Dyniowe smoothie – w wersji rozgrzewającej :)

dyniowe smoothie_2

Sezon na dynie można zaczynać :)

Pamiętajcie, że z tego warzywa wychodzi pyszna nie tylko zupa, ale można je wykorzystać do różnych wypieków (na blogu znajdziecie ciekawe przepisy na ciasta, obwarzanki, czy pomysły na śniadania – sprawdźcie koniecznie – wystarczy w wyszukiwaniu wpisać „dynia” lub klinąć tutaj :))

Do tych wszystkich przepisów dołącza dziś dyniowe smoothie, czyli rozgrzewający koktajl dyniowy podawany na gorąco.

Na pewno sprawdzi się w ponure, chłodne, deszczowe i wietrzne wieczory.

Smoothie przygotowałam na zwykłym krowim mleku, ale myślę, że fajnie może smakować przygotowane na mleczku kokosowym, albo na mleku migdałowym – na pewno te wersje są warte wypróbowania :)

dyniowe smoothie_1

dyniowe smoothie_5

dyniowe smoothie_4

dyniowe smoothie_7

pumpkin smoothie

Dyniowe smoothie

Wypieki Beaty
3.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Napoje
Porcje 3

Składniki
  

  • 1 kg dyni (waga ze skórą, pestkami i "farfoclami")
  • około 400-500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • cukier do smaku - użyłam 4 łyżeczki
  • 15-30 g świeżego imbiru (zależy jak "ostre" smoothie chcecie uzyskać)

Instrukcja
 

  • Z dyni usuń pestki i "farfocle".
  • Pokrój na mniejsze kawałki i połóż je na blaszce.
  • Oprósz cynamonem i gałką muszkatołową.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 40-50 minut - aż miąższ zmięknie.
  • Po upieczeniu lekko ostudź i obierz ze skórki.
  • Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce.
  • Dodaj imbir do dyni, dodaj cukier i zmiksuj razem.
  • Mleko zagotuj i dodaj do musu z dyni - jeśli smoothie wydaje się zbyt gęste, to dodaj więcej mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam w kalendarzu „Przyjaciółki”.