Proteinowe muffiny na serku wiejskim

Zaktualizowany: 2025 26 lutego
proteinowe muffiny na serku wiejskim pieczone z owocami

Przepis na wysokobiałkowe muffinki z serka wiejskiego

Zapraszam dziś na bardzo smaczne, puszyste i pełne białka proteinowe muffiny na serku wiejskim. Ja swoje muffinki upiekłam z dodatkiem borówek i pokrojonymi truskawkami. Dzięki temu otrzymałam pyszne i wilgotne muffinki, które były doskonałe zarówno na deser jak i jako szybka przekąska po treningu. Takie wysokobiałkowe babeczki sprawdzą się nie tylko dla sportowców i osób uprawiających sport, ale dla każdego będą zdrowym i pełnym smaku deserem. Spróbuj koniecznie!

wysokobiałkowe muffiny z serkiem wiejskim i owocami

Proteinowe muffiny na serku wiejskim przepis z filmem

Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe i pełne białka przekąski i słodkości, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babeczki z serka wiejskiego.

proteinowe babeczki na serku wiejskim pieczone z owocami

Proteinowe muffiny z serka wiejskiego przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na wysokobiałkowe muffiny proteinowe zrobione z serka wiejskiego i skyru idealne na słodką przekąskę i zdrowy deser.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 11 sztuk – około
Kalorie 228 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek albo sztywne papilotki do babeczek (użyłam wysokie papilotki do muffinek).
Składniki

składniki na proteinowe muffiny z serkiem wiejskim

  • 200 g serka wiejskiego (użyłam wysokoproteinowy)
  • 150 g skyru (użyłam waniliowy)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 200 g cukru (1 szklanka – ale można spokojnie dać mniej – np. 150 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 30 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • 50 ml oleju
  • ok 150 g owoców (u mnie borówki i truskawkami – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić proteinowe muffiny z serka wiejskiego krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra-dół) lub 170℃ (tryb termoobieg).
    • Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami, albo posmaruj masłem i wysyp mąką pszenną.

    Krok 2 – przygotowanie mokrych składników

    • Przełóż serek wiejski do miski.
      200 g serka wiejskiego
      dodawanie serka wiejskiego do ciasta na muffiny
    • Dodaj skyr i jajka – zmiksuj razem blenderem albo malakserem na gładko.
      150 g skyru, 3 jajka
      dodawanie do miksowania produktów na muffinki proteinowe

    Krok 3 – przygotowanie ciasta na muffiny proteinowe

    • Do misy wsyp mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i cukier – wymieszaj łyżka.
      150 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      mieszanie suchych składników na muffinki proteinowe
    • Jeśli masz odżywkę białkową, to dodaj ją do miski i wymieszaj.
      ok 30 g odżywki białkowej
      dodawanie odżywki białkowej do ciasta na proteinowe babeczki
    • Wlej zmiksowany serek z jajkami.
      dodawanie mokrych składników na muffinki proteinowe
    • Wlej olej i wymieszaj.
      50 ml oleju
      dodawanie oleju do ciasta na muffiny proteinowe

    Krok 4 – nakładanie muffinek

    • Nakładaj łyżką ciasto do przygotowanych papilotek – ja nakładałam pod 3 łyżki na jedną muffinkę i wyszło mi 11 sztuk. Jeśli masz mniejsze papilotki, to nakładaj po około 2 łyżki.
      nałożone do papilotek muffiny proteinowe na serku wiejskim
    • Ułóż na wierzchu muffinek trochę owoców.
      ok 150 g owoców
      proteinowe muffinki z owocami w formie do pieczenia

    Krok 5 – pieczenie muffinek

    • Wstaw formę z muffinami do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-30 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ostudź i posyp odrobiną cukru pudru.
    Film
    Notatki
    Podaję składniki odżywcze przy 11 sztukach i użytych przeze mnie produktach.
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki użytych produktów albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 228kcalWeglowodany: 32gBiałko: 9.5gTłuszcz: 7g
    Słowa kluczowe babeczki z serka wiejskiego, białkowe babeczki, muffinki z serkiem wiejskim
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    wysokobiałkowe babeczki z serka wiejskiego pieczone z owocami

    Wysokobiałkowe muffinki z serkiem wiejskim – uwagi

    Mój dzisiejszy przepis na muffinki z serka wiejskiego będzie przydatny szczególnie dla osób, które dbają o wysoką i odpowiednią ilość białka w ich codziennej diecie. Odpowiednia ilość białka jest szczególnie ważna dla osób uprawiających sport, ale nie tylko. Ja sama jako kobietka podbijająca już pod pięćdziesiątkę potrzebuję sporo białka w swojej diecie. W poszukiwaniach produktów i dań, które pozwolą mi na jego odpowiednią ilość od jakiegoś już czasu zgłębiam wszelkie proteinowe przepisy. Do tej pory serek wiejski zjadałam prosto z kubeczka, ale takie urozmaicenie pod postacią muffinek to doskonały pomysł. Szczególnie jeśli ktoś nie przepada za konsystencją serka wiejskiego :)

    A z serka wiejskiego gorąco polecam również przepis na placuszki z serkiem wiejskim – również z ogromną ilością białka w porcji :)

    babeczki z serka wiejskiego z dużą ilością białka

    Jakie składniki są potrzebne do upieczenia proteinowych muffinów?

    Aby uzyskać wysoką ilość białka w muffinkach użyłam produkty, które same z siebie są bogate w białko. Poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • serek wiejski – użyłam tu ostatnio mój ulubiony proteinowy serek wiejski z Lidla – w kubeczku ma on 30 g białka!
    • skyr – skyry również mają bardzo dużo białka, ja polecam skyr waniliowy, bo przy okazji doda muffinom fajnego smaku, ale może też być skyr naturalny, albo ostatecznie gęsty jogurt naturalny
    • odżywka białkowa – nie jest ona niezbędna do przygotowania muffinek, ale ona również dostarczy sporo białka – możesz użyć odżywkę o dowolnym smaku
    • olej – użyłam olej rzepakowy, ale może być również inny, o delikatnym smaku, fajnie sprawdzi się również olej kokosowy
    • cukier – moje muffinki były pieczone jako przekąska po treningu, więc cukier i mąka dodawały tu kaloryczności, ale jeśli chcesz otrzymać mniej kaloryczne muffiny, to możesz cukier zastąpić erytrolem
    • mąka – swoje muffiny robiłam na zwykłej mące pszennej, myślę, że spokojnie można ją zastąpić lekką mąką orkiszową, czy też owsianą, przy cięższych mąkach, jeśli ciasto wyjdzie gęste, można dodać odrobinę mleka, aby ciasto było luźniejsze.
    babeczki proteinowe z serka wiejskiego i skyru waniliowego

    Jak urozmaicić smak muffinów proteinowych?

    Ja do swoich muffinów dodałam trochę świeżych owoców – podczas pieczenia opadły one na dno, ale to w niczym nie przeszkadzało. Zamiast borówek i truskawek możesz użyć inne drobne owoce – a te większe pokrój na mniejsze kawałki. Zamiast owoców możesz też dodać do ciasta trochę tartej lub posiekanej czekolady.

    Smak muffinek możesz zmieniać dzięki różnym aromatom, smakowej odżywcze białkowej, albo dodatkowi tartej skórki z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu możesz co chwilę piec inne smakowite proteinowe muffiny :)

    muffiny proteinowe pieczone z serkiem wiejskim i owocami

    Jak przechowywać białkowe muffiny?

    Muffiny proteinowe mogą spokojnie kilka dni postać w temperaturze pokojowej. Ja swoje przełożyłam do szczelnego pojemnika z pokrywką dzięki czemu nawet po kilku dniach były mięciutkie i wilgotne. Muffiny możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że ten przepis na wysokobiałkowe muffinki przyda się tobie nie raz i będziesz chętnie do niego wracać. Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem.

    A przy okazji zapraszam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w wygodnej do zapisania na później formie.

    Polecane przepisy na muffiny

    Jeśli lubisz smakowite muffiny idealne na deser, na słodkie śniadanie albo na słodką przekąskę w ciągu dnia, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 3 marca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na muffiny na serku wiejskim

    Zapraszam dziś na bardzo prosty i szybki przepis na wysokobiałkowe babeczki przygotowane z serka wiejskiego i skyru. Takie babeczki pełne białka będą idealne dla osób aktywnych i uprawiających sport, ale także dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. Taki wysokoproteinowe przepisy warto mieć z zanadrzu, bo muffiny z serka wiejskiego stanowią zdrową i smakowitą przekąskę, a mogą nawet być pomysłem na śniadanie. Zobacz koniecznie mój dokładnie opisany krok po kroku przepis na proteinowe babeczki i upiecz je już dziś!