Przepis na babkę nutella
Przepis na puszystą i lekką babkę marmurkową z kremem czekoladowym i orzechami
Zapraszam gorąco na przepis na babkę nutella. Ta marmurkowa babka czekoladowo-waniliowa smakuje wręcz obłędnie i jest lekka jak puch. Nutella dodaje części czekoladowej wyjątkowego smaku, a krem z serka mascarpone i nutelli dodaje ciastu słodyczy. Smaku ciasta dopełniają lekko chrupiące i aromatyczne orzechy laskowe. Całość stanowi wspaniałe połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na weekend do kawy jak i na specjalne okazje i święta. Koniecznie zobacz ten przepis i upiecz babkę z nutellą!
Spis treści
Babka nutella przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie, puszyste i lekko słodkie ciasta z orzechami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę!
Marmurkowa babka z nutellą przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o długości około 25/27 – 10 cm.
Składniki
składniki na babkę nutellę
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 g masła (miękkiego)
- 45 g oleju (1/4 szklanki)
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka (rozmiar L w temp. pokojowej)
- 160 g maślanki (w temp. pokojowej)
- 100 g kremu Nutella (1/3 szklanki)
składniki na wierzch babki
- 100 g serka mascarpone (chłodnego)
- 30 g kremu Nutella (2 lekko czubate łyżki)
- ok 50 g orzechów laskowych
Instrukcja
Jak zrobić babkę nutella krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Wyjmij przynajmniej 2 godziny wcześniej rzeczy z lodówki, aby się ogrzały – jajka, maślankę, masło.120 g masła, 3 jajka, 160 g maślanki
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (w trybie termoobiegu) lub 180 stopni w trybie góra/dół.
Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę
- Przesiej razem przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Miękkie masło przełóż do większej miski, dodaj cukier, olej oraz wanilię.120 g masła, 45 g oleju, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż masa stanie się jasna, ładnie napuszona i zwiększy swoją objętość.
- Do zmiksowanego masła dodaj po jednym jajku – ja dodaję od razu po jednej łyżce mąki – i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.3 jajka
- Dodaj mniej więcej połowę mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
- Dodaj maślankę i krótko zmiksuj.160 g maślanki
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko.
Krok 3 – przygotowanie ciasta czekoladowego
- Odłóż do miseczki mniej więcej 1/3 ciasta.
- Dodaj do mniejszej części nutellę i zmiksuj krótko do połączenia.100 g kremu Nutella
Krok 4 – nakładanie ciasta
- Do przygotowanej formy nakładaj na zmianę białe i czekoladowe ciasto aż do zupełnego wykorzystania.
- Ostrym nożem, albo patyczkiem do szaszłyków dodatkowo przemieszaj razem ciasto.
Krok 5 – pieczenie babki nutella
- Formę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika i piecz babkę przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
- Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją zupełnie przez smarowaniem kremem.
Krok 6 – przygotowanie kremu na babkę
- Serek mascarpone połącz z nutellą – możesz to zrobić mniej dokładnie, tak by też był na nim lekko widoczny efekt marmurkowy.100 g serka mascarpone, 30 g kremu Nutella
- Nałóż krem na wierzch ciasta.
- Orzechy laskowe posiekaj i posyp je po kremie (możesz zobaczyć w uwagach pod przepisem, jak uprażyć orzechy, aby były jeszcze smaczniejsze).ok 50 g orzechów laskowych
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Marmurkowa babka z nutellą – uwagi
Przepis na tą niezwykle puszystą babkę z nutellą wypatrzyłam na blogu Julie Marie Eats. Ona przygotowywała ją z dodatkiem mocno słodkiego kremu na bazie nutelli, cukru pudru i masła. Ja nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami i kremami maślanymi, więc przygotowałam tu swoją wersję. Sama babka jest rewelacyjna! Bardzo puszysta i lekka. Jak się ją kroi to jakby kroić puszek. Dlatego do jedzenia koniecznie się przyda talerzyk, bo jedzenie w rękach może się różnie skończyć ;)
A jeśli szukasz również innych inspiracji na ciasta z nutellą, to koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik nutella – obłędnie pyszny!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania babki nutella?
Do upieczenia tej babki będziesz potrzebować jedynie bardzo podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- nutella – możesz ją zastąpić dowolnym kremem czekoladowo-orzechowym do smarowania, jeśli za nimi nie przepadasz, a został ci krem biscoff po moich poprzednich przepisach, to możesz użyć jego zamiast nutelli :) smak się nieco zmieni, ale ciasto dalej będzie pyszne!
- maślanka – zamiast niej możesz użyć również kefir albo naturalny jogurt, ale taki o rzadszej konsystencji
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go ewentualnie zastąpić dobrym masłem roślinnym
- wanilia – ja użyłam aromat waniliowy (dałam go kilka kropel), możesz też użyć ekstrakt waniliowy, albo zwykły cukier waniliowy – wtedy możesz użyć mniej zwykłego cukru, aby ciasto nie było zbyt słodkie
Jak uprażyć orzechy laskowe do babki?
Jeśli chcesz żeby orzechy na wierzch ciasta były bardziej aromatyczne i chrupiące to dobrze jest je wcześniej uprażyć. Wystarczy wysypać je na suchą patelnię (bez tłuszczu) i podgrzać kilka minut na kuchence. Co jakiś czas warto je przemieszać. Orzechy następnie ostudź i posiekaj grubo. Jeśli przeszkadzają ci skórki z orzechów, to zaraz po podgrzaniu możesz je wysypać na ścierkę kuchenną, dokładnie zawinąć i energicznie potrzeć je. Dzięki temu skórki oddzielą się od orzechów.
Czy można inaczej udekorować babkę z nutellą?
Jeśli nie masz ochoty na krem mascarpone z nutellą, albo nie możesz nigdzie dostać mascarpone, to możesz babkę polać zwykłą polewą czekoladową. Jeśli lubisz słodsze ciasta, to podgrzej 50 ml śmietany kremówki i do gorącej dodaj połamaną na kawałki mleczną czekoladę – 100 g. Zamieszaj do zupełnego rozpuszczenia i ostudź. Jak chcesz to możesz dodać do tej polewy posiekane orzechy, wtedy uzyskasz polewę przypominającą Ferrero Rocher :) Ostudzoną i gęstniejącą polewą posmaruj babkę nutellą. Jeśli wolisz użyć gorzką czekoladę, to rozpuść ją w 100 ml śmietany kremówki.
Babka z nutellą – jak przechowywać?
Jeśli babka nutella będzie zjedzona w przeciągu 2-3 dni i nie jest gorąco, to możesz ją trzymać w temperaturze pokojowej. Polecam przełożenie jej do szczelnego pojemnika, albo przykrycie kloszem. Jeśli ciasto ma postać dłużej, to schowaj je do lodówki jeśli udekorowane jest kremem mascarpone. Babka z polewą czekoladową nie musi być chowana do lodówki nawet przez dłuższy czas.
Mam nadzieję, że przepis na babkę nutella przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim. Będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem :)
Polecane przepisy na ciasta z nutellą
Koniecznie zobacz inne moje słodkie wypieki przygotowane z kremem czekoladowo-orzechowym. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.