Przepis na ten pyszny deser wypatrzył mój mąż na stronie Weekendowej Cukierni, gdzie różne blogi kulinarne robią wspólnie jeden deser na miesiąc.

Postanowiłam się pobawić i dołączyć do akcji – Weekendowa Cukiernia #2. Gospodarzem miesiąca jest w lutym Anna Maria z blogu Kucharnia.

Oryginalnie przepis pochodzi z tej strony.

Babeczki z płynnym kajmakiem są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Cała tajemnica tkwi w krótkim pieczeniu i szybkiej konsumpcji :)

Babeczki należy podać od razu po upieczeniu – inaczej masa w środku zgęstnieje (co wogóle nie wpływa na krówkowy smak).

Jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie, to polecam ten przepis :)

babeczki z plynnym kajmakiem4

babeczki z plynnym kajmakiem1

babeczki z plynnym kajmakiem3

babeczki z plynnym kajmakiem5

babeczki z plynnym kajmakiem6

 

babeczki z płynnym środkiem

Babeczki z płynnym kajmakiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • masło do wysmarowania foremek
  • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
  • lody waniliowe - do podania
  • opcjonalnie sól morska - polecam
  • foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml (ja robiłam w kokilkach)

Instrukcja
 

  • Przygotuj foremki - wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
  • Żółtka i jajko utrzyj ze szczyptą soli na puszystą, gęstą masę. Dodaj stopniowo masę kajmakową (polecam masę z Gostynia). Zmiksuj dokładnie i na koniec dodaj mąkę. Masę przełóż do foremek (do 2/3 wysokości).
  • Piecz przez około 10 - 12 minut - wierzch zrobi się rumiany. Od razu po wyjęciu z piekarnika ostrożnie podważ nożem i przełóż babeczki na talerz, Przekrój, aby wypłynęła masa. Możesz podać razem z lodami :)

Notatki

Porcja na około 6 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!