Migdałowy sernik

Zaktualizowany: 2023 21 września
migdałowy sernik z polewą

Przepis na sernik migdałowy z polewą czekoladową

Zrób dziś ze mną pyszny migdałowy sernik na spodzie migdałowym. Ten sernik o aksamitnej konsystencji nie opada po upieczeniu, a do tego smakuje rewelacyjnie. Sprawdź mój przepis krok po kroku na sernik i upiecz go swojej rodzinie.

sernik migdałowy3

Migdałowy sernik przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kremowe i pyszne serniki, to koniecznie wypróbuj jak najszybciej ten przepis!

sernik migdałowy

Migdałowy sernik przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i aromatyczny sernik z mielonymi migdałami na migdałowym spodzie.
5 z 4 ocen
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka około 22 cm średnicy.
Składniki

składniki na migdałowy spód do sernika

składniki na sernik migdałowy

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy spód do sernika

  • Zmiksuj razem jajko i cukier – tylko do połączenia składników. Dodaj masło.
    50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka masła
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i mielonymi migdałami – dodaj do masy, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
    1 szczypta soli, 75 g mąki pszennej, 2 czubate łyżki mielonych migdałów, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 60 ml mleka
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut. Przestudź.

Jak zrobić migdałowy sernik

  • Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj – do połączenia składników.
    750 g twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mielonych migdałów, 2 łyżki amaretto, 80 ml śmietany kremówki, aromat migdałowy
  • Przelej masę na spód.
  • Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 70 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
  • Schłodź w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
  • Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Szklanka ma 250 ml.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik migdałowy2

Sernik z migdałami – uwagi

Mój apetyt na serniki ostatnio nie maleje, a nawet rośnie (co mnie bardzo dziwi, bo zawsze byłam wiernym wielbicielem szarlotki i makowca).

Z tej miłości narodził się migdałowy sernik – zrobiony z tego, co w lodówce znalazłam :)

Zmielone migdały dodałam do spodu i do masy twarogowej, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi.

Dla podkręcenia smaku dodałam do sernika amaretto.

Wyszło pysznie – spróbujcie sami!

sernik migdałowy5

Jak zrobić polewę czekoladową na migdałowy sernik?

Aby przygotować polewę na sernik wystarczy podgrzać 60 ml (1/4 szklanki) śmietany kremówki (np. 30%), gdy będzie gorąca dodajcie do niej 100 g połamanej mlecznej czekolady i mieszajcie do dokładnego rozpuszczenia. Polewę czekoladową zostawcie do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Wtedy polejcie nią wierzch sernika.

Ps.

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne serniki – na blogu znajdziecie na nie mnóstwo przepisów.

Polecane przepisy na pyszne serniki

Wypróbuj również te przepisy na pyszne serniki. Każdy z nich jest wyjątkowy i sprawdzi się na co dzień i od święta.

Opublikowano: 2013 18 listopada

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy