Pianka pomarańczowa
Przepis na lekką piankę pomarańczową idealną na deser
Dziś u mnie niezwykle lekka pianka pomarańczowa, która jest podstawą delikatnego i orzeźwiającego deseru. Ta puszysta pianka, wykonana w głównej mierze z soku z pomarańczy, ma przyjemny cytrusowy smak i konsystencję rozpływającą się w ustach. Idealna do podania po obiedzie lub jako lekki deser na gorące letnie dni. Prosty w przygotowaniu deser z pewnością zachwyci smakoszy słodkości. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Pianka pomarańczowa przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na lekki i smaczny owocowy deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pianka pomarańczowa przepis
Składniki
składniki na piankę pomarańczową
- 1 kg pomarańczy
- 14 g żelatyny
- 30 ml wody
- 30 g miodu (do posłodzenia (opcjonalnie))
- owoce do dekoracji (- dodatkowo )
Instrukcja
Jak zrobić piankę pomarańczową na deser
- Pomarańcze dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok tak aby uzyskać 500 ml.1 kg pomarańczy
- Do soku dodaj pozostały miąższ z owoców i wszystko dokładnie zblenduj (jeśli w masie dalej są duże kawałki, to możesz całość przelać przez sitko, do soku możesz również dodać trochę zmiksowanych malin lub truskawek, aby uzyskać ładniejszy kolor).
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na napęcznienia, potem krótko podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.14 g żelatyny, 30 ml wody
- Sok z pomarańczy przelej do rondelka i lekko podgrzej, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz miód (jeśli potrzebujesz dosłodzić sok).30 g miodu
- Wymieszaj dokładnie wszystko razem, a następnie schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
- Wyjmij schłodzoną masę i zmiksuj ją mikserem, aż nabierze puszystości.
- Na dno pucharków ułóż kawałki pomarańczy lub innych owoców, nałóż piankę i udekoruj wierzch świeżymi owocami i listkami mięty.
Prywatne
Lekki mus pomarańczowy – uwagi
Mój mąż był niedawno na krótkim urlopie we Włoszech, a teraz tam właśnie w najlepsze dojrzewają pomarańcze, cytryny i wszelkie cytrusy. W miejscowości, w której mieszkał rosły obficie czerwone pomarańcze – słynne blood orange. Zajadał się tam nimi i tylko robił mi smaku …
Za to zrehabilitował się i przywiózł mi siateczkę, przepysznych, aromatycznych, rozpływających się w ustach pomarańczy. Część z nich postanowiłam godnie wykorzystać i przygotowałam lekką piankę pomarańczową z przepisu Pawła Małeckiego. Dzięki użyciu czerwonych pomarańczy zamiast zwykłych deser zyskał niebywały kolor i smak. Jeśli macie te pomarańcze, to koniecznie je wykorzystajcie (aby podkręcić kolor pianki możecie też dodać do niej trochę truskawek lub malin) :)
Podaję porcję na mniej więcej 6 deserów.
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na desery.
Polecane przepisy na lekkie musy
Jeśli lubisz takie lekkie i puszyste desery, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na musy idealne na deser. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pianka pomarańczowa przepis
Przepis na lekką i dietetyczną bezglutenową piankę pomarańczową przygotowaną z soku wyciśniętego z pomarańczy. Jeśli użyjecie czerwone pomarańcze, to pianka nabierze pięknej czerwonej barwy. Tak przygotowany lekki deser pomarańczowy jest orzeźwiający i pyszny. A do tego ma niewiele kalorii - bo z czego ma je mieć ;) Pomarańczowy deser w szklankach możecie przygotować na słodki stół na rodzinną imprezę albo na święta. Pięknie będzie się prezentował na Boże Narodzenie i nie tylko.
Pomarańczowy deser w szklankach
Ten bezglutenowy deser w szklankach nie ma w sobie białego cukru ani laktozy. Będzie więc idealny dla osób na diecie eliminacyjnej oraz na diecie redukcyjnej. Koniecznie spróbujcie jak smakuje taka pianka pomarańczowa na zimno. Po schłodzeniu i zmiksowaniu deser staje się lekki i puszysty jak mus.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na zdrowe słodkości.