Przepis na sernik orzechowy z orzeszkami ziemnymi w karmelu

sernik orzechowy fistaszkowy 5


Zapraszam na orzechowy sernik fistaszkowy – masą orzeszków ziemnych :)

Orzeszki dodałam do ciasteczkowego spodu, do masy serowej dodałam masło orzechowe i jak widać wierzch dodatkowo udekorowałam orzeszkami w karmelu – poszłam na całość ;)

A dodam jeszcze, że użyłam orzeszki solone …. możecie sobie już pewnie wyobrazić, jak to rewelacyjnie musi smakować – ja osobiście pokochałam solony karmel :)

Ten sernik orzechowy jest wyjątkowy i uświetni każdą okazję – ja go przygotowałam na przyjazd mojej siostry i jej rodziny.

Myślę, że moje starania zostały docenione, bo do pracy nie było już praktycznie co wynosić ;)

Jeśli lubicie orzeszki ziemne, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik orzechowy fistaszkowy 3

sernik orzechowy fistaszkowy 6

sernik orzechowy fistaszkowy 4

sernik orzechowy fistaszkowy 7

sernik orzechowy fistaszkowy 8

Orzechowy sernik fistaszkowy przepis do druku

sernik orzechowy fistaszkowy 1

Orzechowy sernik fistaszkowy

Wypieki Beaty
Przepis na mocno orzechowy sernik z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki

spód:

  • 150 g ciasteczek (herbatniki, owsiane itp.)
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych
  • około 60 g masła rozpuszczonego

sernik:

orzechy w karmelu:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj razem z orzeszkami na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj (jeśli masa nie chce się lepić, to dodaj odrobinę masła).
    150 g ciasteczek, około 60 g masła
  • Okruszkami wylep dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Tortownicę wstaw do lodówki.

sernik:

  • W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, cukier, kremówkę i jajka - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu, 200 g masła orzechowego, 100 ml śmietany kremówki, 200 g cukru, 4 jajka
  • Masę wylej na spód z ciasteczek.
  • Na wierzchu możesz nałożyć łyżeczką kleksy z masła orzechowego (ja tu już użyłam masło z kawałkami orzeszków).
  • Piecz ciasto w 150 stopniach (góra/dół) przez 1,5 godziny (aż środek będzie wyglądał na dopieczony - nie będzie się ruszał przy potrząsaniu foremką) - jeśli używasz rzadszego twarogu, to możliwe, że sernik będzie się musiał dłużej piec.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
  • Schłodź ciasto w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.

orzeszki w karmelu:

  • W rondelku podgrzej cukier, masło i miód - do momentu aż cukier się rozpuści, a masa nabierze ładny karmelowy kolor.
    100 g cukru trzcinowego, 60 g masła, 40 g miodu
  • Ostrożnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
    125 ml śmietany kremówki
  • Wsyp orzeszki - wymieszaj.
    100 g solonych orzeszków ziemnych
  • Poczekaj aż masa lekko zgęstnieje i wtedy polej nią wierzch sernika.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.