Przepis na babeczki z płynnym kajmakiem
Przepis na ten pyszny deser wypatrzył mój mąż na stronie Weekendowej Cukierni, gdzie różne blogi kulinarne robią wspólnie jeden deser na miesiąc.
Postanowiłam się pobawić i dołączyć do akcji – Weekendowa Cukiernia #2.
Gospodarzem miesiąca jest w lutym Anna Maria z blogu Kucharnia.
Oryginalnie przepis na te babeczki z kajmakiem pochodzi z tej strony.
Babeczki z płynnym kajmakiem są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Cała tajemnica tkwi w krótkim pieczeniu i szybkiej konsumpcji :)
Babeczki należy podać od razu po upieczeniu – inaczej masa w środku zgęstnieje (co w ogóle nie wpływa na krówkowy smak).
Jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie, to polecam ten przepis :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki.
Babeczki z płynnym kajmakiem przepis do druku

Babeczki z płynnym kajmakiem
Wyposażenie
- Foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml - tzw. kokilki
Składniki
Instrukcja
- Przygotuj foremki - wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
- Żółtka i jajko utrzyj ze szczyptą soli na puszystą, gęstą masę. Dodaj stopniowo masę kajmakową (polecam masę z Gostynia). Zmiksuj dokładnie i na koniec dodaj mąkę. Masę przełóż do foremek (do 2/3 wysokości).
- Piecz przez około 10 - 12 minut - wierzch zrobi się rumiany. Od razu po wyjęciu z piekarnika ostrożnie podważ nożem i przełóż babeczki na talerz, Przekrój, aby wypłynęła masa. Możesz podać razem z lodami :)