Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Chrupiące jabłuszka kukurydziane

By | 2017-11-21T18:08:13+00:00 2017 Listopad 29th|Ciasta z jabłkami, Smażone, Śniadania|

Chrupiące jabłuszka kukurydziane

 

jabłka w cieście z płatkami kukurydzianymi

 

Chrupiące jabłuszka kukurydziane polecają się na śniadanie, na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację 🙂

O każdej porze smakują wyśmienicie.

Jeśli lubicie jabłka smażone w cieście, to koniecznie spróbujcie jak smakują jabłka w kukurydzianej panierce.

Jedno wam powiem na pewno – są bardzo syczące. Ja zjadłam trzy takie plasterki z dodatkiem jogurtu naturalnego z syropem klonowym i byłam najedzona.

Płatki kukurydziane świetnie sprawdzają się w formie panierki. Ja je tylko trochę ugniatam, aby były drobniejsze.

Moje dzieci uwielbiają piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej i tak sobie pomyślałam, że spróbuję jak taka panierka sprawdzi się w innych daniach.

Przy okazji wypróbowałam też panierkę czekoladową z płatków Corn Flakes Kakao i Miód – i muszę przyznać, że wersja czekoladowa nawet bardziej mi smakowała 🙂

Przygotujcie takie chrupiące jabłuszka dzieciom na śniadanie lub inny posiłek i patrzcie jak pałaszują.

Przepis bierze udział w konkursie Lubella – „Siła zbóż na dzień dobry”.

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

 

chrupiące jabłuszka kukurydziane

 

chrupiące jabłuszka

 

jabłka w cieście z panierką

 

jabłka w chrupiącej panierce

 

Chrupiące jabłuszka kukurydziane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 3-4 porcje.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 4
Składniki
  • 2 duże jabłka
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 75 g (pól szklanki) mąki pszennej
  • 75 ml (około ⅓ szklanki) mleka
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • około 150 g płatków Corn Flakes Klasyczne (lub jak u mnie połowa płatków Corn Flakes Klasyczne, a połowa Corn Flakes Kakao i Miód)
  • olej do smażenia
Wykonanie
  1. W jabłkach wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
  2. W misce rozmieszaj widelcem jajko, mleko, miód, mąkę i cynamon.
  3. W drugiej misce (lub w dwóch różnych) rozkrusz płatki kukurydziane.
  4. Plasterki jabłka maczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  6. Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.
  7. Podawaj jabłuszka posypane cukrem pudrem z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 159 Tłuszcze: 1,7 g Węglowodany: 34,1 g Błonnik: 2,5 g Białka: 3,7 g

 

 

jabłka w cieście


SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

Reklama

3 komentarze

  1. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/11/30 at 11:55 - Reply

    Ale rozpustne śniadanko 😀

  2. Świetny pomysł na panierkę do owoców 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: