Placek bananowy

Od kilku dni w mojej kuchni leżały i dojrzewały banany, dzieci jakoś nie chciały ich zjeść, więc dojrzały sobie porządnie :)

W takim stanie dzieciaki już ich nie ruszą, więc stwierdziłam, że zrobię z nich ciasto :)

W końcu takie brązowe banany są najlepsze – najsłodsze i najbardziej aromatyczne :)

Jakiś czas temu znalazłam na blogu The Country Cook fajny przepis na placek bananowy z orzechami – bardzo prosty i szybki w wykonaniu i właśnie do niego wykorzystałam swoje banany.

Z podanej porcji wychodzi ciasto na blaszkę 33/22 albo na tortownicę 26cm.

Zapraszam was również na inne przepisy z wykorzystaniem bananów :)

 

 placek bananowy

 ciasto bananowe

 ciasto bananowe

 placek bananowy

 

Placek bananowy

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 16

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmieszaj mąkę, sodę i sól. W dużej misce zmiksuj razem cukier, śmietanę, jajka i rozpuszczone masło.
  • Dodaj rozgniecione widelcem banany i ekstrakt z wanilii.
  • Dodaj suche składniki i wymieszaj.
  • Masę przełóż do przygotowanej foremki i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Gotowe ciasto ostudź na kratce.

Notatki

Składniki na blaszkę ok 33/22 lub tortownicę 26 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!