Placek bananowy
Od kilku dni w mojej kuchni leżały i dojrzewały banany, dzieci jakoś nie chciały ich zjeść, więc dojrzały sobie porządnie :)
W takim stanie dzieciaki już ich nie ruszą, więc stwierdziłam, że zrobię z nich ciasto :)
W końcu takie brązowe banany są najlepsze – najsłodsze i najbardziej aromatyczne :)
Jakiś czas temu znalazłam na blogu The Country Cook fajny przepis na placek bananowy z orzechami – bardzo prosty i szybki w wykonaniu i właśnie do niego wykorzystałam swoje banany.
Z podanej porcji wychodzi ciasto na blaszkę 33/22 albo na tortownicę 26cm.
Zapraszam was również na inne przepisy z wykorzystaniem bananów :)

Placek bananowy
Składniki
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany (ja z braku użyłam jogurtu greckiego)
- 2 jajka
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Instrukcja
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmieszaj mąkę, sodę i sól. W dużej misce zmiksuj razem cukier, śmietanę, jajka i rozpuszczone masło.
- Dodaj rozgniecione widelcem banany i ekstrakt z wanilii.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj.
- Masę przełóż do przygotowanej foremki i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Notatki
Składniki na blaszkę ok 33/22 lub tortownicę 26 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!