Jajka faszerowane śledziem

 

jajka faszerowane

 

Lubicie jajka faszerowane?

A jedliście kiedyś jajka faszerowane śledziem?

To takie idealne świąteczne połączenie – i jajka i śledzik ;)

Do tego naturalny delikatny twarożek, szczypiorek, trochę kiełków i pyszna przystawka gotowa.

Nie dość, że pyszna, to jeszcze zdrowa i dietetyczna – szczególnie jeśli użyjecie śledzi marynowanych lub świeżych płatów ryby (wtedy dobrze jest ją wcześniej odmoczyć trochę w wodzie, aby śledzie nie były za słone).

Żeby nie było – takie jajka faszerowane możecie jeść nie tylko na święta – ale również bez okazji, albo zaserwować je na imprezie.

Podaję tu przepis na 8 porcji – z 8 jajek, ale bardzo łatwo możecie zrobić mniejszą lub większą porcję.

Zapraszam również po przepisy na pyszne wielkanocne ciasta :D

Ps. Ja użyłam śledzie z suszonymi ziołami.

 

jajka faszerowane śledziem

 

jajeczka faszerowane

 

wielkanocne jajka faszerowane

 

jajka faszerowane śledziem

 

jajka ze śledziem

Jajka faszerowane śledziem

Wypieki Beaty
Przepis na 8 porcji jajek faszerowanych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Wielkanoc
Porcje 8
Kalorie 122 kcal

Składniki
  

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • około 100 g fileta ze śledzia
  • około 180 g twarożku naturalnego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki do podania

Instrukcja
 

  • Jajka obierz, przekrój na pół i łyżeczką wyjmij żółtka.
  • Śledzia drobno posiekaj - im drobniej tym lepiej.
  • Żółtka porządnie rozgnieć widelcem.
  • W misce wymieszaj razem żółtka, śledzia, twarożek i szczypiorek.
  • Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
  • Nałóż farsz do połówek jajek.
  • Posyp wierzch kiełkami oraz odrobiną grubo mielonego pieprzu.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 122kcalWeglowodany: 1.3gBiałko: 12gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

śledzie marynowane