Przepis na niezwykły naleśnikowy tort inspirowany tiramisu
wpis sponsorowany
Kochami mam dla was coś wyjątkowego – pyszny naleśnikowy tort tiramisu z masą czekoladowo-kawowych naleśników przekładanych kremem na bazie serka mascarpone.
Taki torcik to można nawet bezkarnie zjeść na śniadanie :D
Jeśli macie jakiegoś naleśnikowego maniaka, to przygotujcie mu taki torcik na urodziny – myślę, że to będzie prawdziwa niespodzianka.
Naleśniki jak już wcześniej wspomniałam są zrobione z dodatkiem kawy – jeśli torcik będą jadły też dzieci i obawiacie się tej kawy, to zamiast zwykłej użyjcie bezkofeinową, albo kawę zbożową.
Do tego tortu tiramisu polecam wam również dodać jakieś świeże owoce, albo sos karmelowy – muszę przyznać, że z sosem karmelowym, to już była totalna rozpusta.
Przepis na torcik powstał przy współpracy ze sklepem Galicja, a przy smażeniu naleśników przetestowałam jedną z ich patelni dedykowaną do naleśników – poniżej – pod zdjęciami – znajdziecie moją recenzję.
A oprócz tortu naleśnikowego usmażycie na tej patelni inne pyszne naleśniki oraz placuszki.
Ps. Razem ze sklepem Galicja mam dla was niespodziankę :)
Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy specjalny rabat na zakupy w sklepie – możecie go zrealizować w dniach 13-26 listopada.
Na całe zakupy w sklepie Galicja otrzymacie 15 % rabatu po wpisaniu kodu – wypieki beaty :) Myślę, że tuż przed świętami, to świetna okazja na zrobienie tańszych zakupów :D
Patelnia Royal spisała się na medal i mogę ją wam szczerze polecić. Jest świetnie wyważona – nie przechyla się i nie przewraca (a raz kupiłam taką, która pod ciężarem własnej rączki przewracała się!), ma solidne, masywne, grube ścianki i dno, a do tego nie jest mocno ciężka, więc nie jest trudno ją ciągle podnosić.
Dno oraz wewnętrzna powierzchnia pokryta jest nieprzywieralną powłoką – Dyflon, gwarantującą satysfakcję z użytkowania – do smażenia naleśników praktycznie nie potrzebujecie tłuszczu (ja tylko posmarowałam odrobiną oleju przed pierwszym smażeniem i potem co któryś naleśnik – chociaż myślę, że nie było to już potrzebne). Naleśniki smażą się równomiernie na całej powierzchni i bardzo ładnie odchodzą – można je przewrócić bez większego problemu. Dodam jeszcze, że smażyłam również na niej – zupełnie beztłuszczowo – placuszki z jabłkami i wyszły rewelacyjne – leciutkie, nietłuste i idealnie usmażone.
Patelnię Royal możecie stosować na wszystkich rodzajach kuchenek – gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a dodatkowo możecie ją myć w zmywarce – tak, tak w zmywarce :)
Naleśnikowy tort tiramisu przepis do druku

Naleśnikowy tort tiramisu
Składniki
ciasto na naleśniki:
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 4 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 800 ml wody mineralnej lekko gazowanej
- 100 ml wody do rozpuszczenia kawy
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub kawy zbożowej)
- 30 g gorzkiego kakao
- 450-500 g mąki pszennej
- 30 ml oleju
krem:
- 500 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 500 g serka mascarpone schłodzonego
- 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
dodatkowo:
- gorzkie kakao do posypania
Instrukcja
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem.4 jajka, 4 łyżki cukru
- W tym czasie wymieszaj mąkę z kakao, a kawę rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do wody mineralnej.100 ml wody, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 30 g gorzkiego kakao, 450-500 g mąki pszennej, 800 ml wody mineralnej lekko gazowanej
- Do jajek dodawaj na zmianę mąkę, wodę i mleko.300 ml mleka
- Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.30 ml oleju
- Gotowe ciasto odstaw na około pół godziny.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją lekko olejem - ja użyłam pędzelek silikonowy.
- Chochlą do zupy nabieraj porcję ciasta - na patelnię o średnicy około 26 cm nalewaj prawie całą chochlę.
- Smaż naleśniki aż będą lekko rumiane z obydwu stron, po usmażeniu odkładaj je na talerz.
- Przed przekładaniem naleśników kremem musisz je przestudzić.
- Aby przygotować krem ubij mikserem zimną kremówkę, aż będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj do niej cukier puder i krótko zmiksuj.6 łyżek cukru pudru
- Dodaj po łyżce serek mascarpone i po każdej łyżce krótko zmiksuj całość.500 g serka mascarpone
- Nabieraj mniej więcej łyżkę kremu i przy pomocy noża rozsmaruj go na naleśniku - w ten sposób posmaruj wszystkie naleśniki układając je w wysoki torcik.
- Jeśli zostanie ci trochę kremu to możesz z niego wycisnąć dekoracyjne rozetki.
- Tort schłodź w lodówce, a przed podaniem posyp go gorzkim kakao.gorzkie kakao