Pistacjowe ciasto z gruszkami
Przepis na ucierane ciasto pistacjowe z gruszkami na oleju
Upiecz dziś ze mną pyszne i jednocześnie proste ucierane pistacjowe ciasto z gruszkami. To szybkie ciasto na oleju pieczone z soczystą gruszką i chrupiącymi pistacjami sprawdzi się idealnie jako słodki dodatek do kawy czy też rozgrzewającej herbaty. Szybkie przygotowanie, dokładnie opisany przepis krok po kroku, film z przygotowań pomogą każdemu upiec idealne jesienne ciasto z gruszkami. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ucierane pistacjowe ciasto z gruszkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta z owocami, to koniecznie zrób to ciasto z gruszką na oleju.
Pistacjowe ciasto z gruszkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 21 cm.
Składniki
składniki na pistacjowe ciasto z gruszkami
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g pistacji (zmiksowanych, około 0,5 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 125 ml oleju
- ok 250 g gruszki
- ok 20 g pistacji (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto pistacjowe z gruszkami
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia ciasta posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (w trybie góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
- Pistacje do ciasta zmiksuj na proszek – mogą być w nich pozostawione częściowo większe kawałki – ja je miksuję malakserem. Możesz też użyć np. młynek do kawy.50 g pistacji
Krok 2 – zrób ciasto pistacjowe
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone pistacje.225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą, jasną i bardzo puszystą masę – ja miksuję przez kilka minut na wysokich obrotach miksera.2 jajka, 150 g cukru
- Dodaj do jajek około połowę mąki z pistacjami i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
- Wlej olej i zmiksuj krótko.125 ml oleju
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – skończ miksować, gdy widać jeszcze resztki mąki.
- Domieszaj krótko ciasto łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj.
Krok 3 – przygotuj gruszki
- Gruszkę lub gruszki umyj i przekrój na pół. Wytnij gniazdo nasienne – możesz to zrobić łyżeczką.
- Pokrój gruszki na plastry o grubości około 0,5 cm.ok 250 g gruszki
- Ułóż kawałki gruszki na cieście.
- Pistacje grubo posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.ok 20 g pistacji
Krok 4 – pieczenie ciasta pistacjowego
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pistacjowe ciasto na oleju – uwagi
Po przygotowaniach sernika pistacjowego ciągle jeszcze miałam w lodówce trochę pistacji, więc postanowiłam je wykorzystać do kolejnego ciasta. Postawiam tu na proste jesienne ciasto, które nie wymaga wiele pracy, a doskonale smakuje w towarzystwie kawy albo herbaty. Przy okazji wykorzystałam tu dużą gruszkę, która zrobiła się już fajnie dojrzała, miękka i apetyczna. Ciasto z gruszką na oleju wyszło doskonałe. Lekkie, aromatyczne i z fajnie chrupiącymi na wierzchu pistacjami. Dla mnie bomba!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasta z pistacjami i gruszką?
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- olej – u mnie to olej rzepakowy. Możesz użyć również inny olej – np. słonecznikowy, czy też rozpuszczony olej kokosowy. Jeśli wolisz masło, to ono też może być tu użyte. Rozpuść je wcześniej i zostaw do ostudzenia.
- pistacje – najlepiej aby były niesolone. Tutaj podaję wagę orzechów bez skorupek. Jeśli więc masz je w skorupkach musisz je najpierw obrać i wtedy zważyć. Pistacje możesz zastąpić innymi orzechami – np. laskowymi, włoskimi albo migdałami.
- gruszki – u mnie to była jedna bardzo duża gruszka konferencja, możesz użyć również jabłka albo inne owoce sezonowe
- mąka pszenne – u mnie to mąka tortowa typ 450, może też być mąka typ 500 lub 550.
Ile kcal ma ciasto pistacjowe z gruszkami?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Gdy ciasto pokroisz na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał około 268 kcal (węglowodany – 29 g, białka – 5 g, tłuszcze – 15 g). Podaję kaloryczność przy produktach które ja użyłam.
Jak przechowywać ciasto z pistacjami i gruszką?
Ciasto z pistacjami przez 2-3 dni może być trzymane w temperaturze pokojowej – na kuchennym blacie. Polecam wtedy przełożenie go do pojemnika z przykrywką, albo przykrycie kloszem, tak aby nie obsychało. Jeśli ciasto ma postać dłużej, albo nie zostanie zjedzone w przez pierwsze dni, to możesz je schować do lodówki, aby się nie psuło od gruszek.
Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to proste ucierane ciasto z gruszkami na oleju przypadnie ci do gustu i będziesz je chętnie piec w okresie jesiennym i nie tylko. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod wpisem.
Gorąco zapraszam również na mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później :)
Polecane przepisy na ciasta z gruszkami
Jeśli lubisz gruszki i słodkie wypieki z tymi pysznymi owocami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pistacjowe ciasto przepis
Zapraszam na pyszny i prosty przepis na ucierane ciasto pistacjowe pieczone z mielonymi orzechami pistacjowymi oraz soczysta gruszką. To proste ciasto na oleju przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut! Proste składniki, bardzo dokładnie opisany przepis krok po kroku oraz smakowite pistacje i gruszka gwarantują idealne jesienne ciasto. Zaskocz dziś swoich bliskich i znajomych takim aromatycznym ciastem!