Gotowany sernik z brzoskwiniami
Przepis na brzoskwiniowy sernik bez pieczenia za to gotowany
Dziś mam dla Ciebie przepis na gotowany sernik z brzoskwiniami. Ten sernika zamiast piec gotuje się w garnku i wylewa na warstwę biszkoptów ułożonych w formie do pieczenia. Sernik po schłodzeniu idealnie nadaje się do krojenia. Jeśli więc twoją zmorą były do tej pory opadające i byle jakie serniki, to spróbuj takiego gotowanego. Mój sernik urozmaiciłam pyszną galaretką brzoskwiniową na wierzchu oraz lekko brzoskwiniowym budyniem dodawanym do masy na sernik. To sernik z twarogu z wiaderka – wybierz tylko ser dobrej jakości, aby twaróg się ładnie zsiadł. Sernik z brzoskwiniami z puszki świetnie smakuje i bardzo ładnie się prezentuje. Będzie idealny jako orzeźwiający deser w letnie dni. Do tego to sernik na dużą blachę, więc możesz go podzielić na wiele porcji – na pewno wystarczy dla gości i rodziny. Gorąco polecam!
Spis treści
- Gotowany sernik z brzoskwiniami z puszki przepis krok po kroku
- Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką – uwagi
- Składniki oraz zamienniki potrzebne do przygotowania sernika gotowanego
- Jak zrobić sernik gotowany na biszkopcie?
- Jak przygotować brzoskwinie w galaretce?
- Ile kalorii ma gotowany sernik z brzoskwiniami?
- Jak przechowywać sernik gotowany z brzoskwiniami?
- Polecane przepisy na serniki
Gotowany sernik z brzoskwiniami z puszki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki, ale nie lubisz ich piec w piekarniku, to przygotuj sernik gotowany o brzoskwiniowym smaku. Takim sernikiem zachwycisz wszystkich!
Gotowany sernik brzoskwiniowy przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na sernik gotowany z brzoskwiniami
- ok 160 g biszkoptów
- 1 kg twarogu (tłustego lub półtłustego na serniki – użyłam z wiaderka)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 200 g masła
- 4 jajka (rozmiar L)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (lub śmietankowego – po około 40 g każdy)
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 700 ml wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (o wadze około 820 g)
Instrukcja
Jak zrobić gotowany sernik z brzoskwiniami
Krok 1 – przygotuj formę do sernika
- Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
- Na dnie ułóż ściśle biszkopty – ja użyłam podłużne biszkopty (takie jak do tiramisu).ok 160 g biszkoptów
Krok 2 – przygotowanie sernika gotowanego
- W dużym garnku podgrzej razem masło i cukier – aż masło się rozpuści i połączy z cukrem.200 g masła, 200 g cukru
- Wtedy dodaj do garnka twaróg i wymieszaj do połączenia w jednolitą masę – ciągle gotując go na małym ogniu.1 kg twarogu
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym dokładnie wymieszaj masę.4 jajka
- Odlej z puszki z brzoskwiniami 200 ml syropu brzoskwiniowego i rozpuść w nim budynie.2 opakowania budyniu waniliowego
- Wlej budyń do masy sernikowej i gotuj razem mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
- Przelej gorącą masę sernikową na biszkopty.
- Wyrównaj powierzchnię i zostaw do przestudzenia.
Krok 3 – przygotowanie galaretki brzoskwiniowej
- Brzoskwinie wyjmij z syropu i zmiksuj blenderem na mus.1 puszka brzoskwiń w syropie
- Galaretki zmieszaj z wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj.2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, 700 ml wody
- Przelej galaretkę do zmiksowanych brzoskwiń i wymieszaj.
- Odstaw galaretkę do wystudzenia i do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z brzoskwiniami wylej na sernik.
Krok 4 – schładzanie sernika
- Formę z sernikiem gotowanym schowaj do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc. Tak aby masa sernikowa dobrze stężała.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką – uwagi
Dziś mam kolejny przepis na sernik gotowany, tym razem w bardziej owocowej wersji. Wcześniej na blogu pojawił się gotowany sernik na herbatnikach a także czekoladowy sernik gotowany. Ten dzisiejszy jest taki bardziej letni – lekki, fajnie owocowy i orzeźwiający dzięki galaretce ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Ten sernik z brzoskwiniami z puszki cudownie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego na pewno nie opadnie ;) Dlatego gorąco go polecam każdemu.
Składniki oraz zamienniki potrzebne do przygotowania sernika gotowanego
Ten sernik z wiaderka najlepiej właśnie przygotować z serem z wiaderka, który ma już ładną i gładką konsystencję. Ale pamiętaj o tym, żeby ten twaróg był dobrej jakości – najlepszy będzie twaróg tłusty lub półtłusty – ja polecam jak zwykle twaróg Piątnica lub Mój Ulubiony z Wielunia (ja w tym przypadku użyłam Mój Ulubiony). Możesz też kupić twaróg w kostce, ale wtedy przed użyciem musisz go najpierw zmielić maszynką. A co poza twarogiem będziesz potrzebować do sernika?
- masło – najlepiej wybierz tu masło extra, a zawartości tłuszczu 82%, ma on zapewnić sernikowi odpowiednią teksturę
- budynie – najlepsze będą delikatne w smaku budynie waniliowe lub śmietankowe, jeśli używasz takie z cukrem, to możesz dać trochę mniej cukru do sernika – chyba że wolisz słodsze ciasta, to użyj go tyle ile podałam w przepisie
- biszkopty – mogą to być podłużne, lub zwykle okrągłe biszkopty. Możesz je też zastąpić herbatnikami, jeśli akurat nie masz gdzie ich kupić. Jeśli masz ochotę to możesz nawet upiec cienki biszkopt i na niego wylać masę twarogową.
Jak zrobić sernik gotowany na biszkopcie?
Jeśli zamiast zwykłych biszkoptów wolisz przygotować wcześniej (upiec) zwykły biszkopt, to przygotuj taki z dwóch jajek. Możesz zrobić ze swojego przepisu, albo chociażby z mojego przepisu na ciasto monte, gdzie podaję składniki na niski biszkopt z dwóch jajek. Możesz też obejrzeć mój krótki filmik gdzie pokazuję jak zrobić niezawodny biszkopt pod ciasto.
Jak przygotować brzoskwinie w galaretce?
Brzoskwinie z puszki są już fajnie miękkie, więc ich zmiksowanie nie powinno stanowić problemu. Najlepiej zmiksować je blenderem, albo malakserem. Wtedy utworzą lekki mus, który w połączeniu z galaretką brzoskwiniową utworzy bardzo ładną masę na wierzchu sernika. Jeśli jednak nie masz blendera i nie masz jak zmiksować brzoskwiń, to się nie przejmuj. Pokrój owoce na drobną kostkę i wymieszaj je z galaretką. Taką galaretkę wylej na sernik i schowaj do lodówki, aby do końca stężała.
Ile kalorii ma gotowany sernik z brzoskwiniami?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Za to jeśli sernik z galaretką brzoskwiniową pokroisz na 24 mniej więcej równe kawałki, to każdy z nich będzie miał około 301 kcal (węglowodany – 28 g, białka – 5 g, tłuszcze 0 19 g). Podaję kaloryczność przy produktach, które ja użyłam.
Jak przechowywać sernik gotowany z brzoskwiniami?
Sernik z masłem najlepiej przechowywać w lodówce – tak aby masa serowa była dobrze schłodzona. Dzięki temu sernik będzie dobrze się kroił i będzie przy okazji bardzo dobrze orzeźwiał, co będzie super w ciepłe dni.
Mam nadzieję, że ten gotowany sernik z brzoskwiniami zasmakuje tobie i twoim bliskim :) Będzie mi miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu do przepisu :)
Ps. Przy okazji gorąco polecam mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie bardzo łatwo zapisać na później i wracać do nich wtedy kiedy potrzebujesz.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na serniki – zarówno takie pieczone jak i na serniki bez pieczenia. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tu przepis idealny dla siebie. Ja polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Gotowany sernik brzoskwiniowy przepis
Zapraszam na szybki i prosty brzoskwiniowy sernik bez pieczenia, który jest gotowany. Tu gotowana masa sernikowa wylewana jest na warstwę biszkoptów, a po schłodzeniu nabiera aksamitnej i lekkiej konsystencji. Sernik ma na wierzchu warstwę galaretki brzoskwiniowej zmieszaj z musem brzoskwiniowym, co nadaje mu wyjątkowo lekkiego i owocowego smaku. Taki sernik z galaretką na pewno zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Dzięki gotowani sernika, a nie jego pieczeniu na pewno nie musisz się martwić o to, że sernik opadnie! Wypróbuj koniecznie ten przepis na sernik z wiaderka z brzoskwiniami z puszki i galaretką.