Naleśniki jaglane
Przepis na bezglutenowe naleśniki jaglane
Odkryj prosty i smakowity przepis na bezglutenowe naleśniki jaglane, które są idealne zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Wykorzystując mąkę jaglaną, te lekkie i elastyczne naleśniki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych przepisów. Podawane z ulubionymi nadzieniami, takimi jak dżem, świeże owoce, ser czy warzywa, nadają się na różnorodne posiłki od śniadania po kolację. Zachwyć swoich gości tym prostym, zdrowym i wszechstronnym daniem!
Spis treści
Naleśniki jaglane przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowe naleśniki, to wypróbuj takie jaglane i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę.
Naleśniki jaglane przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe naleśniki jaglane
- 160 g mąki jaglanej (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 300 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- woda mineralna (opcjonalnie do uzyskania konsystencji (nie dodawałam))
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe naleśniki jaglane
- Jajka krótko zmiksuj ze szczyptą soli.2 jajka
- Dodaj na zmianę mąkę na koniec dodaj olej.160 g mąki jaglanej, 300 ml mleka, 1 łyżka oleju
- Ciasto musi być bardzo lejące – jeśli jest za gęste do dodaj wody mineralnej (naleśniki są twardawe, więc nie bój się zrobić rzadszego niż zwykle ciasta).woda mineralna
- Patelnię mocno rozgrzej i lekko posmaruj olejem – jeśli patelnia będzie zbyt chłodna, to naleśnik się do niej przyklei i za nic go nie ściągniesz :(
- Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Bezglutenowe jaglane naleśniki – uwagi
Jedliście kiedyś naleśniki jaglane? Trochę różnią się od takich tradycyjnych naleśników – są bardziej „sztywne” i twardsze – trochę podobnie do naleśników z mąki ryżowej (chociaż moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od naleśników ryżowych). Jeśli szukacie przepisu na naleśniki bezglutenowe – to takie naleśniki będą w sam raz! Moje dzieci jadły je z kremem czekoladowo-orzechowym i truskawkami, ale trochę marudziły, że są mało elastyczne.
Za to ja z mężem potraktowaliśmy je jako tortille – i myślę, że w tej formie najlepiej się sprawdziły :)
Naleśniki posmarowaliśmy serkiem almette oraz rozgniecionym awokado doprawionym sokiem z cytryny i solą, do tego pomidorki koktajlowe i kiełki – całość zapieczone i podane na ciepło :)
Wyszła bardzo fajna kolacyjka :)
Z tej porcji wyszło mi około 8 dużych naleśników jaglanych.
Przepis z Kwestii Smaku (podaję z drobnymi zmianami).
Polecane przepisy na naleśniki
Wypróbuj również inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bezglutenowe naleśniki jaglane
Przepis na jaglane naleśniki bezglutenowe idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Same naleśniki wychodzą lekko sztywne i są mniej elastyczne niż tradycyjne naleśniki, ale smakują dobrze. Możecie je podać w wersji na słodko, albo na wytrawnie. Mi bardziej nawet smakowały właśnie w wersji wytrawnej. Jeśli szukacie przepisu na bezglutenowe ciasto na naleśniki, to właśnie te jaglane naleśniki warto usmażyć. Jeśli chcecie to możecie użyć do ciasta na naleśniki mleko roślinne zamiast zwykłego krowiego.
Ciasto na jaglane naleśniki przepis
Przepis na ciasto na naleśniki z mąką jaglaną możecie wykorzystać na śniadanie, albo na przekąskę. Smaży się je szybko i bez większych problemów. Z tej porcji otrzymacie około 12 naleśników, więc powinny wystarczyć dla całej rodziny. Skorzystajcie więc z mojego przepisu krok po kroku i usmażcie te naleśniki jaglane na śniadanie.
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na naleśniki, a także przepisów bezglutenowych.