Chrupiące jabłuszka kukurydziane

Zaktualizowany: 2024 27 lutego
jabłka w cieście z płatkami kukurydzianymi

Przepis na chrupiące jabłuszka kukurydziane

wpis zawiera lokowanie produktu

Lubisz jabłka smażone w cieście? Jeśli tak, to dziś przygotuj razem ze mną jabłka smażone w panierce z płatków kukurydzianych. Takie jabłka są niezwykle chrupiące i stanowią idealne śniadanie, a nawet deser. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić jabłka smażone w panierce.

chrupiące jabłuszka

Chrupiące jabłuszka kukurydziane przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na szybką i smakowitą przekąskę z jabłek, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

jabłka w chrupiącej panierce

Chrupiące jabłuszka kukurydziane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną przekąskę z jabłek smażonych w płatkach kukurydzianych.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4
Kalorie 159 kcal
Składniki

składniki na jabłka smażone w płatkach kukurydzianych

  • 2 jabłka (duże )
  • 1 jajko ( rozmiar L)
  • 75 g mąki pszennej ((pól szklanki) )
  • 75 ml mleka ((około 1/3 szklanki) )
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • około 150 g płatków kukurydzianych ( Corn Flakes Klasyczne (lub jak u mnie połowa płatków Corn Flakes Klasyczne, a połowa Corn Flakes Kakao i Miód))
  • olej do smażenia
Instrukcja
 

Jak zrobić jabłka w cieście i panierce kukurydzianej

  • W jabłkach wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
    2 jabłka
  • W misce rozmieszaj widelcem jajko, mleko, miód, mąkę i cynamon.
    1 jajko, 75 ml mleka, 2 łyżki miodu, 0,5 łyżeczki cynamonu, 75 g mąki pszennej
  • W drugiej misce (lub w dwóch różnych) rozkrusz płatki kukurydziane.
    około 150 g płatków kukurydzianych
  • Plasterki jabłka maczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach.
  • Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
    olej do smażenia
  • Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.
  • Podawaj jabłuszka posypane cukrem pudrem z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 159kcalWeglowodany: 34.1gBiałko: 3.7gTłuszcz: 1.7gBłonnik: 2.5g
Słowa kluczowe jabłka smażone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chrupiące jabłuszka kukurydziane

Jabłka smażone w cieście i panierce – uwagi

Chrupiące jabłuszka kukurydziane polecają się na śniadanie, na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację. O każdej porze smakują wyśmienicie. Jeśli lubicie jabłka smażone w cieście, to koniecznie spróbujcie jak smakują jabłka w kukurydzianej panierce. Jedno wam powiem na pewno – są bardzo syczące. Ja zjadłam trzy takie plasterki z dodatkiem jogurtu naturalnego z syropem klonowym i byłam najedzona. Płatki kukurydziane świetnie sprawdzają się w formie panierki. Ja je tylko trochę ugniatam, aby były drobniejsze. Moje dzieci uwielbiają piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej i tak sobie pomyślałam, że spróbuję jak taka panierka sprawdzi się w innych daniach. Przy okazji wypróbowałam też panierkę czekoladową z płatków Corn Flakes Kakao i Miód – i muszę przyznać, że wersja czekoladowa nawet bardziej mi smakowała :)

Przygotujcie takie chrupiące jabłuszka dzieciom na śniadanie lub inny posiłek i patrzcie jak pałaszują.

Ps. Przepis bierze udział w konkursie Lubella – „Siła zbóż na dzień dobry”.

jabłka w cieście z panierką
jabłka w chrupiącej panierce
jabłka w cieście

Polecane przepisy idealne na śniadanie

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i słodkie śniadanie dla całej rodziny. Znajdziecie tu zarówno przepisy na pyszne placuszki, rewelacyjne naleśniki o różnych smakach, a także niezwykłe gofry, jakich nie kupicie w żadnej budce! Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 29 listopada