Gofry z płatkami czekoladowymi

 

gofry na śniadanie

 

Lubię weekendy, bo wtedy mamy więcej czasu, aby zaszaleć ze śniadaniem :)

Wtedy bardzo często smażymy naleśniki albo puszyste placuszki, robimy też gofry, które uwielbia cała rodzina :D

Potrafię nawet przygotować gofry na obiad – moje dzieci są wtedy wniebowzięte.

Ostatnio w weekend przygotowałam rodzince takie oto gofry inspirowane nowymi płatkami Lubella Kakao i Miód (mój syn chodził w trakcie i mi wyjadał płatki z paczki – on uwielbia płatki czekoladowe i bardzo mu zasmakowały te z dodatkiem miodu :)). Dodałam jeszcze do nich mrożone maliny oraz przygotowałam krokant z płatków polanych dodatkową porcją miodu – krokant możecie sobie przygotować wcześniej i potem przechować go w szczelnym pojemniku – jest cudnie chrupiący, więc idealnie nadaje się nie tylko do gofrów, ale również możecie nim posypać jogurt naturalny z dodatkiem owoców, albo owsiankę, albo smoothie – możliwości jest nieskończenie wiele :D

Maliny dodałam do środka – do ciasta gofrowego – możecie użyć jak ja mrożone owoce, albo jeśli macie to świeże – proponuję je odrobinę rozdrobnić, aby było więcej kawałków owoców w cieście :)

Ciepłe gofry podałam z jogurtem naturalnym polanym miodem, świeżymi owocami i krokantem z płatków – wyszło idealne, pyszne śniadanko, a do tego bardzo cieszące oczy :)

Z przepisu otrzymacie gofry na całą rodzinę – u mnie najadły się cztery osoby i jeszcze zostało mi kilka gofrów na później.

Serdecznie zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na gofry z mojego bloga :D

 

pyszne gofry

 

gofry z płatkami lubella

 

proste gofry

 

gofry z malinami

 

gofry czekoladowe

 

gofry z chrupkami czekoladowymi

Gofry z płatkami czekoladowymi

Wypieki Beaty
Gofry dla całej rodziny - każdemu zasmakują.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 7 minut
Czas całkowity 37 minut
Porcje 12
Kalorie 185 kcal

Składniki
  

gofry:

krokant czekoladowy:

  • garść płatków Lubella Kakao i Miód
  • 1-2 duże łyżki płynnego miodu

Instrukcja
 

gofry:

  • Żółtka zmiksuj z miodem, aż będą jasne i puszyste.
  • W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki (jeśli nie masz mąki pełnoziarnistej, to możesz zastąpić ją zwykłą mąką) oraz proszek do pieczenia.
  • Do zmiksowanych żółtek wlej olej i krótko zmiksuj.
  • Dodawaj na zmianę trochę mąki i trochę mleka aż wykorzystasz całość.
  • Białka ubij na sztywną pianę, oddaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Płatki czekoladowe lekko rozgnieć w dłoni i dodaj do ciasta, dodaj też maliny i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy, po upieczeniu odłóż na kratkę.
  • W trakcie smażenia gofrów przygotuj krokant - piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  • Płatki wyłóż na papier do pieczenia i polej miodem - piecz przez około 8-10 minut.
  • Miód się w trakcie pieczenia rozpłynie, więc po tym czasie przemieszaj płatki z miodem i ostudź.
  • Ostudzone płatki możesz pokruszyć na drobniejsze kawałki.
  • Gofry podaj z ulubionymi dodatkami - ja polecam jogurt naturalny z miodem, świeże owoce oraz krokant z płatków.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 185kcalWeglowodany: 27.4gBiałko: 4.7gTłuszcz: 7.1gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

gofry z malinami

 

#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodziną