Przepis na prostą kostkę kokosowo-cytrynową
Ta kostka kokosowo-cytrynowa to niby ciasto, niby ciastka.
Płaski placek, za to pełen smaku.
Pracy przy nim niewiele, więc koniecznie musicie ją zrobić.
Szczególnie jeśli jesteście wielbicielami kokosowego smaku :D
Połączenie cytrynowego i kokosowego smaku jest bardzo fajne.
Takie letnie i orzeźwiające jednocześnie.
Lukier cytrynowy nadaje kostce dodatkowej słodyczy, a jednocześnie całość nie jest wcale za słodka.
Przepis jest na około 24 porcje – zrobione w foremce 24/24 cm.
Kokosowych wielbicieli zapraszam serdecznie do wypróbowania innych przepisów na kokosowe ciasta i ciasteczka.






Kostka kokosowo-cytrynowa – przepis do druku

Kostka kokosowo-cytrynowa
Przepis na proste i pyszne krojone ciastka kokosowo-cytrynowe.
Wyposażenie
- Foremka 24/24 cm.
Składniki
ciasto:
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g wiórek kokosowych (1 szklanka)
- 125 g masła
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- skórka starta z cytryny
lukier:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3 łyżki soku z cytryny
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g wiórek kokosowych, skórka starta z cytryny
- Masło rozpuść razem z cukrem w rondelku - lekko ostudź.125 g masła, 150 g cukru
- Mleko zmieszaj z jajkami.2 jajka, 0,5 szklanki mleka
- Do przestudzonego masła dodaj mleko z jajkami i wymieszaj.
- Całość wlej do suchych składników i wymieszaj.
- Przelej masę do foremki o wielkości około 24/24 cm.
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Zrób lukier - cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny.150 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 147kcalWeglowodany: 18gBiałko: 2gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inspiracja – strona Best Recipes