Tarta kokosowo-twarogowa
Przepis na kruchą kokosową tartę z nadzieniem sernikowym i polewą czekoladową
wpis sponsorowany
Dziś u mnie pyszna i piękna tarta kokosowo-twarogowa. To krucha tarta bez masła – zrobiona na oleju kokosowym, który dodaje jej fajnego i lekko kokosowego smaku. Nadzienie tej tarty to lekki sernik z odrobiną kremu orzechowego i do tego obłędna rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym. To połączenie smaków jest nieziemskie! Spróbuj koniecznie.
Spis treści
Krucha tarta kokosowo-twarogowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz połączenie smaku czekolady i kokosa, to koniecznie upiecz tą pyszną tartę.
Tarta kokosowo-twarogowa przepis
Wyposażenie
- Forma do tarty o średnicy około 25-26 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto kokosowe
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 60 g oleju kokosowego (użyłam nierafinowany od Allnutrition)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- zimna woda (trochę – do konsystencji)
składniki na nadzienie sernikowe do tarty
- 500 g lekkiego twarogu (na serniki – chudego – u mnie o zawartości tłuszczu 6%)
- 2 łyżki kremu Nutlove Crispy Hazelnut (może też być masło orzechowe)
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) jeśli używasz masło orzechowe, to użyj 100 g cukru)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 20 g budyniu waniliowego (proszku – pół opakowania)
składniki na polewę czekoladową
- 100 g czekolada (u mnie mleczna, może też być gorzka)
- 10 g oleju kokosowego (1 łyżeczka)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto kokosowe do tarty
- Z mąki, oleju kokosowego, cukru pudru i żółtka zagnieć ciasto.150 g mąki pszennej, 60 g oleju kokosowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 żółtko
- Jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę zimnej wody i zagnieć.zimna woda
- Ciasto owiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
- Wyjmij schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj.
- Formę do pieczenia tarty posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wylep ciastem foremkę.
- Jeśli chcesz to możesz ciasto podpiec przez 10 minut w 200 stopniach (tryb góra-dół). Ja go nie podpiekałam, ale potem lekko zwilgotniało od nadzienia.
Jak zrobić nadzienie sernikowe do tarty
- Do miski przełóż twaróg, dodaj jajko, cukier, proszek budyniowy i krem Crispy Hazelnut lub masło orzechowe od Allnutrition.500 g lekkiego twarogu, 2 łyżki kremu Nutlove Crispy Hazelnut, 50 g cukru, 1 jajko, 20 g budyniu waniliowego
- Krótko zmiksuj składniki – tylko do połączenia.
- Wyłóż masę na spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około godzinę.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladową na tartę
- Czekoladę połam i przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj olej kokosowy.100 g czekolada, 10 g oleju kokosowego
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – do garnka nalej trochę wody, na górze postaw miseczkę z czekoladą i gotuj na parze, aż czekolada się rozpuści.
- Polej rozpuszczoną czekoladę wierzch tarty.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowa tarta z twarogiem – uwagi
Krucha tarta kokosowo-twarogowa to kolejny przepis zrealizowany we współpracy ze sklepem SFD.
Tym razem wypróbowałam ich olej kokosowy oraz słodki krem Crispy Hazelnut inspirowany popularnymi batonikami.
Jak zwykle jestem zachwycona kremem – trzeba im to przyznać, że robią je przepyszne.
A do tego nie ma w nich białego cukru, tylko te naturalnie występujące (tutaj jest to maltitol).
Olej kokosowy Allnutriotion jest nierafinowany i tłoczony na zimno, a do tego obłędnie pachnie kokosem.
Kruche ciasto, które zrobiłam na jego bazie również pachniało pięknie kokosowo :)
Do swojej tarty kokosowo-sernikowej użyłam lekki i niskokaloryczny twaróg na serniki.
Dzięki temu – mimo słodkiego kremu i grubej warstwy czekolady na wierzchu ciasto wyszło dość niskokaloryczne.
Myślę, że 270 kalorii w 100 g to świetny wynik dla takiego ciasta :)
Krem Crispy Hazelnut jest już sam w sobie słodki, więc do masy twarogowej dodałam niedużo cukru (zaledwie 1/4 szklanki).
Jeśli nie macie pod ręką tego kremu, to możecie użyć dowolny inny do firmy Allnutrition, albo masło orzechowe.
Jeśli użyjecie masło orzechowe, to dodajcie więcej cukru do twarogu – myślę, że podwojenie porcji zupełnie wystarczy.
Upieczcie ciasto i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała ta tarta kokosowo-twarogowa :)
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne tarty oraz na serniki.
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
Polecane przepisy na kruche tarty
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie kruche tarty z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta kokosowa z twarogiem przepis
Zapraszam dziś na pyszną kruchą tartę zrobioną na oleju kokosowym. Tu kruche ciasto na tartę zamiast masła, ma dodany olej kokosowy, który nadaje mu nie tylko odpowiedniej tekstury, ale również fajnego lekko kokosowego smaku. Do tego nadzienie sernikowe z odrobiną masła orzechowego i warstwa czekoladowej polewy z olejem kokosowym. To ciasto bez masła to doskonały pomysł na deser dla całej rodziny. Tarta kokosowo-twarogowa pięknie się prezentuje, więc możecie ją przygotować również na specjalne okazje i postawić na słodkim stole. Spróbujcie koniecznie!