Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lody jogurtowo-jagodowe

By |2018-05-16T13:26:21+00:002012 Lipiec 23rd|Lody i mrożone|

Lody jogurtowo-jagodowe

Dziś dla odmiany przepis na lody mniej kaloryczne, ponieważ zrobione są z jogurtu naturalnego i z mniejszej ilości cukru.

Lody są lekkie, fajnie owocowe, a nawet jak mówi mój mąż, jakby trochę sorbetowe – to pewnie przez małą ilość łtuszczu 😉

Możecie do nich użyć jagody świeże lub mrożone, a nawet borówki amerykańskie.

Takie lekkie lody jogurtowo-jagodowe będą smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Zapraszam również na inne lody na moim blogu – polecam wam lody truskawkowe z mascarpone, domowe lody kaktus (ulubione lody moich dzieci), lody o smaku solonego karmelu czy lody cynamonowe.

 lody jogurtowo-jagodowe

 lody jogurtowo-jagodowe

Lody jogurtowo-jagodowe
 
Autor:
Ilość: 1 litr
Składniki
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego (750 ml)
  • 10 dkg cukru
  • 300-500 g jagód (albo innych owoców sezonowych)
  • 2-3 łyżki cukru do owoców
Wykonanie
  1. Żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudź i wymieszaj z jogurtem.
  2. Owoce zmiksuj z cukrem (możesz je dodać teraz do masy jogurtowej, ale jeśli chcesz mieć lody dwukolorwe, to masę owocową dodaj dopiero, gdy lody będą prawie już zamrożone i deliktanie wszystko razem zamieszaj).
  3. Masę jogurtową przełóż do maszynki do lodów, albo wstaw do zamrażaki i wtedy mieszaj masę co jakieś pół godziny.
Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: