Migdałowy sernik
Przepis na sernik migdałowy z polewą czekoladową
Zrób dziś ze mną pyszny migdałowy sernik na spodzie migdałowym. Ten sernik o aksamitnej konsystencji nie opada po upieczeniu, a do tego smakuje rewelacyjnie. Sprawdź mój przepis krok po kroku na sernik i upiecz go swojej rodzinie.
Spis treści
Migdałowy sernik przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kremowe i pyszne serniki, to koniecznie wypróbuj jak najszybciej ten przepis!
Migdałowy sernik przepis
Wyposażenie
- Foremka około 22 cm średnicy.
Składniki
składniki na migdałowy spód do sernika
- 1 łyżeczka masła
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 jajko (u mnie rozmiar L)
- 60 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 75 g mąki pszennej (- pół szklanki )
- 2 czubate łyżki mielonych migdałów
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na sernik migdałowy
- 750 g twarogu sernikowego (- dobrego, tłustego – użyłam Piątnicę)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki amaretto
- 80 ml śmietany kremówki
- aromat migdałowy (ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić migdałowy spód do sernika
- Zmiksuj razem jajko i cukier – tylko do połączenia składników. Dodaj masło.50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka masła
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i mielonymi migdałami – dodaj do masy, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.1 szczypta soli, 75 g mąki pszennej, 2 czubate łyżki mielonych migdałów, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 60 ml mleka
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut. Przestudź.
Jak zrobić migdałowy sernik
- Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj – do połączenia składników.750 g twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mielonych migdałów, 2 łyżki amaretto, 80 ml śmietany kremówki, aromat migdałowy
- Przelej masę na spód.
- Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 70 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
- Schłodź w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
- Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Prywatne
Sernik z migdałami – uwagi
Mój apetyt na serniki ostatnio nie maleje, a nawet rośnie (co mnie bardzo dziwi, bo zawsze byłam wiernym wielbicielem szarlotki i makowca).
Z tej miłości narodził się migdałowy sernik – zrobiony z tego, co w lodówce znalazłam :)
Zmielone migdały dodałam do spodu i do masy twarogowej, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi.
Dla podkręcenia smaku dodałam do sernika amaretto.
Wyszło pysznie – spróbujcie sami!
Jak zrobić polewę czekoladową na migdałowy sernik?
Aby przygotować polewę na sernik wystarczy podgrzać 60 ml (1/4 szklanki) śmietany kremówki (np. 30%), gdy będzie gorąca dodajcie do niej 100 g połamanej mlecznej czekolady i mieszajcie do dokładnego rozpuszczenia. Polewę czekoladową zostawcie do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Wtedy polejcie nią wierzch sernika.
Ps.
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne serniki – na blogu znajdziecie na nie mnóstwo przepisów.
Polecane przepisy na pyszne serniki
Wypróbuj również te przepisy na pyszne serniki. Każdy z nich jest wyjątkowy i sprawdzi się na co dzień i od święta.