Ciasto czekoladowo-miodowe
Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe
Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe według Nigelli Lawson to kulinarne arcydzieło, które łączy w sobie intensywny smak czekolady z głębokim aromatem miodu. To ciasto charakteryzuje się wilgotną teksturą i wyrazistym smakiem, tworząc doskonałą harmonię słodyczy. Przygotowanie tego wypieku pozwala na stworzenie domowego smakołyku, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego miłośnika czekolady i miodu. Jeśli więc szukasz tanie i szybkie ciasto z miodem, to ten przepis jest dla Ciebie!
Spis treści
Ciasto czekoladowo-miodowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe i wilgotne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto czekoladowo-miodowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z miodem
- 100 g gorzkiej czekolady (rozdrobnionej )
- 275 g cukru trzcinowego (1 i 1/3 szklanki)
- 225 g masła (miękkiego )
- 125 ml miodu (płynnego)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 250 ml wody (wrzącej )
składniki na czekoladową polewę z miodem
- 60 ml wody
- 125 ml miodu (płynnego )
- 175 g gorzkiej czekolady
- 75 g cukru pudru (0,5 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe z miodem
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.100 g gorzkiej czekolady
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.275 g cukru trzcinowego, 225 g masła
- Dodaj do masła miód i pojedynczo jajka.125 ml miodu, 2 jajka
- Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Dodaj porcjami do ciasta.
- Na koniec ostrożnie wlej gorącą wodę.250 ml wody
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki (polecam tortownicę o średnicy 26 cm).
- Piecz ciasto czekoladowo-miodowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny – ciasto może gwałtownie rosnąć, aby potem lekko opaść.
- Po około 40 minutach pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
- Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Jak zrobić polewę czekoladowo-miodową
- W dużym rondelku podgrzej razem wodę i miód.60 ml wody, 125 ml miodu
- Dodaj rozdrobnioną czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.175 g gorzkiej czekolady
- Na koniec dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.75 g cukru pudru
- Polewą oblej ostudzone ciasto.
Prywatne
Czekoladowe ciasto z miodem – uwagi
Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe znalazłam u Nigelli Lawson stwierdziłam więc, że to pewniak. Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale przy pieczeniu miałam małą niespodziankę. Robiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 16 i jak się okazało, była ona jednak trochę za mała.Ciasto podczas pieczenia (po upływie około 20 minut) zaczęło gwałtownie rosnąć – tak że wyrosło ponad foremkę i nawet lekko wypłynęło.
Potem sobie opadło i „elegancko” piekło się dalej. Dlatego uważam, że przepisową foremkę 23 cm można spokojnie zastąpić foremką 26 cm, albo kwadratową 24/24 cm. Co do samego ciasta, to jest mocno czekoladowe z wyczuwalnym miodowym smakiem. Jest raczej ciężkie, ale dzięki temu nie obsycha. Z polewą czekoladowo-miodową smakuje jeszcze bardziej :)
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Na blogu jest ich już ogromny wybór i na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowo-miodowe
Przepis na proste i mocno wilgotne czekoladowe ciasto z miodem z przepisu Nigelli Lawson. To ciasto jest mocno czekoladowe i zrobione jest na dużej ilości czekolady i dodatkowo z dużą ilością polewy czekoladowej. Miód dodany do ciasta dodaje mu aromatu i wyraźnie wyczuwalny. Oprócz ciasta miód dodajemy również do polewy czekoladowej. Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to spróbujcie to ciasto czekoladowe z miodem. Takie miodowe ciasto z czekoladą smakuje rewelacyjnie do kubka kawy lub herbaty. Do tego wychodzi go spora blaszka, więc wystarczy dla całej rodziny i gości.
Czekoladowe ciasto z miodem
Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na proste ciasto czekoladowe z czekoladą. To ciasto wychodzi wilgotne i puszyste, do tego długo zachowuje świeżość. Takie ciasto z czekoladą i miodem możecie przygotować nawet na święta, to prezentuje się pięknie. Myślę, że to ciasto czekoladowo-miodowe zasmakuje każdemu!
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.