Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią
Przepis na chlebek z grillowaną papryką
Zapraszam dziś na niezwykły, pyszny i do tego szybki chleb pieczony z dodatkiem warzyw i ziół. Taki chlebek sam w sobie jest już doskonałą przekąską, ale może również stanowić dodatek do obiadu. Gorąco polecam!
Spis treści
Chlebek z grillowaną papryką przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na smakowitą przekąskę idealną na kolację i nie tylko, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią przepis
Składniki
składniki na chleb z warzywami
- 600-700 g mąki pszennej (- 4-4,5 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki masła
- 1 jajko (duże roztrzepane – u mnie rozmiar L)
- 420 ml maślanki
- 1 szklanka grillowanej czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę (przepis poniżej))
- 0,5 szklanki fety (pokrojonej w kostkę )
- 3 łyżki bazylii (rozdrobnionych liści świeżej)
- 1 łyżeczka pieprzu ((użyłam kolorowego))
Instrukcja
Jak zrobić chleb z warzywami
- Nabij całą paprykę na widelec i podpiekaj ją nad zapalonym ogniem kuchenki dopóki nie będzie czarna (podobnie jak się podpala cebulę do zupy).1 szklanka grillowanej czerwonej papryki
- Przetnij paprykę na pół, wyjmij gniazdo nasienne i ostrym nożem delikatnie ściągnij skórkę.
- Obraną paprykę pokrój w kostkę.
- W dużej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, cukier, sól i sodę.600-700 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli
- Dodaj masło i palcami zmieszaj do z mąką.4 łyżki masła
- W małej miseczce zmieszaj razem jajko i maślankę.420 ml maślanki, 1 jajko
- Dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Dodaj paprykę, fetę i bazylię.1 szklanka grillowanej czerwonej papryki, 3 łyżki bazylii, 0,5 szklanki fety
- Zagnieć całość przez chwilę rękami. Jeśli ciasto za bardzo się klei – dodaj trochę mąki.
- Lekko rozwałkuj ciasto na wielkość foremki. Włóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej olejem albo masłem).
- Ostrym nożem natnij ciasto na krzyż.
- Posmaruj po wierzchu maślanką i posyp rozdrobnionym pieprzem.
- Wstaw chlebek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (tryb góra-dół) i piecz przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).
- Odstaw do lekkiego przestudzenia i podawaj ciepłe.
Notatki
Prywatne
Chleb z warzywami – uwagi
Ten chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Bardzo aromatyczny i pełen dodatków (grillowana papryka, feta, bazylia) sam w sobie może stanowić dużą część posiłku. Najlepiej smakuje na ciepło, więc trzeba go podać po upieczeniu, albo jeśli jest zrobiony wcześniej – trochę go podgrzać. Według oryginalnego przepisu (znaleziony na joythebaker.com) pieczony jest na sodzie, my zamiast niej użyliśmy proszku do pieczenia, ale następnym razem proszek zamienimy na odrobinę drożdży :)
Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na chleb
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe chleby idealne na kanapki i przekąski. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Chlebek z grillowaną papryką
Pomysł na prosty chleb pieczony z dodatkiem papryki, fety i bazylii. Taki chlebek możecie podać samodzielnie, albo jako dodatek do dania obiadowego. Myślę, że świetnie by smakował z gulaszem lub innym mięsem w sosie. Chleb paprykowy najlepiej podać na ciepło, po lekkim ostudzeniu. Sam w sobie jest już wyrazisty w smaku, a to za sprawą fety i liści bazylii. Jeśli nie chce się wam bawić z grillowaniem papryki możecie ją po prostu od razu pokroić w kostkę i tak dodać do ciasta.
Przepis na chleb z papryką
Taki chlebek z papryką jest bardzo sycący i możecie go zjeść na kolację jak pizzę. Możecie zrobić do niego sos, np. sos czosnkowy, pokroić na mniejsze kawałki i zjeść maczając w sosie.