Babka cynamonowa – przepyszna :)
Jeśli lubicie babki, to pokochacie tą :)
Babka cynamonowa mocno maślana i aromatyczna.
Dzięki dużej ilości masła nie wysycha i może postać spokojnie nawet kilka dni – o ile oczywiście da radę.
Jest prosta w wykonaniu i wyglądzie, za to nadrabia cynamonowym smakiem i świetną teksturą.
Będzie idealna do gorącej herbaty z cytryną, czy też do kawy.
Mimo swojej prostoty może być ozdobą każdego stołu – również świątecznego – więc pomyślcie o niej w trakcie planowania wielkanocnych wypieków :D
Przepis znalazłam tutaj, ale zmniejszyłam trochę porcję i podaję tutaj moją zmienioną wersję (myślę, że taka ilość w zupełności wystarcza).
Zapraszam również do sprawdzenia przepisu na babkę czekoladowo-cynamonową Ewy Wachowicz oraz nieziemskiego torcika cynamonowego :)
Przepis do druku

Babka cynamonowa
Składniki
babka:
- 230 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru (użyłam cukier puder)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (opakowanie 175g) lub kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżka wanilii
masa cynamonowa:
- 50 g rozpuszczonego masła
- pół szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki wanilii
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem aż będzie puszyste (jeśli użyjesz cukier puder, to będzie szybciej).
- Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.
- Do masła dodaj ekstrakt z wanilii, a olej zmieszaj razem z jogurtem.
- Dodawaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym jajku od razu wsyp łyżkę mąki.
- Dodaj jogurt i na koniec wsyp resztę mąki.
- Rozpuszczone masło zmieszaj z cukrem, mąką, cynamonem i wanilią.
- Do formy od babki wyłóż połowę ciasta, na wierzch wyłóż połowę masy cynamonowej i końcówką noża lekko wmieszaj masę w ciasto.
- Wyłóż resztę ciasta, na nią resztę masy cynamonowej i ponownie lekko zmieszaj nożem.
- Piecz w 160 stopniach przez około 70 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
- Możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cynamonowym (przygotujesz go ze szklanki cukru pudru, kilku łyżeczek mleka - dodawanych stopniowo - oraz pół łyżeczki cynamonu).
Rewelacyjny przepis ! Ciasto nie zdążyło dobrze wystygnąć, a już połowę zjedliśmy :)
Super :)
Mmm, musiała bosko pachnieć! :)
Pięknie musiała pachnieć i smakować;)
Była przepyszna :)
Bardzo ładnie wygląda. Choć do niedawna za babkami nie przepadałam, to chyba zaczynam zmieniać zdanie. A ta cynamonowa musi smakować rewelacyjnie :)
Dziękuję :) Ja uwielbiam cynamon, więc jestem stronnicza – była przepyszna. :)