Domowy likier pistacjowy

Przepis na prosty i szybki pistacjowy likier
Przygotuj dziś ze mną rewelacyjny, bardzo prosty i szybki w wykonaniu likier pistacjowy. Ten wspaniały, zielony i wiosenny likier przygotujesz z zaledwie trzech składników, a zrobisz go w zaledwie 10-15 minut! Taki likier to idealny aperitif ale nie tylko. Możesz go dodać do deserów – np. polać lody, albo dodać do kawy z mlekiem – ja uwielbiam dodatek tego likieru w swojej kawie macchiato.
Spis treści

Domowy likier pistacjowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i lekkie likiery pełne smaku i lubisz wypróbowywać nowe przepisy, to koniecznie zrób ten likier!

Likier pistacjowy przepis z filmem
Składniki
Składniki na likier pistacjowy
- 150 ml śmietany kremówki
- ok 200 g kremu pistacjowego (słodzonego)
- 250 ml wódki
Instrukcja
Jak zrobić likier pistacjowy krok po kroku
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.150 ml śmietany kremówki
- Gdy będzie gorąca – ale jeszcze nie wrząca(!) dodaj do niej krem pistacjowy.ok 200 g kremu pistacjowego
- Mieszaj razem aż otrzymasz jednolity sos.
- Jeśli sos ma letnią temperaturę (nie jest gorący) to dodaj do rondelka wódkę i dokładnie wymieszaj.250 ml wódki
- Przelej likier do butelki i najlepiej odstaw na dobę, aby smaki się przegryzły.
- Likier po dłuższym staniu może się lekko rozwarstwić – wtedy wystarczy go energicznie wstrząsnąć.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pistacjowy likier – uwagi
Moja „faza” na pistacje, pistacjowe wypieki i inne słodkości trwa w najlepsze. Ostatnio z naszego wypadu na narty do Włoch przywieźliśmy sobie likier pistacjowy. Pyszny i kremowy. Zorientowałam się przy okazji, że do tej pory nigdzie w Polsce nie widziałam takiego likieru. Nie myśląc więc wiele, postanowiłam przygotować domowy likier z pistacji i jak tak patrzę na składy obydwu likierów, to muszę przyznać, że mój jest lepszy! Przygotuj więc sobie te trzy podstawowe składniki i zrób sobie włoski likier pistacjowy w swojej własnej kuchni :)
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania likieru pistacjowego?
Potrzebujesz tu tylko trzy składniki:
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%
- krem pistacjowy – użyj tu słodzony krem, a nie pastę pistacjową zrobioną z samych pistacji. Ja użyłam krem pistacjowy z Lidla – ich opakowanie ma 190 g – możesz użyć tylko tyle, albo dodać jeszcze łyżeczkę z drugiego opakowania – ja miałam dwa, więc dodałam. Krem pistacjowy z Biedronki ma 200 g i będzie też dobry
- wódka – dowolna (no może nie żubrówka ;) – nie musi być jakaś specjalnie droga i oczywiście zwykła, a nie smakowa!
Ile procent ma likier pistacjowy?
Przy produktach, które ja użyłam mój likier ma około 17%. Więc taka standardowa dla kremowego likieru.
Jak przechowywać likier z kremu pistacjowego?
Jeśli w domu nie jest zbyt gorąco to około 2 tygodnie likier może stać w temperaturze pokojowej. Jeśli jest bardziej gorąco, albo likier stoi dłużej, to warto go schować do lodówki – zresztą taki schłodzony likier smakuje jeszcze lepiej!
Jak długo przechowywać likier pistacjowy?
Likier z dodatkiem śmietany kremówki może być przechowywany przez około 3 miesiące, ale jeśli będzie w lodówce, to spokojnie będzie dobry do spożycia nawet po tym terminie :)
Mam nadzieję, że chętnie wypróbujesz ten przepis i przygotujesz taki kremowy likier dla siebie. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się później swoimi wrażeniami w komentarzu.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na domowe likiery
Jeśli lubisz takie domowe likiery, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na likiery o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na likier z kremu pistacjowego
Przygotuj dziś ze mną przepyszny, kremowy likier inspirowany włoskim likierem z pistacji. Ten likier z kremu pistacjowego przygotujesz z zaledwie trzech składników. Idealny w smaku, nie za słodki i cudownie pistacjowy likier to doskonały dodatek do różnych deserów, ale także aperitif i trunek na spotkanie z koleżankami. Spróbuj koniecznie!