Przepis na niezwykły naleśnikowy tort inspirowany tiramisu

wpis sponsorowany

czekoladowe naleśniki z kremem


Kochami mam dla was coś wyjątkowego – pyszny naleśnikowy tort tiramisu z masą czekoladowo-kawowych naleśników przekładanych kremem na bazie serka mascarpone.

Taki torcik to można nawet bezkarnie zjeść na śniadanie :D

Jeśli macie jakiegoś naleśnikowego maniaka, to przygotujcie mu taki torcik na urodziny – myślę, że to będzie prawdziwa niespodzianka.

Naleśniki jak już wcześniej wspomniałam są zrobione z dodatkiem kawy – jeśli torcik będą jadły też dzieci i obawiacie się tej kawy, to zamiast zwykłej użyjcie bezkofeinową, albo kawę zbożową.

Do tego tortu tiramisu polecam wam również dodać jakieś świeże owoce, albo sos karmelowy – muszę przyznać, że z sosem karmelowym, to już była totalna rozpusta.

Przepis na torcik powstał przy współpracy ze sklepem Galicja, a przy smażeniu naleśników przetestowałam jedną z ich patelni dedykowaną do naleśników – poniżej – pod zdjęciami – znajdziecie moją recenzję.

A oprócz tortu naleśnikowego usmażycie na tej patelni inne pyszne naleśniki oraz placuszki.

Ps. Razem ze sklepem Galicja mam dla was niespodziankę :)

Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy specjalny rabat na zakupy w sklepie – możecie go zrealizować w dniach 13-26 listopada.

Na całe zakupy w sklepie Galicja otrzymacie 15 % rabatu po wpisaniu kodu – wypieki beaty :) Myślę, że tuż przed świętami, to świetna okazja na zrobienie tańszych zakupów :D

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


naleśnikowy tort tiramisu

torcik z naleśników

czekoladowy torcik naleśnikowy

torcik naleśnikowy

Patelnia Royal spisała się na medal i mogę ją wam szczerze polecić. Jest świetnie wyważona – nie przechyla się i nie przewraca (a raz kupiłam taką, która pod ciężarem własnej rączki przewracała się!), ma solidne, masywne, grube ścianki i dno, a do tego nie jest mocno ciężka, więc nie jest trudno ją ciągle podnosić.

Dno oraz wewnętrzna powierzchnia pokryta jest nieprzywieralną powłoką – Dyflon, gwarantującą satysfakcję z użytkowania – do smażenia naleśników praktycznie nie potrzebujecie tłuszczu (ja tylko posmarowałam odrobiną oleju przed pierwszym smażeniem i potem co któryś naleśnik – chociaż myślę, że nie było to już potrzebne). Naleśniki smażą się równomiernie na całej powierzchni i bardzo ładnie odchodzą – można je przewrócić bez większego problemu. Dodam jeszcze, że smażyłam również na niej – zupełnie beztłuszczowo – placuszki z jabłkami i wyszły rewelacyjne – leciutkie, nietłuste i idealnie usmażone.

Patelnię Royal możecie stosować na wszystkich rodzajach kuchenek – gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a dodatkowo możecie ją myć w zmywarce – tak, tak w zmywarce :)

patelnia do naleśników

patelnia do naleśników galicja

Naleśnikowy tort tiramisu przepis do druku

torcik naleśnikowy z kremem

Naleśnikowy tort tiramisu

Wypieki Beaty
Nietypowy torcik zrobiony z czekoladowych naleśników przekładanych kremem na bazie serka mascarpone.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Deser
Porcje 20
Kalorie 218 kcal

Składniki

ciasto na naleśniki:

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj krótko z cukrem.
  • W tym czasie wymieszaj mąkę z kakao, a kawę rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do wody mineralnej.
  • Do jajek dodawaj na zmianę mąkę, wodę i mleko.
  • Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.
  • Gotowe ciasto odstaw na około pół godziny.
  • Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją lekko olejem - ja użyłam pędzelek silikonowy.
  • Chochlą do zupy nabieraj porcję ciasta - na patelnię o średnicy około 26 cm nalewaj prawie całą chochlę.
  • Smaż naleśniki aż będą lekko rumiane z obydwu stron, po usmażeniu odkładaj je na talerz.
  • Przed przekładaniem naleśników kremem musisz je przestudzić.
  • Aby przygotować krem ubij mikserem zimną kremówkę, aż będzie gęsta.
  • Dodaj do niej cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Dodaj po łyżce serek mascarpone i po każdej łyżce krótko zmiksuj całość.
  • Nabieraj mniej więcej łyżkę kremu i przy pomocy noża rozsmaruj go na naleśniku - w ten sposób posmaruj wszystkie naleśniki układając je w wysoki torcik.
  • Jeśli zostanie ci trochę kremu to możesz z niego wycisnąć dekoracyjne rozetki.
  • Tort schłódź w lodówce, a przed podaniem posyp go gorzkim kakao.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 218kcalWeglowodany: 16.9gBiałko: 3.7gTłuszcz: 15.1gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!