Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki z płynnym kajmakiem

By | 2018-05-07T14:51:53+00:00 2013 Luty 27th|Babeczki, Desery|

Przepis na ten pyszny deser wypatrzył mój mąż na stronie Weekendowej Cukierni, gdzie różne blogi kulinarne robią wspólnie jeden deser na miesiąc.

Postanowiłam się pobawić i dołączyć do akcji – Weekendowa Cukiernia #2. Gospodarzem miesiąca jest w lutym Anna Maria z blogu Kucharnia.

Oryginalnie przepis pochodzi z tej strony.

Babeczki z płynnym kajmakiem są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Cała tajemnica tkwi w krótkim pieczeniu i szybkiej konsumpcji 🙂

Babeczki należy podać od razu po upieczeniu – inaczej masa w środku zgęstnieje (co wogóle nie wpływa na krówkowy smak).

Jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie, to polecam ten przepis 🙂

babeczki z plynnym kajmakiem4

babeczki z plynnym kajmakiem1

babeczki z plynnym kajmakiem3

babeczki z plynnym kajmakiem5

babeczki z plynnym kajmakiem6

 

Babeczki z płynnym kajmakiem
 
Autor:
Składniki
  • masło do wysmarowania foremek
  • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i ⅔ szklanki kajmaku z puszki
  • lody waniliowe - do podania
  • opcjonalnie sól morska - polecam
  • foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml (ja robiłam w kokilkach)
Wykonanie
  1. Przygotuj foremki - wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
  2. Żółtka i jajko utrzyj ze szczyptą soli na puszystą, gęstą masę. Dodaj stopniowo masę kajmakową (polecam masę z Gostynia). Zmiksuj dokładnie i na koniec dodaj mąkę. Masę przełóż do foremek (do ⅔ wysokości).
  3. Piecz przez około 10 - 12 minut - wierzch zrobi się rumiany. Od razu po wyjęciu z piekarnika ostrożnie podważ nożem i przełóż babeczki na talerz, Przekrój, aby wypłynęła masa. Możesz podać razem z lodami 🙂
Notatki
Porcja na około 6 sztuk.

Reklama

9 komentarzy

  1. Magdalena 2013/07/01 at 19:38 - Reply

    Wyglądają bardzo smakowicie! : )

  2. gin 2013/03/03 at 17:18 - Reply

    Do Twoich zdjęć ślinka mi cieknie… Wspaniałe 🙂

  3. MalgosiaZ 2013/02/27 at 19:03 - Reply

    Bardzo bardzo dziękuję za udział! a babeczki cudowne i te truskawki…i kawa latte…to sobie dogodziłaś!

    • wypiekibeaty 2013/02/28 at 07:40 - Reply

      Do takiego deseru musi byc odpowiednia oprawa 🙂

  4. tapasdecolores.blogspot.com 2013/02/27 at 18:11 - Reply

    do odwaznych świat nalezy, żałowałabym , gdybym nie spróbowała…
    są piękne, no i te truskawki…

  5. Olimpia Davies 2013/02/27 at 17:22 - Reply

    Wyglądają przepięknie:-)

  6. KUCHARNIA Anna Maria 2013/02/27 at 09:29 - Reply

    Ukłony dla Męża za nakłonienie Cię do tego przepisu!
    Bardzo się cieszę, że wzięłaś udział – babeczki wyglądają popisowo!
    Pozdrawiam:)

    • wypiekibeaty 2013/02/27 at 09:32 - Reply

      Dziekuje bardzo 🙂 warto bylo sie przylaczyc 🙂 teraz czekam na propozycje marcowa 🙂

  7. Ze smakiem 2013/02/27 at 09:16 - Reply

    prezentuje się pysznie

Leave A Comment

%d bloggers like this: