Gofry z płatkami czekoladowymi
Lubię weekendy, bo wtedy mamy więcej czasu, aby zaszaleć ze śniadaniem :)
Wtedy bardzo często smażymy naleśniki albo puszyste placuszki, robimy też gofry, które uwielbia cała rodzina :D
Potrafię nawet przygotować gofry na obiad – moje dzieci są wtedy wniebowzięte.
Ostatnio w weekend przygotowałam rodzince takie oto gofry inspirowane nowymi płatkami Lubella Kakao i Miód (mój syn chodził w trakcie i mi wyjadał płatki z paczki – on uwielbia płatki czekoladowe i bardzo mu zasmakowały te z dodatkiem miodu :)). Dodałam jeszcze do nich mrożone maliny oraz przygotowałam krokant z płatków polanych dodatkową porcją miodu – krokant możecie sobie przygotować wcześniej i potem przechować go w szczelnym pojemniku – jest cudnie chrupiący, więc idealnie nadaje się nie tylko do gofrów, ale również możecie nim posypać jogurt naturalny z dodatkiem owoców, albo owsiankę, albo smoothie – możliwości jest nieskończenie wiele :D
Maliny dodałam do środka – do ciasta gofrowego – możecie użyć jak ja mrożone owoce, albo jeśli macie to świeże – proponuję je odrobinę rozdrobnić, aby było więcej kawałków owoców w cieście :)
Ciepłe gofry podałam z jogurtem naturalnym polanym miodem, świeżymi owocami i krokantem z płatków – wyszło idealne, pyszne śniadanko, a do tego bardzo cieszące oczy :)
Z przepisu otrzymacie gofry na całą rodzinę – u mnie najadły się cztery osoby i jeszcze zostało mi kilka gofrów na później.
Serdecznie zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na gofry z mojego bloga :D

Gofry z płatkami czekoladowymi
Składniki
gofry:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 2 łyżki miodu
- 1 duża garść płatków Lubella Kakao i Miód
- około 100 g malin - świeżych lub mrożonych
krokant czekoladowy:
- garść płatków Lubella Kakao i Miód
- 1-2 duże łyżki płynnego miodu
Instrukcja
gofry:
- Żółtka zmiksuj z miodem, aż będą jasne i puszyste.
- W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki (jeśli nie masz mąki pełnoziarnistej, to możesz zastąpić ją zwykłą mąką) oraz proszek do pieczenia.
- Do zmiksowanych żółtek wlej olej i krótko zmiksuj.
- Dodawaj na zmianę trochę mąki i trochę mleka aż wykorzystasz całość.
- Białka ubij na sztywną pianę, oddaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Płatki czekoladowe lekko rozgnieć w dłoni i dodaj do ciasta, dodaj też maliny i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
- Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy, po upieczeniu odłóż na kratkę.
- W trakcie smażenia gofrów przygotuj krokant - piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Płatki wyłóż na papier do pieczenia i polej miodem - piecz przez około 8-10 minut.
- Miód się w trakcie pieczenia rozpłynie, więc po tym czasie przemieszaj płatki z miodem i ostudź.
- Ostudzone płatki możesz pokruszyć na drobniejsze kawałki.
- Gofry podaj z ulubionymi dodatkami - ja polecam jogurt naturalny z miodem, świeże owoce oraz krokant z płatków.
Składniki Odżywcze
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodziną
Borówki amerykańskie czy maliny to jedne z moich ulubionych owoców sezonowych. Za goframi też przepadam w niedziele na śniadanie robiłam z bitą śmietaną, polewą czekoladową i owocami. Kaloryczne wiem, ale czasami można mieć chwile słabości. Ja mam gofrownice profi, którą dostaliśmy z mężem w prezencie ślubnym, dobrze piecze i ma sporo mocy.
Dobra gofrownica to podstawa :) też myślę, że takie szaleństwo od czasu do czasu nie szkodzi :D
A ja jeszcze bez śniadania…. Piękne gofry! <3
Dziękuję Gosiu :)
Uwielbiamy jak jest jakiś element chrupiący w postaci płatków czy orzechów :D
Ja też :D