Przepis na pączkowe babeczki z nadzieniem
Przepis na te babeczki pączkowe z nadzieniem z dżemu wypatrzyłam na blogu Słodkie Fantazje.
Najbardziej mnie do nich przekonało bardzo proste i szybkie wykonanie – nie trzeba używać miksera.
Wystarczą dwie miski i łyżka :)
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre, wlewamy jedne do drugich, mieszamy i gotowe.
Szybko i prosto!
Babeczki pączkowe najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Jako nadzienie możecie wykorzystać ulubiony dżem, marmoladę albo nutellę (ja połowę zrobiłam z dżemem, a połowę z czekoladą).
Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki.
Pączkowe babeczki z nadzieniem przepis do druku

Pączkowe babeczki z nadzieniem
Przepis na proste i szybkie babeczki jak pączki nadziewane dżemem.
Składniki
- 180 ml mleka
- 2 jajka rozmiar L
- 110 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy(
- 350 g mąki 2 i 1/3 szklanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru 1 szklanka
- dżem lub marmolada, nutella do nadziania
Instrukcja
- Wymieszaj w misce mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii.180 ml mleka, 2 jajka, 110 ml oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- W drugiej misce wymieszaj pozostałe suche składniki.350 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru pudru
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Nałóż czubatą łyżeczkę ciasta do przygotowanych papilotek, na wierzch nałóż łyżeczkę nadzienia.dżem
- Przykryj pozostałym ciastem (mniej więcej do wysokości 3/4).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!