Taka czekoladowa tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie znalazłam dla niej czas :)
Nie chciałam robić wielkiej tarty, więc zrobiłam sobie minitarty z połowy porcji – chociaż masy czekoladowej nie żałowałam ;)
A masa czekoladowa, to czysty obłęd – mnóstwo gorzkiej i mlecznej czekolady z odrobiną śmietany kremówki i żółtkami.
Wierzch polany jest niesamowitym solonym karmelem (muszę przyznać, że to połączenie smaków bardzo przypadło mi do gustu).
Poniżej podaję przepis na taki solony karmel – ale jeśli obawiacie się, że sobie nie poradzicie z jego przygotowaniem, albo nie macie na to czasu, to możecie użyć gotową masę kajmakową, do której dodajcie soli.
Podaję przepis na całą porcję – czyli tartę o wielkości około 25 cm średnicy, albo 4-6 minitart.

Czekoladowa tarta z solonym karmelem
Składniki
masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 160 g mlecznej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 żółtko
solony karmel:
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek masła (około 100 g)
- pół szklanki kremówki
- łyżeczka soli
Instrukcja
ciasto:
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.
- Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na rozmiar foremki do tarty.
- Wyłóż ciastem foremkę, przykryj folią aluminiową a na wierzch wysyp groch lub kuleczki do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut.
- Po upieczeniu zdejmij folię z grochem i lekko przestudź.
masa czekoladowa:
- W międzyczasie przygotuj masę.
- Podgrzej kremówkę, dodaj do niej połamane czekolady i zamieszaj, aż się rozpuści.
- Jajko i żółtka zmiksuj, dodaj 1/4 część masy czekoladowej i zmieszaj.
- Dodaj pozostałą masę.
- Wyłóż masę czekoladową na spód.
- Piecz w 170 stopniach przez 25-30 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
solony karmel:
- Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj go mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje.
- Dodaj masło (może zajść gwałtowna reakcja) - mieszaj do połączenia masła z cukrem.
- Dodaj kremówkę i sól, wymieszaj.
- Masę lekko ostudź, a następnie wylej na wierzch tarty.
- Wierzch zastygającego karmelu możesz posypać gruboziarnistą solą.
Przepis znalazłam tutaj.