Przepis na lody jogurtowe z jagodami

Zapraszam na domowe lody z jagodami i jogurtem.

Dziś dla odmiany przepis na lody mniej kaloryczne, ponieważ zrobione są z jogurtu naturalnego i z mniejszej ilości cukru.

Lody są lekkie, fajnie owocowe, a nawet jak mówi mój mąż, jakby trochę sorbetowe – to pewnie przez małą ilość tłuszczu ;)

Możecie do nich użyć jagody świeże lub mrożone, a nawet borówki amerykańskie.

Takie lekkie lody jogurtowo-jagodowe będą smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Zapraszam również na inne lody na moim blogu – polecam wam lody truskawkowe z mascarpone, domowe lody kaktus (ulubione lody moich dzieci), lody o smaku solonego karmelu czy lody cynamonowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

lody jogurtowo-jagodowe

lody jogurtowe z jagodami

Lody jogurtowo-jagodowe przepis

lody jagodowe

Lody jogurtowo-jagodowe

Wypieki Beaty
Przepis na domowe lody jogurtowe z jagodami.
5 z 2 ocen
4 godz
Danie Deser
Porcje 1 litr

Składniki

Instrukcja
 

  • Żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem (ustaw garnek z wodą nalaną na dno na kuchence, a na górze ustaw miskę z żółtkami, gotuj wodę i jednocześnie miksuj żółtka).
    6 żółtek, 100 g cukru
  • Następnie ostudź i wymieszaj z jogurtem.
    3 szklanki jogurtu naturalnego
  • Owoce zmiksuj z cukrem (możesz je dodać teraz do masy jogurtowej, ale jeśli chcesz mieć lody w dwóch kolorach, to masę owocową dodaj dopiero, gdy lody będą prawie już zamrożone i delikatnie wszystko razem zamieszaj).
    300-500 g jagód, 2-3 łyżki cukru do owoców
  • Masę jogurtową przełóż do maszynki do lodów, albo wstaw do zamrażarki i wtedy mieszaj masę co jakieś pół godziny.
Słowa kluczowe domowe lody z jagód, jogurtowe lody z jagodami, lody jogurtowe przepis
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!