Przepis na proste i smaczne jajka faszerowane śledziem
wpis zawiera lokowanie produktu
Lubicie jajka faszerowane?
A jedliście kiedyś jajka faszerowane śledziem?
To takie idealne świąteczne połączenie – i jajka i śledzik ;)
Do tego naturalny delikatny twarożek, szczypiorek, trochę kiełków i pyszna przystawka gotowa.
Nie dość, że pyszna, to jeszcze zdrowa i dietetyczna – szczególnie jeśli użyjecie śledzi marynowanych lub świeżych płatów ryby (wtedy dobrze jest ją wcześniej odmoczyć trochę w wodzie, aby śledzie nie były za słone).
Żeby nie było – takie jajka faszerowane możecie jeść nie tylko na święta – ale również bez okazji, albo zaserwować je na imprezie.
Podaję tu przepis na 8 porcji – z 8 jajek, ale bardzo łatwo możecie zrobić mniejszą lub większą porcję.
Zapraszam również po przepisy na pyszne wielkanocne ciasta :D
Ps. Ja użyłam śledzie z suszonymi ziołami.
Jajka faszerowane śledziem przepis do druku
Jajka faszerowane śledziem
Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- około 100 g fileta ze śledzia
- około 180 g twarożku naturalnego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- kiełki do podania
Instrukcja
- Jajka obierz, przekrój na pół i łyżeczką wyjmij żółtka.
- Śledzia drobno posiekaj - im drobniej tym lepiej.
- Żółtka porządnie rozgnieć widelcem.
- W misce wymieszaj razem żółtka, śledzia, twarożek i szczypiorek.
- Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
- Nałóż farsz do połówek jajek.
- Posyp wierzch kiełkami oraz odrobiną grubo mielonego pieprzu.