Przepis na te babeczki pączkowe z nadzieniem z dżemu wypatrzyłam na blogu Słodkie Fantazje.
Najbardziej mnie do nich przekonało bardzo proste i szybkie wykonanie – nie trzeba używać miksera. Wystarczą dwie miski i łyżka :)
Babeczki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Jako nadzienie możecie wykorzystać ulubiony dżem, marmoladę albo nutellę (ja połowę zrobiłam z dżemem, a połowę z czekoladą).
Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.

Pączkowe babeczki z nadzieniem
Składniki
- 180 ml mleka
- 2 duże jajka
- 110 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy(
- 350 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- nadzienie - dżem , marmolada, nutella
Instrukcja
- Wymieszaj w misce mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. W drugiej misce wymieszaj pozostałe suche składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Nałóż czubatą łyżeczkę ciasta do przygotowanych papilotek, na wierzch nałóż łyżeczkę nadzienia. Przykryj pozostałym ciastem (mniej więcej do wysoskośći 3/4).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!