Czekoladowe ciasto z ricottą

Zaktualizowany: 2024 25 sierpnia
czekoladowe ciasto z ricottą i gorzką czekoladą

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z serkiem ricotta

Upiecz dziś ze mną przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z ricottą. To ciasto z gorzką czekoladą i gorzkim kakao ma mocny i nie za słodki smak, a do tego to ciasto przygotujesz bez użycia miksera! Dzięki serkowi ciasto długo zachowuje świeżość i świetnie się przechowuje. Zobacz ten przepis na szybkie ciasto czekoladowe i upiecz je koniecznie!

wilgotne ciasto czekoladowe z serkiem

Czekoladowe ciasto z ricottą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz cięższe, mocno czekoladowe i nie za słodkie ciasta, które przygotujesz w kilkanaście minut, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladowe ciasto z ricottą

Ciasto czekoladowe z ricottą przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, wilgotne i bardzo szybkie ciasto czekoladowe z gorzką czekoladą i serkiem ricotta.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12
Kalorie 358 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22-23 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe z ricottą

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z ricottą krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp dokładnie bułką tartą lub mąką – możesz ją zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (w trybie góra-dół) lub do 170 stopni (w trybie termoobiegu).

    Krok 2 – przygotuj czekoladę

    • Czekoladę połam na kawałki do żaroodpornego naczynia, dodaj masło w kawałkach i podgrzej razem przez około 1,5-2 minuty w mikrofalówce – tak aby się rozpuściły.
      100 g czekolady, 170 g masła
      rozpuszczanie gorzkiej czekolady z masłem
    • Wymieszaj dokładnie razem na jednolitą polewę i odstaw na chwilę.

    Krok 3 – przygotuj ciasto czekoladowe

    • Do dużej miski wsyp suche składniki – mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia – wymieszaj łyżką.
      190 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru
      mieszanie suchych składników na ciasto czekoladowe z ricottą
    • W drugiej misce zmieszaj dokładnie jajka z serkiem ricotta.
      3 jajka, 375 g serka ricotta
      mieszanie ricotty z jajkami na ciasto czekoladowe
    • Dodaj do suchych składników jajka z serkiem oraz rozpuszczoną czekoladę – wymieszaj do połączenia.
      mieszanie mokrych składników na ciasto z suchymi
    • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
      wykładanie czekoladowego ciasta z ricottą do formy do pieczenia
    • Jeśli chcesz to posyp dodatkowo wierzch ciasta kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.
      około 25 g kropelek czekoladowych
      posypywanie ciasta czekoladowego z ricottą groszkami czekoladowymi

    Krok 4 – upiecz ciasto czekoladowe

    • Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Sprawdź uwagi pod przepisem jeśli szukasz zamienniki dla składników. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 358kcalWeglowodany: 40gBiałko: 7gTłuszcz: 19g
    Słowa kluczowe ciasto bez miksera, ciasto z gorzką czekoladą, ciasto z ricottą
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto czekoladowe z gorzką czekoladą i ricottą

    Ciasto czekoladowe z serkiem ricotta – uwagi

    Wyjeżdżałam niedawno na krótki urlop nad jeziorem z moimi siostrami i naszymi rodzinami i potrzebowałam fajnego ciasta czekoladowego, które będzie wilgotne i jednocześnie długo zachowa świeżość. W poszukiwaniu na idealne ciasto natrafiłam na przepis na ciasto z ricottą i postanowiłam go wypróbować (podaję przepis z moimi minimalnymi zmianami). Muszę przyznać, że to był strzał w 10! Ciasto mimo sporej według mnie ilości cukru nie było wcale za słodkie – a to przez dużą ilość gorzkiej czekolady i dodatkowo jeszcze gorzkiego kakao. Samo ciasto smakowało obłędnie i w sumie nie musiałam się martwić o jego długie przechowywanie, bo znikło ekspresowo. Mogę ten przepis polecić wszystkim wielbicielom mocno czekoladowych, mięsistych ciast.

    ciasto czekoladowe z serkiem ricotta i gorzką czekoladą

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta z ricottą?

    Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualnych zamienników.

    • ricotta – to lekki włoski serek, dostaniesz go bez problemu w większych marketach. Często jest też dostępny w Lidlu czy też w Biedronce – chociaż nie jest w stałej sprzedaży tak jak mascarpone. Jeśli nie możesz go nigdzie dostać, to możesz go zastąpić naszym serkiem Bieluch, albo ostatecznie lekkim twarogiem na serniki z wiaderka – takim jak President
    • czekolada – do ciasta dodawana jest gorzka czekolada. Jeśli nie możesz znaleźć opakowania o gramaturze 100 g, to możesz użyć takie mniejsze – 90 lub 80 g.
    • kakao – poza czekoladą do ciasta dodawane jest gorzkie kakao (nie takie instant do picia), możesz użyć zwykłe kakao, albo odtłuszczone
    • masło – do rozpuszczenia czekolady używane jest masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz również użyć margarynę, albo olej kokosowy
    chocolate ricotta cake

    Jak rozpuścić czekoladę bez mikrofalówki?

    Jeśli nie masz mikrofalówki, to możesz czekoladę rozpuścić na dwa sposoby. Pierwszy sposób – w rondelku rozpuść najpierw samo masło i gdy będzie gorące dodaj do niego posiekaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Drugi sposób to kąpiel wodna. W rondelku podgrzej trochę wody, na górze ułóż odporną na gorąco miskę i włóż do niej czekoladę i masło – podgrzewaj je razem na parze, aż czekolada się rozpuści – wymieszaj dokładnie. Tak rozpuszczoną czekoladę z masłem ostudź trochę przed dodaniem do ciasta.

    czekoladowe ciasto bez użycia miksera

    Jak przechowywać czekoladowe ciasto z ricottą?

    Ciasto możesz przechowywać spokojnie w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni. Najlepiej przełożyć je do szczelnego pojemnika, albo przykryć kloszem lub pokrywką, tak aby ciasto się nie wysuszało. Jeśli chcesz ciasto przechować dłużej, to możesz je potem schować w pojemniku do lodówki. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    czekoladowe ciasto z serkiem ricotta i gorzką czekoladą

    Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

    Na blogu jest bardzo duży wybór przeróżnych ciast czekoladowych idealnych na różne okazje. Znajdziesz tam ciasta z kremem, serniki, ciasta kruche, ciasta bez miksera i ciasta bez pieczenia. Ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie polecam.

    Opublikowano: 2024 26 sierpnia

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes (1 rating without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto czekoladowe z ricottą

    Zapraszam na pyszne i bardzo proste ciasto czekoladowe przygotowane z gorzką czekoladą i gorzkim kakao, a także ze sporą ilością włoskiego serka ricotta. To ciasto z ricottą jest fajnie wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo zachowuje świeżość. Takie ciasto czekoladowe będzie idealne na wiele okazji - od weekendowego deseru, przez ciasto na romantyczny wieczór walentynkowy, po urodziny i święta. Prosty przepis, dokładne wskazówki przygotowania opisane krok po kroku, zdjęcia z przygotowania a także krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić czekoladowe ciasto z ricottą są gwarancją udanego wypieku. Spróbuj koniecznie!