Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej

czekoladowy tort bezowy

 

Jakiś czas temu na Kwestii smaku pojawił się przepis na dekadencki tort bezowy i z miejsca zakochałam się w zdjęciu dołączonym do przepisu :)

Oprócz zdjęcia, zachwyciło mnie też połączenie czekoladowej bezy i kremu z dodatkiem masła orzechowego i sosu karmelowego.

Od dłuższego czasu zbierały się mi powoli białka i wreszcie nazbierałam tyle, aby upiec ten torcik :)

Torcik faktycznie jest dekadencki i rozpustny – krucha beza, w niej kawałki czekolady. Do tego masa kremu, który przy lekkim naciśnięciu widelcem chce wypływać, pyszne toffi i w tym wszystkim solone orzeszki :)

Można się zakochać :)

Bezy tradycyjnie najlepiej upiec dzień, albo dwa dni wcześniej – wtedy wszystko wam szybciej pójdzie :)

Koniecznie zajrzyjcie również do moich innych przepisów na pyszne bezy i ciasta bezowe – mniam :D

 

bezowyczekoladowy1

bezowyczekoladowy2

bezowyczekoladowy4

bezowyczekoladowy5

 

Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej – przepis do druku

Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 3 godz
Czas całkowity 4 godz
Danie Beza
Porcje 12

Składniki
  

składniki bezy:

składniki kremu:

dodatkowo:

  • gotowy sos toffi (sos można też zrobić z gotowej masy kajmakowej - 80 g masy podgrzej z 3 łyżeczkami mleka, aż nabierze bardziej płynnej konsystencji, do gorącej masy dodaj łyżkę masła i mieszaj aż się rozpuści, odstaw do przestudzenia)
  • 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych

Instrukcja
 

wykonanie bezy:

  • Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
  • Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżeczkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.
  • Dodaj czekoladę i pozostałe kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
  • Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut.
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez 2 godziny i 45 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.

przygotowanie kremu:

  • Zimny serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem pudrem. dodaj zimną kremówkę i miksuj aż masa będzie puszysta.
  • Krem nałóż na jedną bezę, polej sosem karmelowym i posyp orzeszkami, przykryj drugą bezą.
  • Torcik przechowuj w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!