Pianki marshmallows
Przepis na domowe pianki marshmallows
Dziś mam przepis na domowe marshmallows. Okazuje, się że te puchate, słodkie pianki można zrobić samodzielnie w domu i nie jest to trudne. Zobacz moje wskazówki pod przepisem, aby ich przygotowanie było bezproblemowe. Dodatkowo możesz swoim piankom nadać ulubiony smak, albo fajny kolor. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Pianki marshmallows przepis krok po kroku
Jeśli się zastanawiasz jak zrobić w domu takie pyszne pianki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pianki marshmallows przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić pianki marshmallows
- Cukier, glukozę i wodę umieść w niezbyt szerokim rondelku z grubym dnem, podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do temperatury 130 stopni.520 g cukru, 75 g glukozy, 170 g wody
- Białka umieść w misie miksera i miksuj na wolnych obrotach – tak tylko do spienienia.4 białka
- Żelatynę namocz w odrobinie wody – tyle, żeby ją zakryła.55 g żelatyny
- Gdy syrop cukrowy osiągnie odpowiednią temperaturę (uważaj, aby się nie skarmelizował), to wlej go wąskim strumieniem do białek – zwiększ w trakcie obroty miksera.
- Żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dodaj od razu do zaparzonych białek.
- Miksuj całość jak bezę, aż białka będą bardzo gęste.
- Dodaj aromat i zmiksuj.aromat
- Jeśli dodajesz barwnik, to wymieszaj go delikatnie łopatką.opcjonalnie barwnik spożywczy
- Spore naczynie żaroodporne – lub dwa – wysmaruj masłem i przelej masę.
- Pozostaw do zastygnięcia.
- Nożem pokrój masę na mniejsze kawałki – jeśli będzie się lepić, to możesz je obtoczyć w cukrze pudrze.
Prywatne
Domowe marshmallows – uwagi
Przepis na pianki marshmallows pochodzi z książki Alaina Ducasse „Mikołajek i słodkie przekąski” – na blogu znajdziecie również recenzję tej książki (zapraszam do jej przeczytania :)).
Przygotowanie pianek nie jest trudne i możecie zrobić je razem z dziećmi.
Jest jednak jeden warunek, który musi być spełniony – musicie posiadać termometr kulinarny.
Jak zrobić marshmallows – wskazówki
Pianki marshmallows robi się trochę podobnie jak bezę – ubija się białka, to do czego ten termometr?
Otóż białka należy zalać wrzącym syropem cukrowym i do tego niezbędny jest termometr – temperatura syropu musi osiągnąć 130 stopni.
Do takiej bezy dodajecie potem żelatynę, aromat (ja użyłam waniliowy, ale myślę, że następnym razem spróbuję z pomarańczowym :D) oraz opcjonalnie barwnik spożywczy – ja dałam czerwony i celowo go tylko lekko wmieszałam, tak aby w piankach wyszły smugi.
W smaku te pianki są o niebo lepsze od takich sklepowych i nawet ja je podjadałam dzieciom :)
Nie muszę chyba dodawać jaka to była dla nich frajda – takie domowe pianki są bezczenne.
Możecie je zjeść tak po prostu, albo jeszcze lepiej dodać do gorącego kakao, czy też gorącej czekolady …..
Polecane przepisy na słodkie desery dla dzieci i nie tylko
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie desery, które przypadną do gustu dzieciom, ale również dorosłym. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pianki marshmallows
Zobacz mój przepis na domowe pianki marshmallows jak ze sklepu, a nawet lepsze! Możesz je przygotować w dowolnym smaku - używając aromaty w olejku albo w kolorze - używając barwniki spożywcze. Takie kolorowe i słodkie pianki to niezła gradka dla dzieci, a te domowe będą miały dobry skład. Zobacz mój przepis krok po kroku na takie domowe pianki i przygotuj je jak najszybciej.