Lody jogurtowo-jagodowe

Dziś dla odmiany przepis na lody mniej kaloryczne, ponieważ zrobione są z jogurtu naturalnego i z mniejszej ilości cukru.

Lody są lekkie, fajnie owocowe, a nawet jak mówi mój mąż, jakby trochę sorbetowe – to pewnie przez małą ilość łtuszczu ;)

Możecie do nich użyć jagody świeże lub mrożone, a nawet borówki amerykańskie.

Takie lekkie lody jogurtowo-jagodowe będą smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Zapraszam również na inne lody na moim blogu – polecam wam lody truskawkowe z mascarpone, domowe lody kaktus (ulubione lody moich dzieci), lody o smaku solonego karmelu czy lody cynamonowe.

 lody jogurtowo-jagodowe

 lody jogurtowo-jagodowe

lody jagodowe

Lody jogurtowo-jagodowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 1 litr

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudź i wymieszaj z jogurtem.
  • Owoce zmiksuj z cukrem (możesz je dodać teraz do masy jogurtowej, ale jeśli chcesz mieć lody dwukolorwe, to masę owocową dodaj dopiero, gdy lody będą prawie już zamrożone i deliktanie wszystko razem zamieszaj).
  • Masę jogurtową przełóż do maszynki do lodów, albo wstaw do zamrażaki i wtedy mieszaj masę co jakieś pół godziny.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!