Już wcześniej robiliśmy z mężem pizzę na zakwasie, ale wtedy nie byliśmy do końca zadowoleni z efektu (wtedy pizza była też na mące pełnoziarnistej i z wyglądu przypominała podeszwę ;)).
Teraz użyliśmy zwykłą mąkę chlebową i ciasto wyszło dużo lepsze.
W smaku różni się od tradycyjnego, bo jest lekko kwaskowate i nie jest tak bardzo chrupiące, jak ciasto na drożdżach.
Również podczas pieczenia nie wyrasta tak ładnie, jak ciasto tradycyjne.
Mimo wszystko myślę, że pizza na zakwasie warta jest wypróbowania :)
Możecie spróbować upiec ją z inną mąką – np. orkiszową :)

Pizza na zakwasie
Składniki
- 4-5 łyżek aktywnego zakwasu (użyłam zakwas pszenny)
- 100 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 1 jajko roztrzepane
- 50 g rozpuszczonego masła
- pół łyżeczki soli
Instrukcja
- W dużej misce umieść składniki ciasta i zagnieć ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - potrwa to dłużej niż w przypadku ciasta na drożdżach (możesz miskę z ciastem wstawić do nagrzanego do 30-35 stopni piekarnika).
- Gdy ciasto urośnie i trochę się napuszy, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
- Rozwałkuj cienko i nałóż ulubione dodatki.
- Piecz w mocno nagrzanym piekarniku (ja piekę w 250 stopniach, albo w wyższej temperaturze) - dobrze jest pizzę wyłożyć na gorącą blachę, wtedy ładniej wyrośnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!