Kostka kokosowo-cytrynowa

 

krajanka kokosowa

 

Ta kostka kokosowo-cytrynowa to niby ciasto, niby ciastka.

Płaski placek, za to pełen smaku.

Pracy przy nim niewiele, więc koniecznie musicie ją zrobić.

Szczególnie jeśli jesteście wielbicielami kokosowego smaku 😀

Połączenie cytrynowego i kokosowego smaku jest bardzo fajne. Takie letnie i orzeźwiające jednocześnie.

Lukier cytrynowy nadaje kostce dodatkowej słodyczy, a jednocześnie całość nie jest wcale za słodka.

Przepis jest na około 24 porcje – zrobione w foremce 24/24 cm.

Kokosowych wielbicieli zapraszam serdecznie do wypróbowania innych przepisów na kokosowe ciasta i ciasteczka.

 

kostka kokosowo-cytrynowa placek kokosowo-cytrynowy
 

krajanka kokosowa kokosowa krajanka
 

kostka kokosowa z lukrem kostka kokosowo-cytrynowa
 

Kostka kokosowo-cytrynowa – przepis do druku

Kostka kokosowo-cytrynowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 24 porcje - upieczone w foremce 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g (1 szklanka) wiórek kokosowych
  • 125 g masła
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • pół szklanki mleka
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • skórka starta z cytryny
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe.
  2. Masło rozpuść razem z cukrem w rondelku - lekko ostudź.
  3. Mleko zmieszaj z jajkami.
  4. Do przestudzonego masła dodaj mleko z jajkami i wymieszaj.
  5. Całość wlej do suchych składników i wymieszaj.
  6. Przelej masę do foremki o wielkości około 24/24 cm.
  7. Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Zrób lukier - cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny.
  10. Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 147 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 18 g Białka: 2 g

 

Inspiracja.