Przepis na sernik orzechowy z orzeszkami ziemnymi w karmelu
Zapraszam na orzechowy sernik fistaszkowy – masą orzeszków ziemnych :)
Orzeszki dodałam do ciasteczkowego spodu, do masy serowej dodałam masło orzechowe i jak widać wierzch dodatkowo udekorowałam orzeszkami w karmelu – poszłam na całość ;)
A dodam jeszcze, że użyłam orzeszki solone …. możecie sobie już pewnie wyobrazić, jak to rewelacyjnie musi smakować – ja osobiście pokochałam solony karmel :)
Ten sernik orzechowy jest wyjątkowy i uświetni każdą okazję – ja go przygotowałam na przyjazd mojej siostry i jej rodziny.
Myślę, że moje starania zostały docenione, bo do pracy nie było już praktycznie co wynosić ;)
Jeśli lubicie orzeszki ziemne, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na serniki.
Orzechowy sernik fistaszkowy przepis do druku

Orzechowy sernik fistaszkowy
Składniki
spód:
- 150 g ciasteczek (herbatniki, owsiane itp.)
- 50 g orzeszków ziemnych solonych
- około 60 g masła rozpuszczonego
sernik:
- 1 kg twarogu (użyłam Piątnicę w wiaderku)
- 200 g masła orzechowego gładkiego (plus opcjonalnie kilka łyżeczek masło do zrobienia kleksów)
- 100 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- 4 jajka rozmiar L
orzechy w karmelu:
- 100 g cukru trzcinowego drobnego
- 60 g masła
- 40 g miodu
- 125 ml śmietany kremówki
- 100 g solonych orzeszków ziemnych
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj razem z orzeszkami na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj (jeśli masa nie chce się lepić, to dodaj odrobinę masła).150 g ciasteczek, około 60 g masła
- Okruszkami wylep dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
- Tortownicę wstaw do lodówki.
sernik:
- W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, cukier, kremówkę i jajka - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.1 kg twarogu, 200 g masła orzechowego, 100 ml śmietany kremówki, 200 g cukru, 4 jajka
- Masę wylej na spód z ciasteczek.
- Na wierzchu możesz nałożyć łyżeczką kleksy z masła orzechowego (ja tu już użyłam masło z kawałkami orzeszków).
- Piecz ciasto w 150 stopniach (góra/dół) przez 1,5 godziny (aż środek będzie wyglądał na dopieczony - nie będzie się ruszał przy potrząsaniu foremką) - jeśli używasz rzadszego twarogu, to możliwe, że sernik będzie się musiał dłużej piec.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
- Schłodź ciasto w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
orzeszki w karmelu:
- W rondelku podgrzej cukier, masło i miód - do momentu aż cukier się rozpuści, a masa nabierze ładny karmelowy kolor.100 g cukru trzcinowego, 60 g masła, 40 g miodu
- Ostrożnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.125 ml śmietany kremówki
- Wsyp orzeszki - wymieszaj.100 g solonych orzeszków ziemnych
- Poczekaj aż masa lekko zgęstnieje i wtedy polej nią wierzch sernika.
Przepis własny.