Przepis na babkę nutella

Zaktualizowany: 2024 10 października
puszysta i lekka babka nutella z kremem mascarpone i orzechami laskowymi

Przepis na puszystą i lekką babkę marmurkową z kremem czekoladowym i orzechami

Zapraszam gorąco na przepis na babkę nutella. Ta marmurkowa babka czekoladowo-waniliowa smakuje wręcz obłędnie i jest lekka jak puch. Nutella dodaje części czekoladowej wyjątkowego smaku, a krem z serka mascarpone i nutelli dodaje ciastu słodyczy. Smaku ciasta dopełniają lekko chrupiące i aromatyczne orzechy laskowe. Całość stanowi wspaniałe połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na weekend do kawy jak i na specjalne okazje i święta. Koniecznie zobacz ten przepis i upiecz babkę z nutellą!

babka z kremem nutella i orzechami laskowymi

Babka nutella przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie, puszyste i lekko słodkie ciasta z orzechami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę!

babka marmurkowa z nutellą i orzechami laskowymi

Marmurkowa babka z nutellą przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą babkę marmurkową z nutellą oraz kremem mascarpone z orzechami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Kalorie 380 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma keksowa o długości około 25/27 – 10 cm.
Składniki

składniki na babkę nutellę

  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 45 g oleju (1/4 szklanki)
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka (rozmiar L w temp. pokojowej)
  • 160 g maślanki (w temp. pokojowej)
  • 100 g kremu Nutella (1/3 szklanki)

składniki na wierzch babki

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę nutella krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Wyjmij przynajmniej 2 godziny wcześniej rzeczy z lodówki, aby się ogrzały – jajka, maślankę, masło.
      120 g masła, 3 jajka, 160 g maślanki
    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
    • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (w trybie termoobiegu) lub 180 stopni w trybie góra/dół.

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę

    • Przesiej razem przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól.
      250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
    • Miękkie masło przełóż do większej miski, dodaj cukier, olej oraz wanilię.
      120 g masła, 45 g oleju, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      dodawanie oleju do masła i cukru pudru
    • Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż masa stanie się jasna, ładnie napuszona i zwiększy swoją objętość.
      miksowanie masła z cukrem i olejem na babkę nutella
    • Do zmiksowanego masła dodaj po jednym jajku – ja dodaję od razu po jednej łyżce mąki – i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
      3 jajka
      miksowanie jajek z ubitym masłem
    • Dodaj mniej więcej połowę mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
      dodawania przesianej mąki do ciasta na babkę
    • Dodaj maślankę i krótko zmiksuj.
      160 g maślanki
      miksowanie ciasta z maślanką
    • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko.

    Krok 3 – przygotowanie ciasta czekoladowego

    • Odłóż do miseczki mniej więcej 1/3 ciasta.
      odkładanie części ciasta do przygotowania ciasta czekoladowego na babkę
    • Dodaj do mniejszej części nutellę i zmiksuj krótko do połączenia.
      100 g kremu Nutella
      miksowanie ciasta z nutellą

    Krok 4 – nakładanie ciasta

    • Do przygotowanej formy nakładaj na zmianę białe i czekoladowe ciasto aż do zupełnego wykorzystania.
      nakładanie ciasta czekoladowego i waniliowego do formy do pieczenia
    • Ostrym nożem, albo patyczkiem do szaszłyków dodatkowo przemieszaj razem ciasto.
      mieszanie ciasta czekoladowego z waniliowym na babkę marmurkową

    Krok 5 – pieczenie babki nutella

    • Formę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika i piecz babkę przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
    • Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją zupełnie przez smarowaniem kremem.

    Krok 6 – przygotowanie kremu na babkę

    • Serek mascarpone połącz z nutellą – możesz to zrobić mniej dokładnie, tak by też był na nim lekko widoczny efekt marmurkowy.
      100 g serka mascarpone, 30 g kremu Nutella
      jak zrobić krem nutella do ciasta
    • Nałóż krem na wierzch ciasta.
      smarowanie babki marmurkowej kremem z nutellą i mascarpone
    • Orzechy laskowe posiekaj i posyp je po kremie (możesz zobaczyć w uwagach pod przepisem, jak uprażyć orzechy, aby były jeszcze smaczniejsze).
      ok 50 g orzechów laskowych
      posypywanie babki podprażonymi orzeszkami laskowymi
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki oraz wskazówki. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 380kcalWeglowodany: 34gBiałko: 6gTłuszcz: 24g
    Słowa kluczowe babka marmurkowa z nutellą, czekoladowe ciasto z nutellą
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    przepis na babkę nutella z nutellą i orzechami laskowymi

    Marmurkowa babka z nutellą – uwagi

    Przepis na tą niezwykle puszystą babkę z nutellą wypatrzyłam na blogu Julie Marie Eats. Ona przygotowywała ją z dodatkiem mocno słodkiego kremu na bazie nutelli, cukru pudru i masła. Ja nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami i kremami maślanymi, więc przygotowałam tu swoją wersję. Sama babka jest rewelacyjna! Bardzo puszysta i lekka. Jak się ją kroi to jakby kroić puszek. Dlatego do jedzenia koniecznie się przyda talerzyk, bo jedzenie w rękach może się różnie skończyć ;)

    A jeśli szukasz również innych inspiracji na ciasta z nutellą, to koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik nutella – obłędnie pyszny!

    nutella pound cake

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania babki nutella?

    Do upieczenia tej babki będziesz potrzebować jedynie bardzo podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • nutella – możesz ją zastąpić dowolnym kremem czekoladowo-orzechowym do smarowania, jeśli za nimi nie przepadasz, a został ci krem biscoff po moich poprzednich przepisach, to możesz użyć jego zamiast nutelli :) smak się nieco zmieni, ale ciasto dalej będzie pyszne!
    • maślanka – zamiast niej możesz użyć również kefir albo naturalny jogurt, ale taki o rzadszej konsystencji
    • masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go ewentualnie zastąpić dobrym masłem roślinnym
    • wanilia – ja użyłam aromat waniliowy (dałam go kilka kropel), możesz też użyć ekstrakt waniliowy, albo zwykły cukier waniliowy – wtedy możesz użyć mniej zwykłego cukru, aby ciasto nie było zbyt słodkie
    nutella babka z kremem mascarpone i orzechami laskowymi

    Jak uprażyć orzechy laskowe do babki?

    Jeśli chcesz żeby orzechy na wierzch ciasta były bardziej aromatyczne i chrupiące to dobrze jest je wcześniej uprażyć. Wystarczy wysypać je na suchą patelnię (bez tłuszczu) i podgrzać kilka minut na kuchence. Co jakiś czas warto je przemieszać. Orzechy następnie ostudź i posiekaj grubo. Jeśli przeszkadzają ci skórki z orzechów, to zaraz po podgrzaniu możesz je wysypać na ścierkę kuchenną, dokładnie zawinąć i energicznie potrzeć je. Dzięki temu skórki oddzielą się od orzechów.

    babka nutella 6

    Czy można inaczej udekorować babkę z nutellą?

    Jeśli nie masz ochoty na krem mascarpone z nutellą, albo nie możesz nigdzie dostać mascarpone, to możesz babkę polać zwykłą polewą czekoladową. Jeśli lubisz słodsze ciasta, to podgrzej 50 ml śmietany kremówki i do gorącej dodaj połamaną na kawałki mleczną czekoladę – 100 g. Zamieszaj do zupełnego rozpuszczenia i ostudź. Jak chcesz to możesz dodać do tej polewy posiekane orzechy, wtedy uzyskasz polewę przypominającą Ferrero Rocher :) Ostudzoną i gęstniejącą polewą posmaruj babkę nutellą. Jeśli wolisz użyć gorzką czekoladę, to rozpuść ją w 100 ml śmietany kremówki.

    marmurkowa babka z nutellą i orzechami laskowymi

    Babka z nutellą – jak przechowywać?

    Jeśli babka nutella będzie zjedzona w przeciągu 2-3 dni i nie jest gorąco, to możesz ją trzymać w temperaturze pokojowej. Polecam przełożenie jej do szczelnego pojemnika, albo przykrycie kloszem. Jeśli ciasto ma postać dłużej, to schowaj je do lodówki jeśli udekorowane jest kremem mascarpone. Babka z polewą czekoladową nie musi być chowana do lodówki nawet przez dłuższy czas.

    Mam nadzieję, że przepis na babkę nutella przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim. Będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem :)

    babka nutella z kremem mascarpone i orzechami laskowymi

    Polecane przepisy na ciasta z nutellą

    Koniecznie zobacz inne moje słodkie wypieki przygotowane z kremem czekoladowo-orzechowym. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2024 11 października

    Podziel się przepisem

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy