Halloween już niedługo i chciałam Wam zaproponować z tej okazji pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka.
Jak nazwa na ich opakowaniu wskazuje – są one lekarstwem na wszelkie dolegliwości :) Szczególnie te, które lubią się objawiać przy „depresyjnej” jesieni. Nic tak nie podnosi na duchu, jak dawka czekolady – no może jeszcze dobre zakupy, ale ciasteczka są tańsze ;)
Te ciasteczka skutecznie poprawią humor, bo nie dość, że używamy do nich gorzkiego kakao, to dodajemy 200 g czekolady.
Jeśli dopada Was chandra, albo uwielbiacie czekoladę, to marsz do kuchni i pieczcie ciasteczka!
Mi ich wyszło ponad 20. Ciasto nakładałam dużą łyżką i podczas pieczenia ciastka mocno się rozlały i otrzymałam ciacha o średnicy około 10 cm.
Jeśli do nakładania użyjecie małą łyżeczkę, to ciasteczka po upieczeniu będą miały około 5 cm.
Musicie pamiętać o pozostawieniu dużej przestrzeni wokół ciasteczek, bo mocno się rozpłyną i zrobią się płaskie. Jeśli się trochę skleją, to zaraz po upieczeniu należy je delikatnie rozdzielić nożem (są one jeszcze wtedy bardzo miękkie).
Podwójnie czekoladowe ciasteczka
- szklanka mąki
- pół szklanki gorzkiego kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 200 g mlecznej czekolady (połowa do rozpuszczenia, a połowa do posiekania)
- 110 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- Rozpuść masło, dodaj do niego 100 g czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem - odstaw do ostudzenia.
- Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól
- Zmiksuj razem cukier z jajkami i wanilią, dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Dodaj porcjami mieszaninę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj pozostałą posiekaną czekoladę.
- Nakładaj ciasto łyżką (wyjdą wtedy ciasteczka o średnicy około 10 cm), albo łyżeczką (ciasteczka około 5 cm) na wyłożone papierem do pieczenia blaszkach.
- Przy nakładaniu zachowaj spore odstępy między ciasteczkami, bo się rozleją.
- Piecz w 170 stopniach przez około 15 minut - ciastka muszą być płaskie i lekko popękane z wierzchu.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie i można je łatwo rozdzielić jeśli się skleiły. Poczekaj około 10 minut i dopiero po tym czasie zdejmij je z blachy.
Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.
Ciacha – giganty :) Super :)