Gofry kokosowe

 

gofry

 

Przepis na gofry kokosowe wypatrzyłam w Cukierni Lidla i od razu postanowiłam dołączyć go do mojej bogatej kolekcji :)

Gofry robione są na mleczku kokosowym (użyłam takie bardziej płynne i bez grubej warstwy śmietanki) oraz wiórek kokosowych.

Paweł Małecki podał je z musem z mango, ale ja z braku tegoż zaserwowałam je z pogrzanym dżem morelowym oraz aromatyzowaną miętą bitą śmietaną – wszystko razem przeeeepyszne :)

Gofry nie wyszły mi jakieś super chrupiące, ale za to były na prawdę smaczne – również jedzone takie „na sucho” i wszystkim nam bardzo smakowały.

A z przepisu wyszło nam 14 gofrów (mam gofrownicę, w której robię jednocześnie 4 gofry).

 

gofry z wiórkami kokosowymi

 

gofry-kokosowe-2

 

gofry kokosowe

 

gofry na mleczku kokosowym

 

gofry na mleczku kokosowym

Gofry kokosowe

Wypieki Beaty
4.5 z 2 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mleczko kokosowe przelej do rondelka i podgrzej razem z masłem, aż całość się rozpuści i ładnie połączy - odstaw do wystudzenia.
  • Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące.
  • Dodaj do nich żółtka i krótko zmiksuj, wlej przestudzone mleczko i zmieszaj na wolnych obrotach.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Po usmażeniu odkładaj gofry na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!