Faworki z mascarpone
Przepis na chrupiące faworki z mascarpone
Przepis na faworki z mascarpone to nowa odsłona tradycyjnego smakołyku. Te lekkie i chrupiące faworki, wzbogacone kremowym mascarpone, to niezapomniane doświadczenie smakowe. Prosty w wykonaniu przepis łączy tradycję z nowoczesnością, tworząc delikatne i rozpływające się w ustach faworki. Odkryj wyjątkowy smak karnawału dzięki temu przepisowi na faworki z mascarpone!
Spis treści
Faworki z mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz faworki i jednocześnie lubisz testować nowe przepisy, to w tym roku przygotuj faworki z tego przepisu!
Faworki z mascarpone przepis
Składniki
składniki na faworki z mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 5 żółtek (z jajek rozmiar L (jeśli używasz M, to 6))
- 1 łyżka cukru pudru (lub cukru waniliowego)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka wódki (lub octu spirytusowego)
- 300-350 g mąki pszennej (plus do posypywania – 2 – 2 1/3 szklanki)
- olej ( do smażenia – około litr)
Instrukcja
Jak zrobić faworki z mascarpone
- Zmiksuj razem mascarpone, żółtka, cukier i sól.250 g serka mascarpone, 5 żółtek, 1 łyżka cukru pudru, 1 szczypta soli
- Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.1 łyżka wódki, 300-350 g mąki pszennej
- Zagnieć ciasto na blacie – ma być ładnie elastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list – najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
- Powtórz czynność kilka – kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
- Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 części.
- Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
- Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
- Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
- Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku – najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta – jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
- Smaż faworki na rumiano z obydwu stron – zajmuje to około 1 minuty na stronę.
- Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Faworki z serkiem mascarpone – uwagi
Karnawał i Tłusty Czwartek dają nam rozgrzeszenie do jedzenia różnych smażonych pyszności. Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki. Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie. Za to w karnawale uwielbiam się nimi zajadać i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów. Na blogu są już różne przepisy na faworki, czy też na chrust jak je nazywają niektórzy. Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to. Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone :)
Przygotowanie faworków z mascarpone
Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania. Nie wymagają „zbijania” wałkiem, za to ciasto jest wielokrotnie wałkowane i składane – podobnie jak składamy list. To wielokrotne wałkowanie i składanie powoduje, że ciasto się ładnie listkuje i napowietrza, dzięki temu faworki ładnie rosną podczas smażenia. Samo smażenie faworków przebiega wręcz ekspresowo, więc jeśli nie macie pod ręką pomocnika do ich smażenia, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie faworki, a dopiero potem je smażcie. Najlepiej rondelek z tłuszczem włączyć przed przygotowywaniem ostatniej porcji faworków – ja gotowe ciasto podzieliłam na 4 części każdą wałkowałam i kroiłam oddzielnie.
Polecane przepisy na Tłusty Czwartek
Na Tłusty Czwartek i nie tylko polecam również inne pyszne przepisy – na blogu znajdziesz zarówno pączki, jak i faworki, czy też oponki, a także inne mniej oczywiste przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Faworki z mascarpone
Przepis na proste i chrupiące faworki chrust z serkiem mascarpone. Serek mascarpone dodajemy do ciasta na faworki. Tego ciasta nie musimy wybijać wałkiem, za to wielokrotnie go składamy i wałkujemy - podobnie jak francuskie ciasto na croissanty. Tak przygotowane ciasto na faworki sprawia, że faworki przy smażeniu pięknie rosną i się listkują, a do tego są chrupiące. Spróbujcie mój przepis na chrust na Tłusty Czwartek z dodatkiem mascarpone. Ten serek w cieście dodaje mu też fajnego smaku, dlatego warto wypróbować ten przepis na faworki mascarpone.
Jak zrobić faworki?
Zrobienie faworków nie jest trudne, jedynie co to musie się nastawić na porządne wałkowanie. Najpierw wałkujemy i składamy ciasto, a potem jeszcze cienko wałkujemy gotowe ciasto na faworki. Im ciasto jest cieniej rozwałkowane, tym faworki będą bardziej chrupiące i delikatne. Rozwałkowane ciasto kroimy na paski, a potem nacinamy na środku. Przewijamy jeden koniec paska przez postały otwór i tak powstają faworki :)
Wypróbujcie również mój przepis na tradycyjne faworki oraz na faworki pieczone. Polecam wam także przepis na chrust lany oraz karnawałowe róże.