Domowy likier cynamonowy

Zaktualizowany: 2024 15 grudnia
likier cynamonowy

Przepis na prosty domowy likier z cynamonem i kajmakiem

Dziś mam dla ciebie przepis na domowy likier cynamonowy, który idealnie się sprawdzi na święta i zimę. Taki likier to doskonały dodatek do różnych deserów, a także do kawy z mlekiem. Ale nie tylko! Możesz gotowy likier przelać do ładnych buteleczek i podarować go na święta swoim bliskim! Koniecznie zobacz przepis na cynamonowy likier i przygotuj go jeszcze przed świętami!

likier z cynamonem na kremówce

Domowy likier cynamonowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe nalewki i likiery, to koniecznie dodaj ten pyszny likier do swojej kolekcji :)

a glass of liquid next to a bottle of liquid

Domowy likier cynamonowy przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na super prosty i szybki likier z cynamonem zrobiony na śmietanie kremówce.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas całkowity 10 minut
Danie Napoje
Porcje 1250 ml – około
Kalorie 275 kcal
Składniki

składniki na likier cynamonowy

Instrukcja
 

Jak zrobić domowy likier cynamonowy krok po kroku

  • Ten likier możesz przygotować na dwa sposoby – ja go zrobiłam pierwszym sposobem.

Sposób 1 na przygotowanie likieru

  • Do blendera kielichowego wlej śmietanę kremówkę i dodaj cynamon.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki cynamonu
    cynamon dodawany do składników na domowy likier
  • Dodaj masę kajmakową i zmiksuj razem krótko – tylko do połączenia.
    500 g kajmaku
    miksowanie produktów na likier cynamonowy
  • Wlej wódkę i bardzo krótko zmiksuj.
    dodawanie wódki do likieru cynamonowego
  • Zamiast blendera kielichowego możesz użyć blender ręczny.
    500 ml wódki
  • Gotowy likier przelej do buteleczek.

Sposób 2 na przygotowanie likieru

  • Do rondla wlej kremówkę i dodaj cynamon – zagrzej.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki cynamonu
  • Dodaj do kremówki kajmak i lekko podgrzewając mieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.
    500 g kajmaku
  • Jeśli masa jest bardzo gorąca, to odstaw ją na chwilę do ostudzenia.
  • Do lekko ostudzonej masy wlej wódkę i wymieszaj.
    500 ml wódki
  • Przelej likier do buteleczek.
  • Likier po przygotowaniu schowaj do lodówki na dobę tak aby smaki "się przegryzły".
  • Przed użyciem wstrząśnij butelkę.
Notatki
Zobacz ewentualne wskazówki pod przepisem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100mlKalorie: 275kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe domowy likier z kajmakiem, likier z cynamonem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy likier cynamonowy na wódce i kremówce

Cynamonowy likier – uwagi

Lubię robić domowe likiery, bo uwielbiam je dodawać do swojej kawy z mlekiem :) Takie domowe likiery smakują mi o niebo lepiej niż sklepowe, bo tamte często mają jakiś dziwny posmak. Najchętniej przygotowuję sobie ekspresowy likier słony karmel albo domowy likier Baileys. Teraz padło na likier cynamonowy, który wypatrzyłam na instagramie u @kulinarnej_maniusi. Ja swój likier odrobinkę zmodyfikowałam i przygotowałam go zupełnie inaczej niż ona – ja swój zmiksowałam blenderem, a nie gotowałam całości. Możesz tu wybrać jakim sposobem chcesz przygotować likier :)

szybki likier cynamonowy z kajmakiem

Składniki niezbędne do przygotowania likieru cynamonowego

Do zrobienia likieru potrzebujesz zaledwie kilku składników. Poniżej podaję moje uwagi do nich oraz ewentualne zamienniki.

  • kajmak – ja użyłam masę kajmakową z Gostynia (o tradycyjnym smaku krówkowym), taka puszka ma 510 g. Możesz użyć również inny kajmak, ale szukaj aby puszka miała te 500 g.
  • śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietana kremówka z kartonika o zawartości tłuszczu 30%, ja użyłam Łaciatą, ale możesz użyć dowolną kremówkę
  • wódka – jakakolwiek będzie ok, no może poza smakowymi ;)
  • kakao – autorka dodawała w przepisie dodatkowo 1 łyżkę gorzkiego kakao, ja go nie dodawałam (bo szczerze mówić zapomniałam o nim ;)) mi likier w tej postaci bardzo smakuje i nie odczuwam tego braku, ale jeśli chcesz to możesz dodać jeszcze kakao
likier z cynamonem i kajmakiem

Jaką zawartość alkoholu ma w sobie likier cynamonowy?

Wyliczyłam, że przy produktach i ilościach, które ja użyłam to mój cynamonowy likier miał około 16% alkoholu. Jest to więc bardzo lekki likier, taki bym powiedziała damski. Dlatego jest właśnie świetny nie tylko do samodzielnego picia, ale również jako dodatek do deserów, lodów, czy kawy.

prosty likier świąteczny z cynamonem

Jak przechowywać domowy likier z cynamonem?

Likier po przygotowaniu należy przelać do butelki ze szczelnym korkiem lub zakrętką. Od razu po przygotowaniu schowaj go lodówki na dobę, aby się smaki przegryzły – na początku smak wódki jest bardziej dominujący. To jest likier ze śmietaną, więc najlepiej aby stał w lodówce. Taki domowy likier najlepiej spożyć w przeciągu około 2 miesięcy. Po wyjęciu z lodówki butelkę z likierem warto wstrząsnąć, aby się ładnie wymieszał.

domowy likier z cynamonem i masą kajmakową

Polecane przepisy na domowe likiery

Wypróbuj również inne moje przepisy na proste domowe likiery świetne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu.

Opublikowano: 2024 16 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 1 vote
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na likier z cynamonem

Zapraszam na pyszny i bardzo prosty domowy likier na bazie śmietany kremówki i kajmaku z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Taki domowy likier jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i jednocześnie jest o niebo lepszy od takiego sklepowego. To idealny pomysł na własnoręcznie zrobiony prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Koniecznie sprawdź mój przepis ze zdjęciami i wskazówkami. Obejrzyj też mój film gdzie pokazuję jak zrobić likier cynamonowy z kajmakiem.