kajmakową, do której dodajcie soli.

Podaję przepis na całą porcję – czyli tartę o wielkości około 25 cm średnicy, albo 4-6 minitart.

Ps. Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie tarty – na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na tarty czekoladowe

Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie czekoladowe tarty. Tutaj polecam również takie trzy przepisy: