Zaktualizowany: 2024 29 styczniaOpublikowano: 2018 31 marca
jajka faszerowane

Przepis na proste i smaczne jajka faszerowane śledziem

wpis zawiera lokowanie produktu

Jajka faszerowane śledziem to wyjątkowe danie, które łączy w sobie delikatność gotowanych jajek z intensywnym smakiem śledzia. W tym przepisie, jajka są ugotowane na twardo, a ich żółtka mieszane z aromatycznym śledziem i lekkim twarożkiem tworzą nadzienie pełne charakteru. Jajka ze śledziem to świetny pomysł na elegancką przekąskę, która zaskoczy smakoszy i doda charakteru każdemu przyjęciu. Odkryj prosty sposób na przygotowanie tego pysznego dania i ciesz się unikalnym połączeniem smaków.

jajka faszerowane śledziem

Jajka faszerowane śledziem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz jajka i różne przepisy z ich wykorzystaniem, to spróbuj tego połączenia smaków.

jajka ze śledziem

Jajka faszerowane śledziem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo smaczne i do tego świetnie się prezentujące jajka, które są faszerowane śledziem.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 8
Kalorie 122 kcal
Składniki

składniki na jajka faszerowane śledziami

  • 8 jajek (ugotowanych na twardo)
  • około 100 g fileta ze śledzia
  • około 180 g twarożku naturalnego
  • 4 łyżki szczypiorku (posiekanego )
  • sól i pieprz (do smaku)
  • kiełki (do podania)
Instrukcja
 

Jak zrobić jajka faszerowane śledziami

  • Jajka obierz, przekrój na pół i łyżeczką wyjmij żółtka.
    8 jajek
  • Śledzia drobno posiekaj – im drobniej tym lepiej.
    około 100 g fileta ze śledzia
  • Żółtka porządnie rozgnieć widelcem.
  • W misce wymieszaj razem żółtka, śledzia, twarożek i szczypiorek.
    około 180 g twarożku naturalnego, 4 łyżki szczypiorku
  • Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
    sól i pieprz
  • Nałóż farsz do połówek jajek.
  • Posyp wierzch kiełkami oraz odrobiną grubo mielonego pieprzu.
    kiełki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 122kcalWeglowodany: 1.3gBiałko: 12gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe jajka faszerowane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jajeczka faszerowane

Faszerowane jajka ze śledziem – uwagi

Lubicie jajka faszerowane? A jedliście kiedyś jajka faszerowane śledziem? To takie idealne świąteczne połączenie – i jajka i śledzik – dla każdego coś dobrego. Do tego naturalny delikatny twarożek, szczypiorek, trochę kiełków i pyszna przystawka gotowa.

Nie dość, że pyszna, to jeszcze zdrowa i dietetyczna – szczególnie jeśli użyjecie śledzi marynowanych lub świeżych płatów ryby (wtedy dobrze jest ją wcześniej odmoczyć trochę w wodzie, aby śledzie nie były za słone). Żeby nie było – takie jajka faszerowane możecie jeść nie tylko na święta – ale również bez okazji, albo zaserwować je na imprezie. Podaję tu przepis na 8 porcji – z 8 jajek, ale bardzo łatwo możecie zrobić mniejszą lub większą porcję.

Zapraszam również po przepisy na pyszne wielkanocne ciasta.

Ps. Ja użyłam śledzie z suszonymi ziołami.

wielkanocne jajka faszerowane
jajka faszerowane śledziem
śledzie marynowane

Polecane przepisy na przekąski

Wypróbuj również inne moje przepisy na smakowite przekąski idealne na co dzień jak i od święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem