Muffiny Apple Pie
Przepis na proste i szybkie muffinki z jabłkami i kruszonką
Zapraszam dziś na bardzo smaczne i cudnie wilgotne muffiny Apple Pie z kruszonką. Te muffiny przygotujesz bardzo szybko i z bardzo podstawowych składników. Możesz upiec je rano i zjeść na słodkie śniadanie, albo spakować je i zabrać do pracy lub szkoły. Muffiny długo zachowują świeżość i nawet po kilku dniach dalej są wilgotne i pyszne. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić muffiny z jabłkami i kruszonką.
Spis treści
Muffiny Apple Pie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie babeczki i do tego uwielbiasz wypieki z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Muffiny Apple Pie przepis z filmem
Składniki
składniki na nadzienie jabłkowe
- ok 450 g jabłek (- 3 średnie )
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g mąki pszennej (1 bardziej czubata łyżka)
- ok 40-60 ml wody
składniki na ciasto na muffiny
składniki na kruszonkę do muffinów
- 75 g mąki pszennej (½ szklanki)
- 50 g cukru (¼ szklanki)
- 50 g masła
Instrukcja
Jak zrobić muffiny z jabłkami krok po kroku
Krok 1 – przygotuj nadzienie jabłkowe
- Jabłka obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój owocowe na drobniejsze kawałki.ok 450 g jabłek
- Przełóż jabłka do rondelka, dodaj pozostałe składniki nadzienia i gotuj na mniejszym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny, 20 g mąki pszennej, ok 40-60 ml wody
- Ostudź jabłka.
Krok 2 – przygotowanie ciasta na muffiny
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
- Przygotuj formę do babeczek – ja swoją wyłożyłam dodatkowo wysokimi papilotkami.
- W większej misce zmieszaj suche składniki na babeczki – wystarczy zmieszać je łyżką.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 150 g cukru
- W drugiej misce zmieszaj widelcem olej z jajkiem.120 ml oleju, 1 jajko
- Dodaj olej do suchych składników i wymieszaj łyżką – wyjcie ci gęsta, grudkowata masa.
- Dodaj porcjami mleko (u mnie to było 150 ml) i mieszaj aż otrzymasz gładkie i średnio gęste ciasto.ok 150 ml mleka
- Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc na drobne kawałki.ok 150 g jabłka
- Dodaj jabłko do ciasta i wymieszaj razem.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – nakładaj do max ⅔ wysokości – mi wyszło tak 11 muffinek.
- Nałóż na wierzch ostudzone nadzienie jabłkowe – po około 1 czubatej łyżce.
Krok 3 – przygotuj kruszonkę na muffiny
- Składniki na kruszonkę przełóż do miski.75 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła
- Zagnieć je palcami, albo ugniatając widelcem na sypkie kawałki.
- Posyp kruszonką wierzch muffinek.
Krok 4 – pieczenie muffinów z jabłkami
- Wstaw muffiny do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu je lekko przestudź i możesz je podać jeszcze na ciepło.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Muffiny z jabłkami i kruszonką – uwagi
Ostatnio z moją córką Weroniką siedziałyśmy sobie i się zastanawialiśmy, co by tu dobrego upiec do jedzenia. Ja miałam totalną pustkę, więc zrzuciłam na nią wymyślenie czegoś. Weronika zagłębiła się odmęty swoich inspiracji z TikToka i tak wpadł nam przepis na muffiny Apple Pie. Obydwie uwielbiamy wypieki z jabłkami, więc ten przepis bardzo nam przypadł do gustu. Ja go odrobinkę zmieniłam, bo w trakcie nie do końca mi pasowała konsystencja ciasta oraz ilość dodawanego do jabłek cukru. Tym sposobem przedstawiam tu moją nieco „ulepszoną” wersję :)
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania muffinek z jabłkami?
Niby podana przeze mnie lista składników w przepisie jest długa, ale większość z nich się powtarza. Stąd końcowo, do przygotowania muffinów potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.
- jabłka – w sumie do muffinów użyłam 4 jabłka – razem ważyły 600 g przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. Jeśli nie masz czasu albo chęci na przygotowanie prażonych jabłek, to możesz użyć gotowe nadzienie – takie domowe, albo ze sklepu. Wtedy dodaj tylko to jedno jabłko do ciasta. Nie warto rezygnować z tego jabłka w samym cieście, bo dodaje mu ono fajnej wilgotności.
- olej – użyłam olej rzepakowy, ale możesz użyć dowolny olej o neutralnym i lekkim smaku, może to też być olej kokosowy, możesz też użyć rozpuszczone i przestudzone masło
- mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz użyć dowolne inne mleko, a także mleko roślinne
- masło – do kruszonki użyłam masło extra 82%, możesz też użyć inne masło – np. mix, albo zastąpić go margaryną lub innym masłem roślinnym
- jajko – do muffinek dodałam jedno jajko, jeśli chcesz zrobić wegańskie muffinki z jabłkami i pozostałe składniki zamieniasz na ich roślinne odpowiedniki, to to jajko możesz zastąpić np. połową rozgniecionego banana
Czy można zrobić te muffiny z innymi owocami?
Oczywiście! Jeśli nie przepadasz za jabłkami albo akurat ich nie masz, to możesz w ten sam sposób przygotować nadzienie z innych owoców. Świetnie się tu sprawdzą gruszki, albo np. brzoskwinie. Inne owoce – takie jak wiśnie, czy maliny mogą być bardziej soczyste, więc możesz zamiast mąki pszennej lepiej użyć mąkę ziemniaczaną, która bardziej zagęści sok z owoców wytworzony podczas gotowania.
Jak przechowywać muffinki z jabłkami?
Muffinki, które nie zostaną od razu zjedzone warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. To zapewni im długo świeżość i odpowiednią wilgotność. Jeśli muffiny pieczesz w letnie gorące dni i chcesz aby utrzymały świeżość przez dłuższy czas, to możesz je schować do lodówki.
Takie muffiny z jabłkami możesz również zamrozić na ok 3 miesiące.
Mam nadzieję, że takie muffinki z jabłkami zasmakują tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu :) Będzie mi miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na muffiny
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne muffiny w różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Muffiny z jabłkami przepis
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i do tego wilgotne muffiny pieczone z owocami i kruszonką, to jesteś w dobry miejscu! Koniecznie upiec te lekko cynamonowe muffinki pieczone z kawałkami jabłka oraz ze słodkimi prażonymi jabłkami. Takie muffiny do doskonały dodatek do kubka gorącej rozgrzewającej herbaty, albo aromatycznej kawy. Muffinkę możesz zjeść w przerwie w pracy, lub zabrać do szkoły, albo spakować ją dzieciom na drugie śniadanie. Taka przekąska z jabłkami doda energii oraz poprawi humor :) Koniecznie zapisz sobie na później mój przepis, ze zdjęciami krok po kroku i z filmem z przygotowań, tak aby móc do niego wracać również później.