Ciasto z żelką mango
Przepis na puszyste ciasto z żelką z mango
wpis sponsorowany
Przepis na puszyste ciasto z żelką z mango to doskonała propozycja dla miłośników owocowych smaków i lekkich wypiekiów. Ciasto wyróżnia się puszystym, delikatnym wnętrzem, które jest doskonale zrównoważone przez kawałki soczystej żelki z mango. Kombinacja słodyczy ciasta i orzeźwiającej żelki sprawia, że jest to doskonały deser na każdą okazję. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasto z żelką mango przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz mango i wypieki z użyciem tego smakowitego owocu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto z żelką mango przepis
Wyposażenie
- Przepis na długą formę keksową – długość około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto biszkoptowe
- 4 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 120 ml mleka ( pół szklanki)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na żelkę mango
- 1 opakowanie galaretki (brzoskwiniowej lub pomarańczowej)
- 200 g Mango & Apple in Jelly (firmy Allnutrition)
Instrukcja
Jak zrobić puszyste biszkoptowe ciasto
- Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, puszyste i jasne.4 jajka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych jajek dodaj na zmianę mąkę i mleko – zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.120 ml mleka
- Formę do pieczenia keksa o długości 30 cm posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój wzdłuż na pół.
Jak zrobić żelkę mango
- Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.1 opakowanie galaretki
- Dodaj do galaretki pulpę mango i całość zmiksuj dokładnie blenderem.200 g Mango & Apple in Jelly
- Odstaw żelkę do lekkiego zgęstnienia.
- Do formy w której piekło się ciasto przełóż spodnią część ciasta.
- Wylej na ciasto gęstniejącą żelkę i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin – tak aby żelka zupełnie się ścięła.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z nadzieniem mango – uwagi
Dziś mam dla was przepis na lekkie i pyszne ciasto z żelką mango. Ciasto zrobione jest bez tłuszczu – zaledwie z odrobiną mleka – oraz z ograniczoną ilością cukru. Dlatego jest też niskokaloryczne. Porcja tego ciasta ma około 150 kalorii można więc go zjeść bez wyrzutów sumienia.
Jakie składniki potrzebne są do zrobienia tego ciasta z mango?
Będzie potrzebować jajka – ja użyłam te w rozmiarze L, trochę cukru (ja go dałam zaledwie pół szklanki), mąkę oraz mleko. Jeśli macie problem z nietolerancją laktozy możecie użyć dowolne mleko roślinne. Na warstwę owocową potrzebujecie galaretkę brzoskwiniową albo pomarańczową oraz mango. Ja zamiast owocu użyłam frużelinę Mango & Apple in Jelly od Allnutrition. Galaretkę musicie rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, a następnie zmiksować z mango. Żelkę wylewamy na ciasto, gdy już będzie gęstniała inaczej spłynie z ciasta! Dlatego możecie przygotować najpierw galaretką i potem wziąć się za pieczenie ciasta.
Jak zrobić ciasto z żelką mango – wskazówki
Ciasto jest w stylu ciasta biszkoptowego. Dlatego jajka musicie ubić porządnie z cukrem – na bardzo gęstą i puszystą masę. Wtedy dodajecie do niego na zmianę przesianą mąkę oraz mleko – miksujcie już tu na niskich obrotach, tak aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Ciasto upieczcie, a po upieczeniu przekrójcie, tak aby pomiędzy warstwy ciasta wylać żelkę mango. Ciasto z mango możecie jeść po kilku godzinach schłodzenia – tak aby warstwa galaretki stężała. Potem już nie musicie przechowywać ciasta w lodówce – tylko na okres stężenia.
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i ciacho wam zasmakuje!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe.
Polecane przepisy na ciasta z owocami
Jeśli lubicie owocowe ciasta o różnych smakach, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy. Na blogu jest ich ogromny wybór i przygotowane są z najróżniejszymi owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD