Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi
Przepis na chleb tygrysi – Dutch Crunch Bread
Zapraszam dziś na niezwykły chleb pszenny z pyszną i mocno chrupiącą skórką. Ta skórka na chlebie tygrysim to chrupiąca warstwa ryżowej pasty. W wyniku pieczenia w piekarniku robi się fajnie chrupiąca i popękana. Gorąco polecam ten chleb tygrysi dla wszystkich wielbicieli domowego pieczywa.
Spis treści
Chleb tygrysi przepis krok po kroku
Jeśli lubisz piec w domu chleby i masz ochotę na wyjątkowy chleb, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi przepis
Składniki
składniki na zaczyn do chleba tygrysiego
- 50 g zakwasu ((lub 5 g drożdży))
- 100 g mąki pszennej (chlebowej – typ 650-720 – 2/3 szklanki)
- 100 g wody
składniki na chleb tygrysi
- 15 g drożdży (świeżych)
- 250 g zaczynu ((całość))
- 350 g mąki pszennej (typ 720 – 2 i 1/3 szklanki)
- 50 g wody
- 125 g mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 2 łyżeczki soli
składniki na ryżową skorupkę na chleb
- 5 g drożdży
- 125 ml wody
- 60 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju
Instrukcja
Jak zrobić chleb tygrysi z ryżową skorupka
- Dzień wcześniej należy przygotować zaczyn. Można wykonać go z zakwasu – jeżeli posiadamy – albo wykorzystać drożdże. Ja jeżeli mogę używam zakwasu stąd też on w przepisie. Wszystko należy wymieszać razem i zostawić na noc pod przykryciem (jeśli używanie drożdże, to też zaczyn musi postać przez noc).50 g zakwasu, 100 g mąki pszennej, 100 g wody
- Następnego dnia drożdże do chleba rozpuść z cukrem w ciepłym mleku.15 g drożdży, 125 g mleka, 1 łyżeczka cukru do drożdży
- Połącz je razem z mąką, solą, zaczynem i wodą, i dobrze wyrób (ja standardowo korzystam z robota kuchennego z hakiem).250 g zaczynu, 350 g mąki pszennej, 50 g wody
- Ciasto posmaruj z wierzchu olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.2 łyżki oleju
- Po godzinie, gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć i znowu odstaw na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką, rozpłaszcz i wielokrotnie złóż formując bochenek tak, aby ciasto było "napięte".
- Chleb przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj naszą masę na skorupkę – w tym celu połącz razem wszystkie składniki i odstaw do wyrośnięcia.2 łyżeczki soli, 5 g drożdży, 125 ml wody, 60 g mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju
- Kiedy chleb podwoi swoją objętość, to posmaruj go obficie z wierzchu przygotowaną masą ryżową (masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany).
- Włącz piekarnik na 200 stopni (góra/dół).
- Kiedy piekarnik się nagrzeje włóż do niego chleb i piecz przez 50 minut.
- Bochenek jest gotowy, gdy uderzając w jego spód usłyszysz głuchy dźwięk.
Prywatne
Chleb tygrysi – uwagi
Polska nazwa tego chleba jest wielce frapująca – a w zasadzie zastanawiające jest, czy ten ktoś, kto pierwszy raz tłumaczył nazwę kiedykolwiek widział tygrysa ;)
Muszę przyznać, że „chleb tygrysi” dołączył u mnie do kanonu najgorzej przetłumaczonych nazw/tytułów i może śmiało konkurować z „Reality Bites” („Orbitowanie bez cukru”), „Dirty Dancing” („Wirujący seks”), czy też nieśmiertelną serią „Die Hard” („Szklana pułapka”) ;)
No dobra, dobra – przestaję się już czepiać nazwy – zwał, jak zwał – chleb jest bardzo smaczny, a prezentuje się rewelacyjnie.
Swoją „zwierzęcą” skórkę zawdzięcza ryżowej masie, którą smaruje się wierzch chleba – tak naprawdę, to sam chleb może być dowolny i z dowolnego przepisu, bo to ta masa, czyni go „tygrysim” :)
Większość przepisów na sam chleb jest z wykorzystaniem samych drożdży, ale to mnie do końca nie przekonywało i chleb upiekłam na zaczynie i drożdżach.
Zaczynu poszło niewiele, więc chleb zachował swój „bułkowy” charakter.
Jeśli po pieczeniu chleba ryżowego zostało Wam trochę mąki, to sobie przygotujcie taki chlebek, bo skórka jest „grzechu warta” :)
Polecane przepisy na chleb domowy
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i pachnące domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tijgerbrood
Dziś u mnie chleb tygrysi, czyli pszenny chleb drożdżowy z charakterystyczną popękaną skórką. Ta skórka na chlebie to wynik posmarowania go przed pieczeniem gęstą masą z mąki ryżowej. Podczas pieczenia i rośnięcia, masa ryżowa na wierzchu pęka i twardnieje tworząc chrupiącą skórkę. Ten chleb wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jego smak wszystko wynagradza. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotuj ten niezwykły chleb.