Ciasteczka z czekoladą i orzechami

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
ciastka z orzechami

Przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą i orzechami

Mam dziś dla was rewelacyjny przepis na najlepsze ciasteczka z czekoladą i orzechami. To amerykańskie chocolate chips cookies i chyba nie jadłam lepszych! Moja rodzina je uwielbia i zawsze jak je upiekę znikają migusiem. Pełne czekolady i posiekanych orzechów są nie tylko pyszne, ale zapewniają mnóstwo energii na długi czas. Spróbujcie koniecznie!

ciastka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą i orzechami przepis krok po kroku

Upieczcie ze mną te rewelacyjne amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady i posiekanymi orzechami. Będą doskonałe do chrupania z kubkiem kawy albo herbaty.

ciastka z orzechami

Ciasteczka z czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne i duże ciastka z kawałkami czekolady i chrupiącymi orzechami.
5 z 8 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 30 sztuk
Kalorie 173 kcal
Składniki

składniki na ciastka z czekoladą i orzechami

  • 200 g masła (miekkiego)
  • 100 g cukru trzcinowego (- 0,5 szklanki)
  • 50 g cukru białego (- 1/4 szklanki)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g czekoladowych kropelek ( lub pokrojonej w kawałki czekolady)
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych (niekoniecznie))
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (- może to też być aromat migdałowy)
  • 1 szczypta soli
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka z czekoladą i orzechami

  • Masło zmiksuj z cukrami na jednolitą masę.
    200 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 50 g cukru białego, 2 jajka
    ucieranie masła z cukrem do ciasta na ciasteczka czekoladowe
  • Dodaj jajka do masła i krótko zmiksuj.
    dodawanie jajek do ciasta na ciasteczka z czekoladą
  • Dodaj mąkę, sodę i sól, dobrze wymieszaj – na niskich obrotach.
    350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
    dodawanie mąki do ciasta na ciastka z czekoladą
  • Jeśli masz czekoladę w tabliczce, to ją posiekaj. Posiekaj też orzechy jeśli używasz.
    posiekana czekolada do ciastek z czekoladą
  • Wsyp czekoladę, orzechy i dodaj wanilię, lekko połącz wszystkie składniki.
    200 g czekoladowych kropelek, 100 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    dodawanie posiekanej czekolady do ciasta na ciastka czekoladowe
  • Na wyłożonej pergaminem blasze układaj łyżką kopczyki – możesz je dodatkowo delikatnie spłaszczyć dłonią, aby były szersze (zachowaj odstępy między ciastkami, bo się trochę rozpłyną przy pieczeniu).
    ciastka z kawałkami czekolady przed pieczeniem
  • Piecz je w temperaturze 180 ºC (góra/dół) przez około 12 – 15 minut, do momentu aż zaczną się rumienić.
  • Ciastka zaraz po upieczeniu mogą być trochę miękkie, ale wraz z ostyganiem będą lekko twardnieć – wystudź je na drucianej kratce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 173kcalWeglowodany: 17gBiałko: 3gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe ciasteczka z czekoladą, ciastka z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciastka z czekoladą i orzechami

Proste ciastka z czekoladą – uwagi

Już od dłuższego czasu chodziły za mną te amerykańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami (zwłaszcza, że ciągle leżały u mnie biedne zające wielkanocne z czekolady).

Ostatnio skończył się mój zapas ciastek, więc nie myśląc długo wzięłam się za wypróbowywanie tego przepisu.

Ciastka z czekoladą wyszły bardzo duże (podczas pieczenia trochę się rozlewają i rosną), przy wyciąganiu były bardzo miękkie – trzeba chwilę poczekać, aż ostygną i dopiero wtedy można je ściągać z blachy, a jak już ostygną, to po prostu „niebo w gębie”.

Najlepszą reklamą jest reakcja mojego męża – najpierw podchodził do nich jak do jeża, a jak w końcu spróbował, to usłyszałam „Ale dobre!!” :)

Dobre, to mało powiedziane – one są pyszne, a ich zaletą jest, że w środku pozostają miękkie, a czekolada jest fajnie rozpuszczona. Ja dodałam jeszcze do nich szklankę posiekanych orzechów włoskich, więc jest ciekawa różnica konsystencji :)

Spróbujcie, a się nie zawiedziecie :)

ciasteczka czekoladowe

Jak zrobić ciastka z czekoladą?

Przygotujcie sobie wcześniej masło – powinno być miękkie, więc wyjmijcie je przynajmniej dwie godziny wcześniej z lodówki. Ostatecznie możecie je lekko rozgrzać w mikrofalówce. Masło zmiksujcie z cukrem – ja użyłam dwa rodzaje cukru do ciasteczek – cukier trzcinowy i zwykły biały – możecie zrobić je jak ja, albo zdecydować się na jeden rodzaj. Do masy na ciastka dodajecie wtedy jajka, a następnie mąkę pszenną. Masę na ciastka możecie praktycznie w całości przygotować mikserem – najwyżej końcówkę, gdy będzie dużo mąki domieszać łyżką, albo ręką. Do gotowej masy dodajecie wtedy posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy i krótko mieszacie. Zależnie od tego jak bardzo lubicie słodkości możecie dać samą mleczną czekoladę, samą gorzką czekoladę, albo po połowie jednej i drugiej :)

Ile piec ciastka z czekoladą i orzechami?

Ciastka pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka są gotowe, gdy są ładnie zarumienione. Pamiętajcie, aby nie ściągać ich od razu po upieczeniu z blachy, tylko dać im kilka minut na ostygnięcie.

ciasteczka orzechowe

Ciastka z czekoladą kcal

Ile kalorii mają ciasteczka z czekoladą i orzechami? No cóż, nie należą one do najmniej kalorycznych deserów. Jedno ciastko (przy upieczeniu 30 sztuk) ma około 170 kalorii. Ale trzeba przyznać, że jest to spore ciastko i już po jednym można być najedzonym :) Wtedy jako porcja deseru ta kaloryczność wygląda już zupełnie przyzwoicie :)

Spróbujcie koniecznie tych amerykańskich ciasteczek z czekoladą i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.

Ps. Ostatnio ponownie robiłam te ciasteczka i zrobiłam im nowe zdjęcia :) – pod spodem zostawiam stare dla porównania ;)

Zróbcie również owsiane ciasteczka z czekoladą – ciekawe, które będą Wam bardziej smakować :D

ciasteczka z czekoladą

A tu pierwsze zdjęcia ciasteczek.

ciasteczka czekoladowe1
ciasteczka czekoladowe2
ciasteczka czekoladowe3

Przepis znaleziony na stronie Mniam mniam i lekko zmodyfikowany.

Polecane przepisy na proste ciastka bez wałkowania

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na proste i szybkie ciasteczka, które nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami kształtów. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2012 4 czerwca

Podziel się przepisem

5 from 8 votes (7 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

7 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasteczka z czekoladą i orzechami przepis

Przepis na duże ciastka z kawałkami czekolady i posiekanymi orzechami to wspaniały pomysł na słodki deser. Ciasteczka w stylu amerykańskim smakują wybornie i można się najeść już jedną sztuką. To zasługa rozmiaru i bogatego wnętrza. Ciasteczka z czekoladą i orzechami są lekko miękkie w środku, z chrupiącymi orzechami i lekko płynną czekoladą. Prawdziwy sztos! A do tego te ciastka z czekoladą zrobicie bardzo prosto i szybko! Zobaczcie mój dokładny przepis i szybko upieczcie takie ciasteczka z czekoladą i orzechami.

Amerykańskie ciastka z czekoladą

Te ciasteczka nazywane chocolate chips cookies są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii. Ja się nie dziwię, bo są przepyszne! A do tego ekspresowe! Ciasta na ciasteczka nie musicie schładzać w lodówce, nie musicie go wałkować i nie musicie wycinać foremkami. Ciasto na ciastka zrobicie mikserem! A potem łyżką nakładacie na blachę i pieczecie. Prościej się już chyba nie da! Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka. Polecam wam między innymi orzechowe ciastka peanut butter z czekoladą. Przepyszne!