Krem migdałowy
Przepis na krem z migdałów i białej czekolady
Dziś u mnie „biała nutella”, czyli krem migdałowy zrobiony z migdałów, białej czekolady i mleka w proszku. To świetny krem do smarowania naleśników, idealny do placuszków, a także na kanapki. Do tego taka pasta migdałowa jest o niebo lepsza od kupnych kremów orzechowych. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić czekoladowy krem z migdałów.
Spis treści
Krem migdałowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe słodkie kremy i smarowidła, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Krem migdałowy przepis
Składniki
składniki na krem migdałowy z biała czekoladą
- 200 g białej czekolady
- 150 ml mleka (- u mnie 1.5 %)
- 3/4 szklanki mleka w proszku ((nie granulowane))
- 3/4 szklanki migdałów (mielonych (około 90 g) )
Instrukcja
Jak zrobić migdałowy krem do smarowania
- Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.200 g białej czekolady
- Mleko zagotuj, dodaj do niego mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.150 ml mleka, 3/4 szklanki mleka w proszku
- Mleko dodaj do czekolady i wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj zmielone migdały, wymieszaj, przełóż do słoiczka.3/4 szklanki migdałów
Notatki
Prywatne
Krem czekoladowo-migdałowy – uwagi
Dziś mam przepis na krem migdałowym z najnowszej książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”.
Krem będzie idealny na kanapki – zamiast kremu czekoladowo-orzechowego w typie nutelli.
Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do naleśników, albo gofrów ( w tej wersji już przetestowałam i gofry były pyszne).
Jeśli lubicie migdały i wszelkie słodkie smarowidła kanapkowe, to ten krem na pewno będzie Wam smakował :)
Będzie również idealny dla osób uczulonych na kakao, bo nie ma go tu ani grama – używamy białą czekoladę i mleko w proszku (takie nie granulowane).
Jak zrobić krem czekoladowo-migdałowy – wskazówki
Do tej pasty migdałowej będziecie potrzebować zaledwie cztery składniki – oczywiście migdały, białą czekoladę, mleko i mleko w proszku.
Jakie mleko w proszku użyć do przygotowania kremu? Takie pełnotłuste – niegranulowane. Bez problemu dostaniecie je w większych sklepach, a także w Biedronce.
Druga sprawa – migdały. Potrzebne tu będą obrane migdały, tak aby krem miał piękną białą barwę. Jeśli macie migdały w brązowej skórce, to musicie je wcześniej zblanszować.
Jak zblanszować migdały i co to jest blanszowanie migdałów?
Blanszowanie to w skrócie obranie ze skórki. Aby łatwo zdjąć brązową skórkę z migdałów zalejcie je wrzącą wodą i odstawcie na kilka minut. Gdy skórki nasiąkną wylewacie wodę i ostrym małym nożykiem ściągacie skórkę. Jest to może trochę czasochłonne, ale zwykle taka namoczona skórka schodzi bez większych problemów.
Gdy już macie migdały bez skórki mielicie je na drobną mączkę – ja to robię w malakserze. Jeśli chcecie przyspieszyć sobie pracę, to możecie użyć gotowe mielone migdały – można je dostać w większych sklepach.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zmieszaj z mielonymi migdałami i obydwoma mlekami.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ustaw na kuchence nieduży garnek i wlej do niego na dno trochę wody – tak z 2 cm wysokości – podgrzej ją.
Na garnku połóż miseczkę – najlepiej metalową, albo szklaną (żaroodporną) – dno miseczki nie może dotykać wody. Do miseczki dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj na parze, aż czekolada się rozpuści. Biała czekolada rozpuszcza się dość szybko, więc ją pilnuj. W ten sposób rozpuścisz każdą czekoladę – gorzką, mleczną i białą :)
Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie kremu z migdałów nie sprawi wam żadnych problemów i już niedługo będziecie się mogli zajadać pyszną domową pastą czekoladowo-migdałową.
Dajcie znać w komentarz jak wam smakował krem z migdałów i białej czekolady :)
Ps.
Z podanej porcji otrzymacie średniej wielkości słoiczek kremu.
Polecane przepisy na domowe słodkie kremy
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie smarowidła idealne na kanapki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowy krem migdałowy przepis
Jeśli lubicie domowe kremy do smarowania pieczywa, czy też naleśników lub gofrów, to przygotujcie razem ze mną bardzo prostą i jednocześnie czekoladową pastę migdałową. To idealna słodka pasta z migdałów, która szczególnie zasmakuje dzieciom i osobom lubiącym słodkości. Prosty w wykonaniu krem czekoladowy z białej czekolady to prawdziwy rarytas. Możecie nawet słoiczek kremu podarować komuś w prezencie :)
Jak zrobić krem czekoladowy z migdałami?
Sprawdźcie mój prosty przepis krok po kroku na pastę migdałową i sprawdźcie jak zrobić domową nutellę z migdałów. Moja nutella przygotowana jest z białą czekoladą dlatego ma niezwykły biały, lekko żółty kolor. Pasta jest też słodka od czekolady i mleka w proszku. Zresztą mleko w proszku dodaje tu cudownego smaku - już samo ono gwarantuje pełen sukces :) Jeśli jak ja jesteście wielbicielami mleka w proszku to koniecznie zobaczcie inne moje wypieki przygotowane właśnie z mlekiem w proszku :)