Marmurkowe ciastka Red Velvet

Przepis na miękkie ciasteczka Red Velvet z białą czekoladą
Upiecz dziś ze mną takie wyjątkowe marmurkowe ciastka Red Velvet z kawałkami białej czekolady. Do ich zrobienia nie będzie koniecznie wałkowanie ciasta, ani jego wycinanie foremkami! Wystarczy, że kawałki ciasta utoczysz w kulkę i dodasz do nich posiekaną białą czekoladę – albo inną lubianą przez ciebie czekoladę. Sam przepis jest bardzo prosty, a ja go bardzo szczegółowo opisałam tuż poniżej. Możesz też zobaczyć mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić marmurkowe ciasteczka z białą czekoladą. Serdecznie zapraszam!
Spis treści
Marmurkowe ciastka Red Velvet przepis z filmem
Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na niezwykłe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Marmurkowe ciastka Red Velvet z białą czekoladą przepis krok po kroku
Składniki
składniki na ciastka red velvet z białą czekoladą
- 125 g masła (miękkiego)
- 175 g cukru (niepełna szklanka)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka – do białego ciasta)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (do białego ciasta)
- ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika (w żelu)
- 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka – do czerwonego ciasta)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (do czerwonego ciasta)
- 1 łyżka gorzkiego kakao (do czerwonego ciasta)
- ok 65-100 g białej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić mamurkowe ciastka red velvet krok po kroku
Krok 1 – wstępne przygotowanie ciasta
- Do misy przełóż masło, dodaj cukier oraz wanilię jeśli używasz.125 g masła, 175 g cukru, 1 łyżeczka wanilii
- Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
- Dodaj jajko i krótko zmiksuj – do połączenia składników.1 jajko
- Odłóż do drugiej miski równą połowę ciasta – u mnie to było 178 g.
Krok 2 – przygotowanie białego ciasta na ciastka marmurkowe
- Do jednej odłożonej porcji ciasta dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia – zmiksuj krótko – do połączenia.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Jeśli ciasto nie chce się połączyć w jednolitą masę, to krótko zagnieć je dłońmi.
Krok 3 – przygotowanie czerwonego ciasta na ciastka
- Do drugiej porcji ciasta dodaj czerwony barwnik.ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i zmiksuj krótko ciasto na jednolitą masę.130 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka gorzkiego kakao
Krok 4 – przygotowanie ciastek red velvet
- Nabieraj łyżeczką równe porcje jednego i drugiego ciasta – u mnie to były takie "kopiaste" porcje – po około 27 g każda.
- Podziel ciasta na trzy mniejsze porcje tak aby otrzymać w sumie 6 kawałków – 3 białe i 3 czerwone.
- Sklejaj ze sobą na zmianę kawałki ciasta tworząc zebrę.
- Na koniec utocz dokładnie ciasto w dłoniach w marmurkową kulkę.
- Powinno ci wyjść 12 dużych kulek.
Krok 5 – schłodzenie ciastek
- Ciastka schowaj do lodówki – lub wystaw na balkon na około 30 minut.
- W tym czasie posiekaj grubo białą czekoladę.ok 65-100 g białej czekolady
- Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
Krok 6 – pieczenie ciastek
- Schłodzone ciastka ułóż na wyłożonej papierem dużej blaszce z piekarnika – zachowaj między nimi spore odstępy.
- Dłonią delikatnie spłaszcz każde ciastko.
- Posyp wierzch ciastek białą czekoladą i delikatnie ją dociśnij.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka przez 10-12 minut.
- Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze bardzo miękkie, odczekaj więc ok 10 minut zanim je zdejmiesz z blachy.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Marmurkowe ciasteczka Red Velvet – uwagi
Przepis na te wyjątkowe ciasteczka wypatrzyła moja córka na Tik Toku i postanowiłyśmy je upiec z okazji Walentynek. Niestety nie miałam czasu na przygotowanie przepisu tu na bloga, stąd przepis pojawia się tu z lekkim opóźnieniem. Ale możesz go wykorzystać nie tylko na Walentynki, ale również tak zupełnie bez okazji. A w przyszły roku koniecznie zajrzyj do tego przepisu i upiecz je ponownie. Jeśli nie chcesz, aby przepis się ci zagubił, to koniecznie obserwuj mój profil na instagramie i dodaj tam go sobie do ulubionych :)
Ja tutaj podaję moją nieco zmienioną wersję ciasteczek. Przede wszystkim bardzo znacząco obcięłam ilość dodawanej do przepisu białej czekolady. Autorka używa tu w sumie 300 g białej czekolady! Nie dość, że przez to ciastka będą bardzo słodkie, to też dużo bardziej kaloryczne. Jedno ciastko z taką ilością czekolady będzie miało około 361 kcal, gdy moje z dodanymi 65 g białej czekolady na wszystkie ciastka ma 256 kcal. Jeśli nie przeszkadza ci podwyższona kaloryczność i słodkość ciasteczek, to możesz je zrobić jak w oryginale i dodać po 150 g białej czekolady do białego i czerwonego ciasta jeszcze przed przygotowaniem samym ciastek Red Velvet.
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasteczek Red Velvet?
Do przygotowania ciastek Red Vevet będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, ale możesz je zamienić również na masło roślinne, lub miks masła
- mąka pszenna – będziesz w sumie potrzebować 280 g mąki pszennej – czyli niepełne 2 szklanki, może to być mąka typ 450, 500 lub 550
- czerwony barwnik spożywczy – najlepszy będzie barwnik w żelu, bo nie wpłynie on na konsystencję ciasta, możesz też użyć barwnik w proszku, ostatecznie może też być płynny barwnik, ale jeśli ciasto będzie po nim bardziej maziste, to dodaj trochę więcej mąki
- cukier – u mnie to zwykły cukier kryształ, może też być cukier trzcinowy, albo cukier puder, możesz też spróbować erytrol lub ksylitol
- biała czekolada – może być zwykła biała czekolada, którą posiekasz, albo czekolada w kropelkach lub dropsach, możesz też użyć inną czekoladę – bardzo fajnie by tu wyglądała różowa czekolada ruby, ale może też być czekolada mleczna lub gorzka
Jak przechowywać ciasteczka red velvet z czekoladą?
Ciastka, które nie zostaną od razu zjedzone warto przełożyć do szczelnego pojemnika, tak aby dłużej zachowały świeżość. Ciastka będą wtedy miękkie i idealne do jedzenia spokojnie przez tydzień albo nawet dłużej. Z czasem będą one coraz mniej miękkie, ale dalej pyszne.
Marmurkowe ciastka red velvet możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że takie ciasteczka zasmakują tobie i twoim bliskim. Jeśli lubisz proste domowe ciasteczka, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciastka w różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Jestem przekonana, że znajdziesz tu ciastka idealne dla siebie :)
Polecane przepisy na wypieki Red Velvet
Jeśli lubisz kuchnię amerykańską i popularne u nich ciasta Red Velvet, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy inspirowane smakiem i wyglądem red velvet. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasteczka red velvet
Zapraszam dziś na pyszne i jednocześnie bardzo proste i szybkie do przygotowanie ciastka red velvet w dwóch kolorach - białym i czerwony. Ciastka dodatkowo pieczone są z kawałkami białej czekolady zapiekanej na wierzchu, dzięki czemu wyglądają niezwykle uroczo i nabierają dodatkowej słodyczy. Takie marmurkowe ciastka to świetny pomysł na słodki deser na Walentynki, na przyjęcie urodzinowe dzieci i nie tylko. Ciastka te nie wymagają wałkowania ciasta ani wycinania specjalnymi foremkami do ciasteczek. Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie każdy - nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu słodkich wypieków. Zobacz mój bardzo dokładnie opisany przepis ze zdjęciami oraz z filmem przygotowań i upiecz te marmurkowe ciastka dla siebie i bliskich.