Babka cynamonowa – przepyszna :)

babka cynamonowa

Jeśli lubicie babki, to pokochacie tą :)

Babka cynamonowa mocno maślana i aromatyczna.

Dzięki dużej ilości masła nie wysycha i może postać spokojnie nawet kilka dni – o ile oczywiście da radę.

Jest prosta w wykonaniu i wyglądzie, za to nadrabia cynamonowym smakiem i świetną teksturą.

Będzie idealna do gorącej herbaty z cytryną, czy też do kawy.

Mimo swojej prostoty może być ozdobą każdego stołu – również świątecznego – więc pomyślcie o niej w trakcie planowania wielkanocnych wypieków :D

Przepis znalazłam tutaj, ale zmniejszyłam trochę porcję i podaję tutaj moją zmienioną wersję (myślę, że taka ilość w zupełności wystarcza).

Zapraszam również do sprawdzenia przepisu na babkę czekoladowo-cynamonową Ewy Wachowicz oraz nieziemskiego torcika cynamonowego :)

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

babka cynamonowa

Przepis do druku

Babka cynamonowa

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Babka
Porcje 12

Składniki
  

babka:

  • 230 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru (użyłam cukier puder)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (opakowanie 175g) lub kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka wanilii

masa cynamonowa:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki wanilii

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem aż będzie puszyste (jeśli użyjesz cukier puder, to będzie szybciej).
  • Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Do masła dodaj ekstrakt z wanilii, a olej zmieszaj razem z jogurtem.
  • Dodawaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym jajku od razu wsyp łyżkę mąki.
  • Dodaj jogurt i na koniec wsyp resztę mąki.
  • Rozpuszczone masło zmieszaj z cukrem, mąką, cynamonem i wanilią.
  • Do formy od babki wyłóż połowę ciasta, na wierzch wyłóż połowę masy cynamonowej i końcówką noża lekko wmieszaj masę w ciasto.
  • Wyłóż resztę ciasta, na nią resztę masy cynamonowej i ponownie lekko zmieszaj nożem.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 70 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cynamonowym (przygotujesz go ze szklanki cukru pudru, kilku łyżeczek mleka - dodawanych stopniowo - oraz pół łyżeczki cynamonu).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!