sernik orzechowy fistaszkowy 5

Zapraszam na orzechowy sernik fistaszkowy – masą orzeszków ziemnych :)

Orzeszki dodałam do ciasteczkowego spodu, do masy serowej dodałam masło orzechowe i jak widać wierzch dodatkowo udekorowałam orzeszkami w karmelu – poszłam na całość ;)

A dodam jeszcze, że użyłam orzeszki solone …. możecie sobie już pewnie wyobrazić, jak to rewelacyjnie musi smakować – ja osobiście pokochałam solony karmel :)

Ten sernik jest wyjątkowy i uświetni każdą okazję – ja go przygotowałam na przyjazd mojej siostry i jej rodziny – myślę, że moje starania zostały docenione, bo do pracy nie było już praktycznie co wynosić ;)

Jeśli lubicie orzeszki ziemne, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

sernik orzechowy fistaszkowy 3

sernik orzechowy fistaszkowy 6

sernik orzechowy fistaszkowy 4

sernik orzechowy fistaszkowy 7

sernik orzechowy fistaszkowy 8

 

Orzechowy sernik fistaszkowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

  • 150 g ciasteczek (herbatniki, owsiane itp.)
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • około 60 g rozpuszczonego masła

sernik:

  • 1 kg twarogu (użyłam Piątnicę w wiaderku)
  • 200 g gładkiego masła orzechowego (plus opcjonalnie kilka łyżeczek masło do zrobienia kleksów)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka

orzechy w karmelu:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj razem z orzeszkami na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj (jeśli masa nie chce się lepić, to dodaj odrobinę masła).
  • Okruszkami wylep dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Tortownicę wstaw do lodówki.

sernik:

  • W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, cukier, kremówkę i jajka - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Masę wylej na spód z ciasteczek.
  • Na wierzchu możesz nałożyć łyżeczką kleksy z masła orzechowego (ja tu już użyłam masło z kawałkami orzeszków).
  • Piecz ciasto w 150 stopniach przez 1,5 godziny (aż środek będzie wyglądał na dopieczony - nie będzie się ruszał przy potrząsaniu foremką) - jeśli używasz rzadszego twarogu, to możliwe, że sernik będzie się musiał dłużej piec.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
  • Schłódź ciasto w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.

orzeszki w karmelu:

  • W rondelku podgrzej cukier, masło i miód - do momentu aż cukier się rozpuści, a masa nabierze ładny karmelowy kolor.
  • Ostrożnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  • Wsyp orzeszki - wymieszaj.
  • Poczekaj aż masa lekko zgęstnieje i wtedy polej nią wierzch sernika.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.