Owsiane crumble z rabarbarem
Przepis na owsiane crumble z rabarbarem
Rabarbar zapiekany pod owsianką kruszonką to wyjątkowa kombinacja smaków i tekstur. Soczysty rabarbar zostaje przykryty chrupiącą, owsianą kruszonką. Ten aromatyczny i smakowity deser jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbuj tego przepisu na zapiekany rabarbar z owsianą kruszonką i ciesz się tym wyjątkowym smakołykiem. Ten przepis będzie również doskonały dla wegan, bo to wegańskie crumble z rabarbarem.
Spis treści
Owsiane crumble z rabarbarem przepis krok po kroku
Jeśli lubicie owocowe zapiekane pod kruszonką, to spróbujcie to crumble z rabarbarem zapiekane pod owsianą kruszonką. Jeśli użyjecie bezglutenowe płatki otrzymacie bezglutenowe crumble, a przy użyciu oleju kokosowego macie wegańskie crumble z rabarbarem!
Owsiane crumble z rabarbarem przepis
Składniki
składniki na owsiane wegańskie crumble z rabarbarem
- 500 g rabarbaru
- 2 gruszki
- 50 g kokosowego cukru ((albo ksylitolu, erytrolu))
- sok (i skórka z jednej pomarańczy)
- 100 g płatków owsianych (- lekko zmiksowanych – można użyć bezglutenowe)
- 50 g płatków owsianych ( w całości)
- 100 g oleju kokosowego (może też być masło)
- 50 g cukru kokosowego (może być zwykły cukier, albo ksylitol, erytrol)
Instrukcja
Jak zrobić owsiane crumble z rabarbarem
- Rabarbar pokrój w kawałki o długości około 3-5 cm, gruszki pokrój w większą kostkę.500 g rabarbaru, 2 gruszki
- Przełóż rabarbar i gruszki do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier, sok i skórkę z pomarańczy – wymieszaj.50 g kokosowego cukru, sok
- W misce wymieszaj zmiksowane płatki owsiane, całe płatki owsiane, olej kokosowy oraz cukier kokosowy i wyłóż na owoce.100 g płatków owsianych, 50 g płatków owsianych, 100 g oleju kokosowego, 50 g cukru kokosowego
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – do zarumienienia kruszonki.
- Podawaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub lodami.
Prywatne
Wegańskie crumble owsiane z rabarbarem – uwagi
Robiłam już wcześniej crumble z rabarbarem – tamto było z bardziej „ciastową” kruszonką i z marcepanem (było pyszne, więc również gorąco polecam) – ale tym razem mam zupełnie inne i nowe owsiane crumble z rabarbarem :)
Jako kruszonkę użyłam płatki owsiane, których większość wcześniej zmiksowałam (możecie tu również użyć mąki owsianej, chociaż płatki owsiane pewnie mniej się wam zmiksują i będziecie również mieli chrupiące cząstki).
Do płatków owsianych dodałam olej kokosowy oraz cukier kokosowy – jeśli nie macie cukru kokosowego, to możecie użyć ksylitol lub inną substancję słodzącą.
Dzięki temu moje crumble wyszło nie tylko pyszne, ale również zdrowsze i bardziej dietetyczne.
Takie deserki można zajadać bez wyrzutów sumienia – i muszę przyznać, że tą porcję w różowej foremce zjadłam sama (jak ją wciągnęłam około godziny 16, to już do końca dnia zupełnie nie chciało mi się jeść :)).
I żeby nie było – na szczęście nie była to całość porcji z przepisu, tylko jej część ;)
Aby było mniej kalorycznie dodałam do crumble jogurt naturalny z odrobiną syropu klonowego, ale możecie zjeść je również z gałką lodów :D
To kto skusi się na takie zdrowe crumble?
Polecane przepisy na crumble
Jeśli lubicie crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką, to zobaczcie również inne moje przepisy na te proste i pyszne desery. Tutaj polecam między innymi takie przepisy:
Inspiracja – przepis podaję z moim zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Owsiane crumble z rabarbarem
Przepis na rabarbar i gruszki pod owsianą kruszonką. Ten przepis na owsiane crumble to pomysł na zdrowy i pyszny deser. Jeśli użyjecie bezglutenowe płatki owsiane, to otrzymacie bezglutenowe crumble z rabarbarem. Ja osobiście bardzo lubię rabarbar i w sezonie często wykorzystuję go do słodkich wypieków i deserów. Mogę wam tu przy okazji polecić przepis na curd z rabarbaru - idealny do wszelkich deserów.
Crumble z rabarbarem i płatkami owsianymi
Zobaczcie mój przepis na owsiane crumble i sprawdźcie jak zrobić bezglutenowe crumble z gruszkami i rabarbarem. Mój prosty przepis na crumble pozwoli przygotować wam szybko pyszny i zdrowy deser. Bo to kokosowe crumble to równocześnie wegańskie crumble z rabarbarem. Przygotowane bez nabiału i jajek! A do tego bez białego cukru! Jeśli jesteście na diecie wegańskiej, albo na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej, to ten przepis jest dla was! Wypróbujcie również inne moje przepisy na wegańskie ciasta i nie tylko!