Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Placek bananowy

By | 2018-05-29T11:19:40+00:00 2012 Wrzesień 20th|Ciasta owocowe, Ciasta różne|

Placek bananowy

Od kilku dni w mojej kuchni leżały i dojrzewały banany, dzieci jakoś nie chciały ich zjeść, więc dojrzały sobie porządnie 🙂

W takim stanie dzieciaki już ich nie ruszą, więc stwierdziłam, że zrobię z nich ciasto 🙂

W końcu takie brązowe banany są najlepsze – najsłodsze i najbardziej aromatyczne 🙂

Jakiś czas temu znalazłam na blogu The Country Cook fajny przepis na placek bananowy z orzechami – bardzo prosty i szybki w wykonaniu i właśnie do niego wykorzystałam swoje banany.

Z podanej porcji wychodzi ciasto na blaszkę 33/22 albo na tortownicę 26cm.

Zapraszam was również na inne przepisy z wykorzystaniem bananów 🙂

 

 placek bananowy

 ciasto bananowe

 ciasto bananowe

 placek bananowy

 

Placek bananowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany (ja z braku użyłam jogurtu greckiego)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmieszaj mąkę, sodę i sól. W dużej misce zmiksuj razem cukier, śmietanę, jajka i rozpuszczone masło.
  3. Dodaj rozgniecione widelcem banany i ekstrakt z wanilii.
  4. Dodaj suche składniki i wymieszaj.
  5. Masę przełóż do przygotowanej foremki i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Notatki
Składniki na blaszkę ok 33/22 lub tortownicę 26 cm.
Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: