Dyniowe smoothie – w wersji rozgrzewającej :)
Sezon na dynie można zaczynać :)
Pamiętajcie, że z tego warzywa wychodzi pyszna nie tylko zupa, ale można je wykorzystać do różnych wypieków (na blogu znajdziecie ciekawe przepisy na ciasta, obwarzanki, czy pomysły na śniadania – sprawdźcie koniecznie – wystarczy w wyszukiwaniu wpisać „dynia” lub klinąć tutaj :))
Do tych wszystkich przepisów dołącza dziś dyniowe smoothie, czyli rozgrzewający koktajl dyniowy podawany na gorąco.
Na pewno sprawdzi się w ponure, chłodne, deszczowe i wietrzne wieczory.
Smoothie przygotowałam na zwykłym krowim mleku, ale myślę, że fajnie może smakować przygotowane na mleczku kokosowym, albo na mleku migdałowym – na pewno te wersje są warte wypróbowania :)

Dyniowe smoothie
Składniki
- 1 kg dyni (waga ze skórą, pestkami i "farfoclami")
- około 400-500 ml mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- cukier do smaku - użyłam 4 łyżeczki
- 15-30 g świeżego imbiru (zależy jak "ostre" smoothie chcecie uzyskać)
Instrukcja
- Z dyni usuń pestki i "farfocle".
- Pokrój na mniejsze kawałki i połóż je na blaszce.
- Oprósz cynamonem i gałką muszkatołową.
- Piecz w 200 stopniach przez około 40-50 minut - aż miąższ zmięknie.
- Po upieczeniu lekko ostudź i obierz ze skórki.
- Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce.
- Dodaj imbir do dyni, dodaj cukier i zmiksuj razem.
- Mleko zagotuj i dodaj do musu z dyni - jeśli smoothie wydaje się zbyt gęste, to dodaj więcej mleka.
Przepis znalazłam w kalendarzu „Przyjaciółki”.