Marmurkowe ciastka Red Velvet

Zaktualizowany: 2025 16 lutego
marmurkowe ciastka red velvet z kawałkami białej czekolady na wierzchu

Przepis na miękkie ciasteczka Red Velvet z białą czekoladą

Upiecz dziś ze mną takie wyjątkowe marmurkowe ciastka Red Velvet z kawałkami białej czekolady. Do ich zrobienia nie będzie koniecznie wałkowanie ciasta, ani jego wycinanie foremkami! Wystarczy, że kawałki ciasta utoczysz w kulkę i dodasz do nich posiekaną białą czekoladę – albo inną lubianą przez ciebie czekoladę. Sam przepis jest bardzo prosty, a ja go bardzo szczegółowo opisałam tuż poniżej. Możesz też zobaczyć mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić marmurkowe ciasteczka z białą czekoladą. Serdecznie zapraszam!

zbliżenie na kolorowe marmurkowe ciastka z kawałkami białej czekolady

Marmurkowe ciastka Red Velvet przepis z filmem

Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na niezwykłe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

marble red velvet cookies with white chocolate chunks

Marmurkowe ciastka Red Velvet z białą czekoladą przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne dwukolorowe ciastka z kawałkami czekolady przygotowane bez wałkowania i wycinania foremkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 2 minut
Porcje 12 sztuk
Kalorie 256 kcal
Składniki

składniki na ciastka red velvet z białą czekoladą

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 175 g cukru (niepełna szklanka)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka – do białego ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (do białego ciasta)
  • ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika (w żelu)
  • 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka – do czerwonego ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (do czerwonego ciasta)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao (do czerwonego ciasta)
  • ok 65-100 g białej czekolady
Instrukcja
 

Jak zrobić mamurkowe ciastka red velvet krok po kroku

    Krok 1 – wstępne przygotowanie ciasta

    • Do misy przełóż masło, dodaj cukier oraz wanilię jeśli używasz.
      125 g masła, 175 g cukru, 1 łyżeczka wanilii
      dodawanie aromatu waniliowego do ciasta na ciastka
    • Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
    • Dodaj jajko i krótko zmiksuj – do połączenia składników.
      1 jajko
      dodawanie jajka do ciasta na ciasteczka
    • Odłóż do drugiej miski równą połowę ciasta – u mnie to było 178 g.
      dzielenie ciasta na dwie porcje

    Krok 2 – przygotowanie białego ciasta na ciastka marmurkowe

    • Do jednej odłożonej porcji ciasta dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia – zmiksuj krótko – do połączenia.
      150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      dodawanie mąki do ciasta na ciastka
    • Jeśli ciasto nie chce się połączyć w jednolitą masę, to krótko zagnieć je dłońmi.
      zagniatanie ciasta na ciastka

    Krok 3 – przygotowanie czerwonego ciasta na ciastka

    • Do drugiej porcji ciasta dodaj czerwony barwnik.
      ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika
      dodawanie czerwonego barwnika w żelu do ciasta na ciasteczka
    • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i zmiksuj krótko ciasto na jednolitą masę.
      130 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka gorzkiego kakao
      dodawanie kakao do ciasta na ciastka red velvet

    Krok 4 – przygotowanie ciastek red velvet

    • Nabieraj łyżeczką równe porcje jednego i drugiego ciasta – u mnie to były takie "kopiaste" porcje – po około 27 g każda.
      nabieranie porcji ciasta na ciasteczka red velvet
    • Podziel ciasta na trzy mniejsze porcje tak aby otrzymać w sumie 6 kawałków – 3 białe i 3 czerwone.
    • Sklejaj ze sobą na zmianę kawałki ciasta tworząc zebrę.
      jak zrobić ciastka red velvet
    • Na koniec utocz dokładnie ciasto w dłoniach w marmurkową kulkę.
      utoczone kulki ciastek red velvet
    • Powinno ci wyjść 12 dużych kulek.

    Krok 5 – schłodzenie ciastek

    • Ciastka schowaj do lodówki – lub wystaw na balkon na około 30 minut.
    • W tym czasie posiekaj grubo białą czekoladę.
      ok 65-100 g białej czekolady
    • Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).

    Krok 6 – pieczenie ciastek

    • Schłodzone ciastka ułóż na wyłożonej papierem dużej blaszce z piekarnika – zachowaj między nimi spore odstępy.
    • Dłonią delikatnie spłaszcz każde ciastko.
      spłaszczanie ciastek dłonią
    • Posyp wierzch ciastek białą czekoladą i delikatnie ją dociśnij.
      dodawanie posiekanej czekolady do ciasteczek red velvet
    • Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka przez 10-12 minut.
    • Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze bardzo miękkie, odczekaj więc ok 10 minut zanim je zdejmiesz z blachy.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do produktów lub wskazówki wykonania. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 256kcalWeglowodany: 36gBiałko: 3gTłuszcz: 11g
    Słowa kluczowe ciasteczka marmurkowe, ciasteczka red velvet, ciastka z białą czekoladą
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok na ciastka ułożone w foremce z widoczną z tyłu szklanką mlecznej kawy

    Marmurkowe ciasteczka Red Velvet – uwagi

    Przepis na te wyjątkowe ciasteczka wypatrzyła moja córka na Tik Toku i postanowiłyśmy je upiec z okazji Walentynek. Niestety nie miałam czasu na przygotowanie przepisu tu na bloga, stąd przepis pojawia się tu z lekkim opóźnieniem. Ale możesz go wykorzystać nie tylko na Walentynki, ale również tak zupełnie bez okazji. A w przyszły roku koniecznie zajrzyj do tego przepisu i upiecz je ponownie. Jeśli nie chcesz, aby przepis się ci zagubił, to koniecznie obserwuj mój profil na instagramie i dodaj tam go sobie do ulubionych :)

    marmurkowe ciastka dwukolorowe z białą czekoladą ułożone na tacy z widoczną w tle szklanką kawy

    Ja tutaj podaję moją nieco zmienioną wersję ciasteczek. Przede wszystkim bardzo znacząco obcięłam ilość dodawanej do przepisu białej czekolady. Autorka używa tu w sumie 300 g białej czekolady! Nie dość, że przez to ciastka będą bardzo słodkie, to też dużo bardziej kaloryczne. Jedno ciastko z taką ilością czekolady będzie miało około 361 kcal, gdy moje z dodanymi 65 g białej czekolady na wszystkie ciastka ma 256 kcal. Jeśli nie przeszkadza ci podwyższona kaloryczność i słodkość ciasteczek, to możesz je zrobić jak w oryginale i dodać po 150 g białej czekolady do białego i czerwonego ciasta jeszcze przed przygotowaniem samym ciastek Red Velvet.

    marmurkowe ciastka biało czerwone z kawałkami białej czekolady ułożone w miseczce

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasteczek Red Velvet?

    Do przygotowania ciastek Red Vevet będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, ale możesz je zamienić również na masło roślinne, lub miks masła
    • mąka pszenna – będziesz w sumie potrzebować 280 g mąki pszennej – czyli niepełne 2 szklanki, może to być mąka typ 450, 500 lub 550
    • czerwony barwnik spożywczy – najlepszy będzie barwnik w żelu, bo nie wpłynie on na konsystencję ciasta, możesz też użyć barwnik w proszku, ostatecznie może też być płynny barwnik, ale jeśli ciasto będzie po nim bardziej maziste, to dodaj trochę więcej mąki
    • cukier – u mnie to zwykły cukier kryształ, może też być cukier trzcinowy, albo cukier puder, możesz też spróbować erytrol lub ksylitol
    • biała czekolada – może być zwykła biała czekolada, którą posiekasz, albo czekolada w kropelkach lub dropsach, możesz też użyć inną czekoladę – bardzo fajnie by tu wyglądała różowa czekolada ruby, ale może też być czekolada mleczna lub gorzka
    ciastka red velvet ułożone ze szklanką kawy

    Jak przechowywać ciasteczka red velvet z czekoladą?

    Ciastka, które nie zostaną od razu zjedzone warto przełożyć do szczelnego pojemnika, tak aby dłużej zachowały świeżość. Ciastka będą wtedy miękkie i idealne do jedzenia spokojnie przez tydzień albo nawet dłużej. Z czasem będą one coraz mniej miękkie, ale dalej pyszne.

    Marmurkowe ciastka red velvet możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że takie ciasteczka zasmakują tobie i twoim bliskim. Jeśli lubisz proste domowe ciasteczka, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciastka w różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Jestem przekonana, że znajdziesz tu ciastka idealne dla siebie :)

    Polecane przepisy na wypieki Red Velvet

    Jeśli lubisz kuchnię amerykańską i popularne u nich ciasta Red Velvet, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy inspirowane smakiem i wyglądem red velvet. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2025 17 lutego

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasteczka red velvet

    Zapraszam dziś na pyszne i jednocześnie bardzo proste i szybkie do przygotowanie ciastka red velvet w dwóch kolorach - białym i czerwony. Ciastka dodatkowo pieczone są z kawałkami białej czekolady zapiekanej na wierzchu, dzięki czemu wyglądają niezwykle uroczo i nabierają dodatkowej słodyczy. Takie marmurkowe ciastka to świetny pomysł na słodki deser na Walentynki, na przyjęcie urodzinowe dzieci i nie tylko. Ciastka te nie wymagają wałkowania ciasta ani wycinania specjalnymi foremkami do ciasteczek. Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie każdy - nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu słodkich wypieków. Zobacz mój bardzo dokładnie opisany przepis ze zdjęciami oraz z filmem przygotowań i upiecz te marmurkowe ciastka dla siebie i bliskich.