Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Naleśnikowy tort tiramisu

Naleśnikowy tort tiramisu

 

czekoladowe naleśniki z kremem

 

Kochami mam dla was coś wyjątkowego – pyszny naleśnikowy tort tiramisu z masą czekoladowo-kawowych naleśników przekładanych kremem na bazie serka mascarpone.

Taki torcik to można nawet bezkarnie zjeść na śniadanie 😀

Jeśli macie jakiegoś naleśnikowego maniaka, to przygotujcie mu taki torcik na urodziny – myślę, że to będzie prawdziwa niespodzianka.

Naleśniki jak już wcześniej wspomniałam są zrobione z dodatkiem kawy – jeśli torcik będą jadły też dzieci i obawiacie się tej kawy, to zamiast zwykłej użyjcie bezkofeinową, albo kawę zbożową.

Do tego tortu tiramisu polecam wam również dodać jakieś świeże owoce, albo sos karmelowy – muszę przyznać, że z sosem karmelowym, to już była totalna rozpusta.

Przepis na torcik powstał przy współpracy ze sklepem Galicja, a przy smażeniu naleśników przetestowałam jedną z ich patelni dedykowaną do naleśników – poniżej – pod zdjęciami – znajdziecie moją recenzję.

A oprócz tortu naleśnikowego usmażycie na tej patelni inne pyszne naleśniki oraz placuszki.

Ps. Razem ze sklepem Galicja mam dla was niespodziankę 🙂

Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy specjalny rabat na zakupy w sklepie – możecie go zrealizować w dniach 13-26 listopada.

Na całe zakupy w sklepie Galicja otrzymacie 15 % rabatu po wpisaniu kodu – wypieki beaty 🙂 Myślę, że tuż przed świętami, to świetna okazja na zrobienie tańszych zakupów 😀

 

naleśnikowy tort tiramisu

 

torcik z naleśników

 

czekoladowy torcik naleśnikowy

 

torcik naleśnikowy

 

 

Patelnia Royal spisała się na medal i mogę ją wam szczerze polecić. Jest świetnie wyważona – nie przechyla się i nie przewraca (a raz kupiłam taką, która pod ciężarem własnej rączki przewracała się!), ma solidne, masywne, grube ścianki i dno, a do tego nie jest mocno ciężka, więc nie jest trudno ją ciągle podnosić.

Dno oraz wewnętrzna powierzchnia pokryta jest nieprzywieralną powłoką – Dyflon, gwarantującą satysfakcję z użytkowania – do smażenia naleśników praktycznie nie potrzebujecie tłuszczu (ja tylko posmarowałam odrobiną oleju przed pierwszym smażeniem i potem co któryś naleśnik – chociaż myślę, że nie było to już potrzebne). Naleśniki smażą się równomiernie na całej powierzchni i bardzo ładnie odchodzą – można je przewrócić bez większego problemu. Dodam jeszcze, że smażyłam również na niej – zupełnie beztłuszczowo – placuszki z jabłkami i wyszły rewelacyjne – leciutkie, nietłuste i idealnie usmażone.

Patelnię Royal możecie stosować na wszystkich rodzajach kuchenek – gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a dodatkowo możecie ją myć w zmywarce – tak, tak w zmywarce 🙂

 

patelnia do naleśników

 

patelnia do naleśników galicja

 

Naleśnikowy tort tiramisu
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Nietypowy torcik zrobiony z czekoladowych naleśników przekładanych kremem na bazie serka mascarpone.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 20
Składniki
ciasto na naleśniki:
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 800 ml wody mineralnej lekko gazowanej
  • 100 ml wody do rozpuszczenia kawy
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub kawy zbożowej)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 30 ml oleju
krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
dodatkowo:
  • gorzkie kakao do posypania
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj krótko z cukrem.
  2. W tym czasie wymieszaj mąkę z kakao, a kawę rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do wody mineralnej.
  3. Do jajek dodawaj na zmianę mąkę, wodę i mleko.
  4. Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.
  5. Gotowe ciasto odstaw na około pół godziny.
  6. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją lekko olejem - ja użyłam pędzelek silikonowy.
  7. Chochlą do zupy nabieraj porcję ciasta - na patelnię o średnicy około 26 cm nalewaj prawie całą chochlę.
  8. Smaż naleśniki aż będą lekko rumiane z obydwu stron, po usmażeniu odkładaj je na talerz.
  9. Przed przekładaniem naleśników kremem musisz je przestudzić.
  10. Aby przygotować krem ubij mikserem zimną kremówkę, aż będzie gęsta.
  11. Dodaj do niej cukier puder i krótko zmiksuj.
  12. Dodaj po łyżce serek mascarpone i po każdej łyżce krótko zmiksuj całość.
  13. Nabieraj mniej więcej łyżkę kremu i przy pomocy noża rozsmaruj go na naleśniku - w ten sposób posmaruj wszystkie naleśniki układając je w wysoki torcik.
  14. Jeśli zostanie ci trochę kremu to możesz z niego wycisnąć dekoracyjne rozetki.
  15. Tort schłódź w lodówce, a przed podaniem posyp go gorzkim kakao.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 218 Tłuszcze: 15,1 g Węglowodany: 16,9 g Błonnik: 0,4 g Białka: 3,7 g

 

 

 

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux