Chrupiące jabłuszka kukurydziane

 

jabłka w cieście z płatkami kukurydzianymi

 

Chrupiące jabłuszka kukurydziane polecają się na śniadanie, na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację :)

O każdej porze smakują wyśmienicie.

Jeśli lubicie jabłka smażone w cieście, to koniecznie spróbujcie jak smakują jabłka w kukurydzianej panierce.

Jedno wam powiem na pewno – są bardzo syczące. Ja zjadłam trzy takie plasterki z dodatkiem jogurtu naturalnego z syropem klonowym i byłam najedzona.

Płatki kukurydziane świetnie sprawdzają się w formie panierki. Ja je tylko trochę ugniatam, aby były drobniejsze.

Moje dzieci uwielbiają piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej i tak sobie pomyślałam, że spróbuję jak taka panierka sprawdzi się w innych daniach.

Przy okazji wypróbowałam też panierkę czekoladową z płatków Corn Flakes Kakao i Miód – i muszę przyznać, że wersja czekoladowa nawet bardziej mi smakowała :)

Przygotujcie takie chrupiące jabłuszka dzieciom na śniadanie lub inny posiłek i patrzcie jak pałaszują.

Przepis bierze udział w konkursie Lubella – „Siła zbóż na dzień dobry”.

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

 

chrupiące jabłuszka kukurydziane

 

chrupiące jabłuszka

 

jabłka w cieście z panierką

 

jabłka w chrupiącej panierce

 

jabłka w chrupiącej panierce

Chrupiące jabłuszka kukurydziane

Wypieki Beaty
Przepis na około 3-4 porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4
Kalorie 159 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • W jabłkach wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
  • W misce rozmieszaj widelcem jajko, mleko, miód, mąkę i cynamon.
  • W drugiej misce (lub w dwóch różnych) rozkrusz płatki kukurydziane.
  • Plasterki jabłka maczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach.
  • Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  • Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.
  • Podawaj jabłuszka posypane cukrem pudrem z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 159kcalWeglowodany: 34.1gBiałko: 3.7gTłuszcz: 1.7gBłonnik: 2.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

jabłka w cieście