szybkie ciastka czekoladowe

Przepis na na kakaowe ciastka z czekoladą

Przygotujcie razem ze mną bardzo proste i szybkie podwójnie czekoladowe ciasteczka. A czemu podwójnie czekoladowe? Bo to ciasteczka z kakao i mleczną czekoladą. Na dodatek to ciasteczka bez wałowania i wycinania foremkami, więc przygotujecie je ekspresowo. Gorąco polecam!

czekoladowe ciastka z czekoladą

Podwójnie czekoladowe ciasteczka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasteczka, to koniecznie zrób te ciastka bez wałkowania i wycinania.

czekoladowe marthy steward1

Podwójnie czekoladowe ciasteczka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciastka czekoladowe z kakao.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 24
Składniki

składniki na mocno czekoladowe ciastka bez wałkowania

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka czekoladowe bez wałkowania

  • Rozpuść masło, dodaj do niego 100 g czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem – odstaw do ostudzenia.
    110 g masła, 200 g mlecznej czekolady
  • Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól
    150 g mąki pszennej, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
  • Zmiksuj razem cukier z jajkami i wanilią.
    2 jajka, 1,5 szklanki cukru
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  • Dodaj porcjami mieszaninę mąki i dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj pozostałą posiekaną czekoladę.
  • Nakładaj ciasto łyżką (wyjdą wtedy ciasteczka o średnicy około 10 cm), albo łyżeczką (ciasteczka około 5 cm) na wyłożone papierem do pieczenia blaszkach.
  • Przy nakładaniu zachowaj spore odstępy między ciasteczkami, bo się rozleją.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut – ciastka muszą być płaskie i lekko popękane z wierzchu.
  • Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie i można je łatwo rozdzielić jeśli się skleiły.
  • Poczekaj około 10 minut i dopiero po tym czasie zdejmij je z blachy.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka czekoladowe z kakao, czekoladowe ciasteczka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
podwójnie czekoladowe ciasteczka

Podwójnie czekoladowe ciastka bez wałkowania – uwagi

Halloween już niedługo i chciałam Wam zaproponować z tej okazji pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka.

Jak nazwa na ich opakowaniu wskazuje – są one lekarstwem na wszelkie dolegliwości :)

Szczególnie te, które lubią się objawiać przy „depresyjnej” jesieni.

Nic tak nie podnosi na duchu, jak dawka czekolady – no może jeszcze dobre zakupy, ale ciasteczka są tańsze ;)

Te ciasteczka czekoladowe skutecznie poprawią humor, bo nie dość, że używamy do nich gorzkiego kakao, to dodajemy tu również aż 200 g czekolady.

Jeśli dopada Was chandra, albo uwielbiacie czekoladę, to marsz do kuchni i pieczcie ciasteczka!

Mi ich wyszło ponad 20.

Ciasto nakładałam dużą łyżką i podczas pieczenia ciastka mocno się rozlały i otrzymałam ciacha o średnicy około 10 cm.

Jeśli do nakładania użyjecie małą łyżeczkę, to ciasteczka po upieczeniu będą miały około 5 cm.

Musicie pamiętać o pozostawieniu dużej przestrzeni wokół ciasteczek, bo mocno się rozpłyną i zrobią się płaskie. Jeśli się trochę skleją, to zaraz po upieczeniu należy je delikatnie rozdzielić nożem (są one jeszcze wtedy bardzo miękkie).

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka.

amerykańskie ciastka czekoladowe

Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.

Polecane przepisy na proste ciastka czekoladowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na różne proste i pyszne ciasteczka czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: