Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą i orzechami
Mam dziś dla was rewelacyjny przepis na najlepsze ciasteczka z czekoladą i orzechami. To amerykańskie chocolate chips cookies i chyba nie jadłam lepszych! Moja rodzina je uwielbia i zawsze jak je upiekę znikają migusiem. Pełne czekolady i posiekanych orzechów są nie tylko pyszne, ale zapewniają mnóstwo energii na długi czas. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasteczka z czekoladą i orzechami przepis krok po kroku
Upieczcie ze mną te rewelacyjne amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady i posiekanymi orzechami. Będą doskonałe do chrupania z kubkiem kawy albo herbaty.
Ciasteczka z czekoladą przepis
Składniki
składniki na ciastka z czekoladą i orzechami
- 200 g masła (miekkiego)
- 100 g cukru trzcinowego (- 0,5 szklanki)
- 50 g cukru białego (- 1/4 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g czekoladowych kropelek ( lub pokrojonej w kawałki czekolady)
- 100 g orzechów włoskich (posiekanych (niekoniecznie))
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (- może to też być aromat migdałowy)
- 1 szczypta soli
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka z czekoladą i orzechami
- Masło zmiksuj z cukrami na jednolitą masę.200 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 50 g cukru białego, 2 jajka
- Dodaj jajka do masła i krótko zmiksuj.
- Dodaj mąkę, sodę i sól, dobrze wymieszaj – na niskich obrotach.350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- Jeśli masz czekoladę w tabliczce, to ją posiekaj. Posiekaj też orzechy jeśli używasz.
- Wsyp czekoladę, orzechy i dodaj wanilię, lekko połącz wszystkie składniki.200 g czekoladowych kropelek, 100 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Na wyłożonej pergaminem blasze układaj łyżką kopczyki – możesz je dodatkowo delikatnie spłaszczyć dłonią, aby były szersze (zachowaj odstępy między ciastkami, bo się trochę rozpłyną przy pieczeniu).
- Piecz je w temperaturze 180 ºC (góra/dół) przez około 12 – 15 minut, do momentu aż zaczną się rumienić.
- Ciastka zaraz po upieczeniu mogą być trochę miękkie, ale wraz z ostyganiem będą lekko twardnieć – wystudź je na drucianej kratce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste ciastka z czekoladą – uwagi
Już od dłuższego czasu chodziły za mną te amerykańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami (zwłaszcza, że ciągle leżały u mnie biedne zające wielkanocne z czekolady).
Ostatnio skończył się mój zapas ciastek, więc nie myśląc długo wzięłam się za wypróbowywanie tego przepisu.
Ciastka z czekoladą wyszły bardzo duże (podczas pieczenia trochę się rozlewają i rosną), przy wyciąganiu były bardzo miękkie – trzeba chwilę poczekać, aż ostygną i dopiero wtedy można je ściągać z blachy, a jak już ostygną, to po prostu „niebo w gębie”.
Najlepszą reklamą jest reakcja mojego męża – najpierw podchodził do nich jak do jeża, a jak w końcu spróbował, to usłyszałam „Ale dobre!!” :)
Dobre, to mało powiedziane – one są pyszne, a ich zaletą jest, że w środku pozostają miękkie, a czekolada jest fajnie rozpuszczona. Ja dodałam jeszcze do nich szklankę posiekanych orzechów włoskich, więc jest ciekawa różnica konsystencji :)
Spróbujcie, a się nie zawiedziecie :)
Jak zrobić ciastka z czekoladą?
Przygotujcie sobie wcześniej masło – powinno być miękkie, więc wyjmijcie je przynajmniej dwie godziny wcześniej z lodówki. Ostatecznie możecie je lekko rozgrzać w mikrofalówce. Masło zmiksujcie z cukrem – ja użyłam dwa rodzaje cukru do ciasteczek – cukier trzcinowy i zwykły biały – możecie zrobić je jak ja, albo zdecydować się na jeden rodzaj. Do masy na ciastka dodajecie wtedy jajka, a następnie mąkę pszenną. Masę na ciastka możecie praktycznie w całości przygotować mikserem – najwyżej końcówkę, gdy będzie dużo mąki domieszać łyżką, albo ręką. Do gotowej masy dodajecie wtedy posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy i krótko mieszacie. Zależnie od tego jak bardzo lubicie słodkości możecie dać samą mleczną czekoladę, samą gorzką czekoladę, albo po połowie jednej i drugiej :)
Ile piec ciastka z czekoladą i orzechami?
Ciastka pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka są gotowe, gdy są ładnie zarumienione. Pamiętajcie, aby nie ściągać ich od razu po upieczeniu z blachy, tylko dać im kilka minut na ostygnięcie.
Ciastka z czekoladą kcal
Ile kalorii mają ciasteczka z czekoladą i orzechami? No cóż, nie należą one do najmniej kalorycznych deserów. Jedno ciastko (przy upieczeniu 30 sztuk) ma około 170 kalorii. Ale trzeba przyznać, że jest to spore ciastko i już po jednym można być najedzonym :) Wtedy jako porcja deseru ta kaloryczność wygląda już zupełnie przyzwoicie :)
Spróbujcie koniecznie tych amerykańskich ciasteczek z czekoladą i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.
Ps. Ostatnio ponownie robiłam te ciasteczka i zrobiłam im nowe zdjęcia :) – pod spodem zostawiam stare dla porównania ;)
Zróbcie również owsiane ciasteczka z czekoladą – ciekawe, które będą Wam bardziej smakować :D
A tu pierwsze zdjęcia ciasteczek.
Przepis znaleziony na stronie Mniam mniam i lekko zmodyfikowany.
Polecane przepisy na proste ciastka bez wałkowania
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na proste i szybkie ciasteczka, które nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami kształtów. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasteczka z czekoladą i orzechami przepis
Przepis na duże ciastka z kawałkami czekolady i posiekanymi orzechami to wspaniały pomysł na słodki deser. Ciasteczka w stylu amerykańskim smakują wybornie i można się najeść już jedną sztuką. To zasługa rozmiaru i bogatego wnętrza. Ciasteczka z czekoladą i orzechami są lekko miękkie w środku, z chrupiącymi orzechami i lekko płynną czekoladą. Prawdziwy sztos! A do tego te ciastka z czekoladą zrobicie bardzo prosto i szybko! Zobaczcie mój dokładny przepis i szybko upieczcie takie ciasteczka z czekoladą i orzechami.
Amerykańskie ciastka z czekoladą
Te ciasteczka nazywane chocolate chips cookies są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii. Ja się nie dziwię, bo są przepyszne! A do tego ekspresowe! Ciasta na ciasteczka nie musicie schładzać w lodówce, nie musicie go wałkować i nie musicie wycinać foremkami. Ciasto na ciastka zrobicie mikserem! A potem łyżką nakładacie na blachę i pieczecie. Prościej się już chyba nie da! Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka. Polecam wam między innymi orzechowe ciastka peanut butter z czekoladą. Przepyszne!