Ciasto z morelami

 

waniliowe ciasto morelowe

 

Dziś zapraszam na bardzo proste i szybkie ciasto z morelami.

Waniliowe,  z dodatkiem budyniu.

A do tego robione przy użyciu miski i łyżki :)

Szybkie ciasto dla każdego – nawet dla tych, którzy twierdzą, że nie potrafią piec ciast :D

Zamiast moreli możecie użyć również inne owoce – robiłam też wersję z papierówkami.

Ciasto jest gęste, więc użyjcie do nich twardszych owoców – drobne i miękkie mogą się nie sprawdzić.

Przepis jest na średnią keksówkę – taką około 25 cm długości.

Spróbujcie koniecznie inne przepisy na ciasta z owocami.

 

ciasto z morelami ciasto morelowe
 

waniliowe ciasto z morelami szybkie ciasto z owocami
 

proste ciasto z owocami proste ciasto z morelami
 

szybkie ciasto z morelami waniliowe ciasto z morelami
 

Ciasto z morelami – przepis do druku

ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Wypieki Beaty
Przepis na keksówkę o długości około 25 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 228 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy.
  • W drugiej misce zmieszaj mleko z olejem i jajkiem.
  • Wlej mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką - jeśli ciasto jest za bardzo gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka.
  • Dodaj do ciasta pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 228kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!