Przepis na chrupiące jabłuszka kukurydziane

wpis zawiera lokowanie produktu

jabłka w cieście z płatkami kukurydzianymi


Chrupiące jabłuszka kukurydziane polecają się na śniadanie, na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację :)

O każdej porze smakują wyśmienicie.

Jeśli lubicie jabłka smażone w cieście, to koniecznie spróbujcie jak smakują jabłka w kukurydzianej panierce.

Jedno wam powiem na pewno – są bardzo syczące.

Ja zjadłam trzy takie plasterki z dodatkiem jogurtu naturalnego z syropem klonowym i byłam najedzona.

Płatki kukurydziane świetnie sprawdzają się w formie panierki.

Ja je tylko trochę ugniatam, aby były drobniejsze.

Moje dzieci uwielbiają piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej i tak sobie pomyślałam, że spróbuję jak taka panierka sprawdzi się w innych daniach.

Przy okazji wypróbowałam też panierkę czekoladową z płatków Corn Flakes Kakao i Miód – i muszę przyznać, że wersja czekoladowa nawet bardziej mi smakowała :)

Przygotujcie takie chrupiące jabłuszka dzieciom na śniadanie lub inny posiłek i patrzcie jak pałaszują.

Przepis bierze udział w konkursie Lubella – „Siła zbóż na dzień dobry”.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

chrupiące jabłuszka kukurydziane

chrupiące jabłuszka

jabłka w cieście z panierką

jabłka w chrupiącej panierce

Chrupiące jabłuszka kukurydziane przepis do druku

jabłka w chrupiącej panierce

Chrupiące jabłuszka kukurydziane

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną przekąskę z jabłek smażonych w płatkach kukurydzianych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4
Kalorie 159 kcal

Składniki

  • 2 jabłka duże
  • 1 jajko rozmiar L
  • 75 g mąki pszennej (pól szklanki)
  • 75 ml mleka (około 1/3 szklanki)
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • około 150 g płatków kukurydzianych Corn Flakes Klasyczne (lub jak u mnie połowa płatków Corn Flakes Klasyczne, a połowa Corn Flakes Kakao i Miód)
  • olej do smażenia

Instrukcja
 

  • W jabłkach wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
    2 jabłka
  • W misce rozmieszaj widelcem jajko, mleko, miód, mąkę i cynamon.
    1 jajko, 75 ml mleka, 2 łyżki miodu, 0,5 łyżeczki cynamonu, 75 g mąki pszennej
  • W drugiej misce (lub w dwóch różnych) rozkrusz płatki kukurydziane.
    około 150 g płatków kukurydzianych
  • Plasterki jabłka maczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach.
  • Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
    olej do smażenia
  • Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.
  • Podawaj jabłuszka posypane cukrem pudrem z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 159kcalWeglowodany: 34.1gBiałko: 3.7gTłuszcz: 1.7gBłonnik: 2.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

jabłka w cieście