Przepis na pyszną i prostą babkę z cynamonem

babka cynamonowa

Jeśli lubicie babki, to pokochacie tą :)

Babka cynamonowa mocno maślana i aromatyczna.

Dzięki dużej ilości masła nie wysycha i może postać spokojnie nawet kilka dni – o ile oczywiście da radę.

Jest prosta w wykonaniu i wyglądzie, za to nadrabia cynamonowym smakiem i świetną teksturą.

Będzie idealna do gorącej herbaty z cytryną, czy też do kawy.

Mimo swojej prostoty może być ozdobą każdego stołu – również świątecznego – więc pomyślcie o niej w trakcie planowania wielkanocnych wypieków :D

Przepis znalazłam tutaj, ale zmniejszyłam trochę porcję i podaję tutaj moją zmienioną wersję (myślę, że taka ilość w zupełności wystarcza).

Zapraszam również do sprawdzenia przepisu na babkę czekoladowo-cynamonową Ewy Wachowicz oraz nieziemskiego torcika cynamonowego :)

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

Babka cynamonowa – przepis do druku

Babka cynamonowa

Wypieki Beaty
Przepis na maślaną babkę z masą cynamonową w środku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Porcje 12

Składniki

babka:

  • 230 g masła miękkiego
  • 1,5 szklanki cukru (użyłam cukier puder) 300 g
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 szklanki mąki 300 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (opakowanie 175g) lub kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka wanilii

masa cynamonowa:

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem aż będzie puszyste (jeśli użyjesz cukier puder, to będzie szybciej).
  • Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Do masła dodaj ekstrakt z wanilii, a olej zmieszaj razem z jogurtem.
  • Dodawaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym jajku od razu wsyp łyżkę mąki.
  • Dodaj jogurt i na koniec wsyp resztę mąki.
  • Rozpuszczone masło zmieszaj z cukrem, mąką, cynamonem i wanilią.
  • Do formy od babki wyłóż połowę ciasta, na wierzch wyłóż połowę masy cynamonowej i końcówką noża lekko wmieszaj masę w ciasto.
  • Wyłóż resztę ciasta, na nią resztę masy cynamonowej i ponownie lekko zmieszaj nożem.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 70 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cynamonowym (przygotujesz go ze szklanki cukru pudru, kilku łyżeczek mleka - dodawanych stopniowo - oraz pół łyżeczki cynamonu).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!