Muffiny Apple Pie

Zaktualizowany: 2025 19 stycznia
cynamonowe muffiny apple pie z kruszonką

Przepis na proste i szybkie muffinki z jabłkami i kruszonką

Zapraszam dziś na bardzo smaczne i cudnie wilgotne muffiny Apple Pie z kruszonką. Te muffiny przygotujesz bardzo szybko i z bardzo podstawowych składników. Możesz upiec je rano i zjeść na słodkie śniadanie, albo spakować je i zabrać do pracy lub szkoły. Muffiny długo zachowują świeżość i nawet po kilku dniach dalej są wilgotne i pyszne. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić muffiny z jabłkami i kruszonką.

muffiny z kruszonką i jabłkami

Muffiny Apple Pie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie babeczki i do tego uwielbiasz wypieki z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

a close up of a muffin with apple pie feeling

Muffiny Apple Pie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na super proste, szybkie i pyszne muffinki pieczone z prażonymi jabłkami i słodką kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 25 minut
Czas całkowity 1 hour 55 minut
Porcje 11 sztuk – około
Kalorie 347 kcal
Składniki

składniki na nadzienie jabłkowe

składniki na ciasto na muffiny

  • 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g cukru (¾ szklanki – lub do smaku)
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • ok 150 ml mleka (do konsystencji)
  • ok 150 g jabłka (1 większe)

składniki na kruszonkę do muffinów

Instrukcja
 

Jak zrobić muffiny z jabłkami krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj nadzienie jabłkowe

    • Jabłka obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój owocowe na drobniejsze kawałki.
      ok 450 g jabłek
      pokrojone w drobną kostkę jabłka do prażenia
    • Przełóż jabłka do rondelka, dodaj pozostałe składniki nadzienia i gotuj na mniejszym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.
      50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny, 20 g mąki pszennej, ok 40-60 ml wody
      dodawanie składników do jabłek prażonych
    • Ostudź jabłka.

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na muffiny

    • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
    • Przygotuj formę do babeczek – ja swoją wyłożyłam dodatkowo wysokimi papilotkami.
    • W większej misce zmieszaj suche składniki na babeczki – wystarczy zmieszać je łyżką.
      225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 150 g cukru
      mieszanie suchych składników na ciasto do muffinek
    • W drugiej misce zmieszaj widelcem olej z jajkiem.
      120 ml oleju, 1 jajko
      mieszanie oleju z jajkiem na muffiny
    • Dodaj olej do suchych składników i wymieszaj łyżką – wyjcie ci gęsta, grudkowata masa.
      mieszanie oleju z jajkiem na muffiny
    • Dodaj porcjami mleko (u mnie to było 150 ml) i mieszaj aż otrzymasz gładkie i średnio gęste ciasto.
      ok 150 ml mleka
      dodawanie mleka do ciasta na muffiny
    • Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc na drobne kawałki.
      ok 150 g jabłka
    • Dodaj jabłko do ciasta i wymieszaj razem.
      dodawanie drobno pokrojonych jabłek do ciasta na muffiny
    • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – nakładaj do max ⅔ wysokości – mi wyszło tak 11 muffinek.
      nakładanie ciasta na muffinki do przygotowanych papilotek w formie na babeczki
    • Nałóż na wierzch ostudzone nadzienie jabłkowe – po około 1 czubatej łyżce.
      dodawanie prażonych jabłek do muffinek

    Krok 3 – przygotuj kruszonkę na muffiny

    • Składniki na kruszonkę przełóż do miski.
      75 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła
      składniki na kruszonkę do muffinek
    • Zagnieć je palcami, albo ugniatając widelcem na sypkie kawałki.
    • Posyp kruszonką wierzch muffinek.
      muffiny z jabłkami i kruszonką w papilotkach i formie do pieczenia przed wstawieniem ich do piekarnika

    Krok 4 – pieczenie muffinów z jabłkami

    • Wstaw muffiny do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu je lekko przestudź i możesz je podać jeszcze na ciepło.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 347kcalWeglowodany: 51gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
    Słowa kluczowe babeczki z jabłkami, muffiny z kruszonką
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    muffinki apple pie z kruszonką i jabłkami

    Muffiny z jabłkami i kruszonką – uwagi

    Ostatnio z moją córką Weroniką siedziałyśmy sobie i się zastanawialiśmy, co by tu dobrego upiec do jedzenia. Ja miałam totalną pustkę, więc zrzuciłam na nią wymyślenie czegoś. Weronika zagłębiła się odmęty swoich inspiracji z TikToka i tak wpadł nam przepis na muffiny Apple Pie. Obydwie uwielbiamy wypieki z jabłkami, więc ten przepis bardzo nam przypadł do gustu. Ja go odrobinkę zmieniłam, bo w trakcie nie do końca mi pasowała konsystencja ciasta oraz ilość dodawanego do jabłek cukru. Tym sposobem przedstawiam tu moją nieco „ulepszoną” wersję :)

    apple pie muffins with streusel

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania muffinek z jabłkami?

    Niby podana przeze mnie lista składników w przepisie jest długa, ale większość z nich się powtarza. Stąd końcowo, do przygotowania muffinów potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.

    • jabłka – w sumie do muffinów użyłam 4 jabłka – razem ważyły 600 g przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. Jeśli nie masz czasu albo chęci na przygotowanie prażonych jabłek, to możesz użyć gotowe nadzienie – takie domowe, albo ze sklepu. Wtedy dodaj tylko to jedno jabłko do ciasta. Nie warto rezygnować z tego jabłka w samym cieście, bo dodaje mu ono fajnej wilgotności.
    • olej – użyłam olej rzepakowy, ale możesz użyć dowolny olej o neutralnym i lekkim smaku, może to też być olej kokosowy, możesz też użyć rozpuszczone i przestudzone masło
    • mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz użyć dowolne inne mleko, a także mleko roślinne
    • masło – do kruszonki użyłam masło extra 82%, możesz też użyć inne masło – np. mix, albo zastąpić go margaryną lub innym masłem roślinnym
    • jajko – do muffinek dodałam jedno jajko, jeśli chcesz zrobić wegańskie muffinki z jabłkami i pozostałe składniki zamieniasz na ich roślinne odpowiedniki, to to jajko możesz zastąpić np. połową rozgniecionego banana
    cynamonowe babeczki pieczone z jabłkami i kruszonką

    Czy można zrobić te muffiny z innymi owocami?

    Oczywiście! Jeśli nie przepadasz za jabłkami albo akurat ich nie masz, to możesz w ten sam sposób przygotować nadzienie z innych owoców. Świetnie się tu sprawdzą gruszki, albo np. brzoskwinie. Inne owoce – takie jak wiśnie, czy maliny mogą być bardziej soczyste, więc możesz zamiast mąki pszennej lepiej użyć mąkę ziemniaczaną, która bardziej zagęści sok z owoców wytworzony podczas gotowania.

    cynamonowe muffiny z jabłkami i kruszonką

    Jak przechowywać muffinki z jabłkami?

    Muffinki, które nie zostaną od razu zjedzone warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. To zapewni im długo świeżość i odpowiednią wilgotność. Jeśli muffiny pieczesz w letnie gorące dni i chcesz aby utrzymały świeżość przez dłuższy czas, to możesz je schować do lodówki.

    Takie muffiny z jabłkami możesz również zamrozić na ok 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że takie muffinki z jabłkami zasmakują tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu :) Będzie mi miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Polecane przepisy na muffiny

    Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne muffiny w różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 20 stycznia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Muffiny z jabłkami przepis

    Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i do tego wilgotne muffiny pieczone z owocami i kruszonką, to jesteś w dobry miejscu! Koniecznie upiec te lekko cynamonowe muffinki pieczone z kawałkami jabłka oraz ze słodkimi prażonymi jabłkami. Takie muffiny do doskonały dodatek do kubka gorącej rozgrzewającej herbaty, albo aromatycznej kawy. Muffinkę możesz zjeść w przerwie w pracy, lub zabrać do szkoły, albo spakować ją dzieciom na drugie śniadanie. Taka przekąska z jabłkami doda energii oraz poprawi humor :) Koniecznie zapisz sobie na później mój przepis, ze zdjęciami krok po kroku i z filmem z przygotowań, tak aby móc do niego wracać również później.