Przepis na proste i smaczne jajka faszerowane śledziem

wpis zawiera lokowanie produktu

jajka faszerowane


Lubicie jajka faszerowane?

A jedliście kiedyś jajka faszerowane śledziem?

To takie idealne świąteczne połączenie – i jajka i śledzik ;)

Do tego naturalny delikatny twarożek, szczypiorek, trochę kiełków i pyszna przystawka gotowa.

Nie dość, że pyszna, to jeszcze zdrowa i dietetyczna – szczególnie jeśli użyjecie śledzi marynowanych lub świeżych płatów ryby (wtedy dobrze jest ją wcześniej odmoczyć trochę w wodzie, aby śledzie nie były za słone).

Żeby nie było – takie jajka faszerowane możecie jeść nie tylko na święta – ale również bez okazji, albo zaserwować je na imprezie.

Podaję tu przepis na 8 porcji – z 8 jajek, ale bardzo łatwo możecie zrobić mniejszą lub większą porcję.

Zapraszam również po przepisy na pyszne wielkanocne ciasta :D

Ps. Ja użyłam śledzie z suszonymi ziołami.


jajka faszerowane śledziem

jajeczka faszerowane

wielkanocne jajka faszerowane

jajka faszerowane śledziem

Jajka faszerowane śledziem przepis do druku

jajka ze śledziem

Jajka faszerowane śledziem

Wypieki Beaty
Przepis na 8 porcji jajek faszerowanych.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Wielkanoc
Porcje 8
Kalorie 122 kcal
Składniki
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • około 100 g fileta ze śledzia
  • około 180 g twarożku naturalnego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki do podania
Instrukcja
 
  • Jajka obierz, przekrój na pół i łyżeczką wyjmij żółtka.
  • Śledzia drobno posiekaj - im drobniej tym lepiej.
  • Żółtka porządnie rozgnieć widelcem.
  • W misce wymieszaj razem żółtka, śledzia, twarożek i szczypiorek.
  • Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
  • Nałóż farsz do połówek jajek.
  • Posyp wierzch kiełkami oraz odrobiną grubo mielonego pieprzu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 122kcalWeglowodany: 1.3gBiałko: 12gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

śledzie marynowane