Taka czekoladowa tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie znalazłam dla niej czas :)

Nie chciałam robić wielkiej tarty, więc zrobiłam sobie minitarty z połowy porcji – chociaż masy czekoladowej nie żałowałam ;)

A masa czekoladowa, to czysty obłęd – mnóstwo gorzkiej i mlecznej czekolady z odrobiną śmietany kremówki i żółtkami.

Wierzch polany jest niesamowitym solonym karmelem (muszę przyznać, że to połączenie smaków bardzo przypadło mi do gustu).

Poniżej podaję przepis na taki solony karmel – ale jeśli obawiacie się, że sobie nie poradzicie z jego przygotowaniem, albo nie macie na to czasu, to możecie użyć gotową masę kajmakową, do której dodajcie soli.

Podaję przepis na całą porcję – czyli tartę o wielkości około 25 cm średnicy, albo 4-6 minitart.

tarta czekoladowa z solonym karmelem1

tarta czekoladowa z solonym karmelem2

tarta czekoladowa z solonym karmelem4

 

tarta czekoladowa z karmelem

Czekoladowa tarta z solonym karmelem

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

ciasto:

solony karmel:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.
  • Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na rozmiar foremki do tarty.
  • Wyłóż ciastem foremkę, przykryj folią aluminiową a na wierzch wysyp groch lub kuleczki do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu zdejmij folię z grochem i lekko przestudź.

masa czekoladowa:

  • W międzyczasie przygotuj masę.
  • Podgrzej kremówkę, dodaj do niej połamane czekolady i zamieszaj, aż się rozpuści.
  • Jajko i żółtka zmiksuj, dodaj 1/4 część masy czekoladowej i zmieszaj.
  • Dodaj pozostałą masę.
  • Wyłóż masę czekoladową na spód.
  • Piecz w 170 stopniach przez 25-30 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.

solony karmel:

  • Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj go mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje.
  • Dodaj masło (może zajść gwałtowna reakcja) - mieszaj do połączenia masła z cukrem.
  • Dodaj kremówkę i sól, wymieszaj.
  • Masę lekko ostudź, a następnie wylej na wierzch tarty.
  • Wierzch zastygającego karmelu możesz posypać gruboziarnistą solą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.