Cynamonowe pancakes

Przepis na cynamonowe placuszki idealne na śniadanie
Jeśli kochasz zapach cynamonu unoszący się w kuchni o poranku, te cynamonowe pancakes są właśnie dla Ciebie! Puszyste, delikatne placuszki smażone z aromatyczną cynamonową masą tworzą duet idealny – słodki, rozgrzewający i pachnący domowym comfort foodem. To przepis, który sprawi, że zwykłe śniadanie zamieni się w małą ucztę. Spróbuj koniecznie – gwarantuję, że znikną z talerza szybciej, niż zdążysz usmażyć kolejną porcję!
Spis treści

Cynamonowe pancakes przepis krok po kroku
Jeśli możesz jeść słodkie placuszki o każdej porze dnia, to wypróbuj te rewelacyjne pankejki z cynamonem.

Cynamonowe pancakes przepis z filmem
Składniki
składniki na ciasto na pancakes
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia ((płaskie))
- 1/3 łyżeczki soli
- 360 ml mleka (1½ szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe pancakes krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie ciasta na placuszki
- Zmieszaj razem suche składniki.225 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli
- Dodaj do miski z mąką mleko.360 ml mleka
- Dodaj jajko i zmieszaj na w miarę gładkie ciasto.1 jajko
Krok 2 – przygotowanie masy cynamonowej
- Zmieszaj razem wszystkie składniki.60 g masła, 70 g trzcinowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Krok 3 – smażenie cynamonowych pancakes
- Na lekko posmarowaną olejem patelnię (tylko przetartą) nalej porcje ciasta – ja smażyłam pojedyncze spore placki (średnica 13 cm) na małej patelni.
- Łyżeczką nałóż trochę masy cynamonowej (nie nakładaj blisko brzegów).
- Możesz też masę cynamonową przełożyć do woreczka i wyciskać przez odcięty róg – wtedy wzorek cynamonowy będzie ładniejszy :)
- Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu aż na powierzchni zaczną się pojawiać dziurki.
- Wtedy zdejmij pokrywkę i ostrożnie przełóż pancakesa na drugą stronę i krótko podsmaż – nie smaż zbyt długo, gdyż cukier z masy cynamonowej będzie się karmelizował i może zgorzknieć.
- Gotowe pancakes podaj z ulubionymi dodatkami – świetnie tu pasuje twarożek polany odrobiną masy cynamonowej.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto zrobić cynamonowe placuszki?
Zapraszam na kolejny przepis na pancakes – moja kolekcja rośnie i rośnie :) Dziś prezentuję cynamonowe pancakes inspirowane popularnymi w USA drożdżowymi bułeczkami cynamonowi. Mamy tu ciasto na pancakesy, na które podczas smażenia nakładamy trochę cynamonowej masy. Masa cynamonowa z cukrem podczas smażenia delikatnie się karmelizuje i sprawia, że placuszki smakują wręcz nieziemsko. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
Składniki niezbędne do przygotowania placuszków cynamonowych
Aby zrobić takie placuszki cynamonowe potrzebujesz niewiele składników, do tego przypuszczam, że masz już je wszystkie albo większość w domu. Ja użyłam takie produkty:
- mąka pszenna – dobra będzie każda w przedziale 450-550, nie robiłam tych placuszków z inną mąką, ale możesz spróbować lekką mąkę orkiszową albo np. owsianą – jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dodaj więcej mleka
- mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet mleko roślinne
- masło – do masy cynamonowej potrzebujesz rozpuszczone masło – ja użyłam masło extra 82%, ale ostatecznie możesz użyć masło typu mix, lub masło roślinne
- cukier – polecam tutaj cukier trzcinowy, ale jeśli go nie masz, to użyj zwykły cukier

Jak smażyć placuszki cynamonowe, aby się dobrze udały?
Te placuszki smaży się troszkę trudniej niż pozostałe, gdyż cukier z masy cynamonowej karmelizuje się i trzeba uważać, aby nie przypalić placków. Dlatego smaż je pod przykryciem na małym ogniu. Po przewróceniu smaż je z tej strony z cynamonem już bardzo krótko, tak aby cukier w masie cynamonowej się nie spalił.
Patelnię dobrze jest przetrzeć ręcznikiem papierowym pod zdjęciu placka/placków, aby zetrzeć tworzący się karmel. Resztki masy cynamonowej na patelni pozostawione zbyt długo mogą się przypalać i sprawią, że placuszki nabiorą gorzkiego smaku!
Jeśli zostanie ci masa cynamonowa, to będzie ona również świetna jako dodatek do polania placków po wierzchu – szczególnie, gdy je się je z twarożkiem :)
Jak podać cynamonowe pancakes?
Cynamonowy smak placuszków świetnie smakuje w połączeniu z lekkim twarożkiem, albo z jogurtem naturalnym czy też skyrem. Jako słodki dodatek polecam syrop klonowy – razem z placuszkami cynamonowym stworzą idealny jesienny duet :)
Poza tym doskonałe tu będą również owoce – np. borówki, maliny, albo prażone jabłka lub gruszki.

A tu poniżej moje pierwsze zdjęcia placuszków.



Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na pancakes
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne placuszki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na placuszki cynamonowe
Zaprasza na słodkie śniadanie z placuszkami cynamonowymi. Te proste placuszki z masą cynamonową są przepyszne, lekko skarmelizowane i cudownie cynamonowe. Idealne na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Samo ciasto na pancakes jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, bo to placuszki bez miksera! Wystarczy wymieszać składniki łyżką i już można smażyć placuszki. Po wyłożeniu placków na patelnię nakładamy na wierzch trochę masy cynamonowej - najlepiej nałożyć ją "świderkiem". Masa cynamonowa nadaje placuszkom pysznego smaku i dodatkowo lekko się karmelizuje podczas smażenia - całość smakuje rewelacyjnie!
Cynamonowe pancakes przepis
Zobaczcie mój prosty i szybki przepis na placki cynamonowe i sprawdźcie jak zrobić ciasto na pancakes z cynamonem. Gotowe placuszki podajcie z ulubionymi dodatkami - ja polecam bitą śmietanę, domową konfiturę, albo prażone jabłka. Takie placuszki cynamonowe na pewno zasmakują dzieciom i dorosłym. Koniecznie usmażcie na weekend takie placki z cynamonem :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie.











