Greckie ciasto orzechowe – karydopita
Przepis na orzechowe ciasto karydopita
Przygotuj dziś ze mną greckie ciasto orzechowe zwane karydopita. To orzechowe ciasto zrobione jest bez mąki, za to z dużą ilością mielonych orzechów i bułką tartą. Ciasto po upieczeniu polewamy dużą porcją słodkiego syropu korzennego, który go nawilża i dodaje fajnego smaku. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Karydopita greckie ciasto orzechowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz testować przepisy z różnych kuchni świata, to koniecznie upiecz to ciasto orzechowe z korzennym syropem.
Greckie ciasto orzechowe – karydopita przepis
Wyposażenie
- Blaszka około 25/33 cm.
Składniki
składniki na cukrowy syrop korzenny do ciasta orzechowego
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 125 g wody
- 125 ml soku pomarańczowego
- 1 kawałek kory cynamonu
- 8 goździków
- skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 50 ml brandy ((nie miałam i użyłam ciemny rum))
- 50 g orzechów (do dekoracji na wierzchu)
składniki na greckie ciasto orzechowe
- 200 g orzechów włoskich (wyłuskanych i zmielonych )
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków (utłuczonych w moździerzu )
- 5 jajek (rozmiar L)
- 140 g cukru (- 3/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić syrop korzenny do ciasta
- Zagotuj razem wszystkie składniki oprócz alkoholu.250 g cukru, 125 g wody, 125 ml soku pomarańczowego, 1 kawałek kory cynamonu, 8 goździków, skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny
- Redukuj syrop aż nieco zgęstnieje, ok 5-7 minut.
- Pod koniec dodaj brandy i zamieszaj.50 ml brandy
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Jak zrobić greckie ciasto orzechowe
- Zmielone orzech wymieszaj z bułką tartą i przyprawami.200 g orzechów włoskich, 100 g bułki tartej, 1 łyżka cynamonu, 1/2 łyżeczki goździków
- Ubij całe jajka na puch, pod koniec dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.5 jajek, 140 g cukru
- Wyłącz mikser i dodawaj do masy po łyżce suche składniki i delikatnie mieszaj (podobnie jak przy biszkopcie).
- Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
- Piecz ok 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone).
- Gorące ciasto wystaw na kratkę i od razu polewaj zimnym syropem.
- Na koniec możesz ciasto posypać dodatkowo posiekanymi orzechami.50 g orzechów
- Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Notatki
Prywatne
Greckie orzechowe ciasto z bułką tartą – uwagi
Na blogu Chillibite pojawił się ostatnio przepis na greckie ciasto orzechowe o ciekawej nazwie – karydopita.
Jako że uwielbiam orzechy nabrałam wielkiej ochoty na to ciasto.
Oczekiwałam trochę eksplozji jak przy baklavie – wiem, że to nie to samo, ale moje oczekiwania były ogromne.
Podczas pieczenia nieziemsko pachniało w całym domu orzechami i cynamonem :)
Zaraz po upieczeniu polałam ciasto syropem i niecierpliwie oczekiwałam, aż wystygnie.
Oto moje refleksje – ciasto jest mocno orzechowe i smaczne, ale nie można mu żałować syropu (w obawie przed nadmierną słodkością), bo będzie zbyt suche (ewentualnie można go dodatkowo nasączyć podobnie jak biszkopt osłodzoną herbatą).
Przyznaję się bez bicia, że ja do swojego ciasta wlałam do nasączenia sporo rumu – i wtedy ciasto smakowało jeszcze lepiej :)
Podana porcja jest na dużą blachę około 25/33 cm.
Ps.
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni bałkańskiej.
Polecane przepisy na ciasta orzechowe
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta orzechowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: