Przepis na brownie z truskawkami
Przepis na czekoladowe brownie z mascarpone i truskawkami
Przygotuj dziś ze mną bardzo proste, szybkie i niezwykle apetyczne czekoladowe ciasto brownie z truskawkami i serkiem mascarpone. Mocno czekoladowy placek zrobiony z gorzkim kakao doskonale smakuje w połączeniu z lekkim truskawkowym sernikiem zrobionym z serka mascarpone i zmiksowanych świeżych truskawek. Do tego plasterki świeżych truskawek zapieczone na wierzchu brownie i pyszne letnie ciasto gotowe! Samo brownie przygotujesz nawet bez użycia miksera – wystarczy składniki wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną. Koniecznie więc wypróbuj ten przepis i upiecz swoim bliskim takie rewelacyjne czekoladowe ciasto z truskawkami i mascarpone.
Spis treści
- Brownie z truskawkami i mascarpone przepis krok po kroku
- Ciasto brownie z mascarpone i truskawkami – uwagi
- Składniki i zamienniki do przygotowania czekoladowego ciasta z truskawkami
- Jak przechowywać ciasto brownie z truskawkami i mascarpone?
- Ile kcal ma brownie z truskawkami?
- Polecane przepisy na brownie
Brownie z truskawkami i mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta czekoladowe w połączeniu z owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na brownie!
Brownie z truskawkami i mascarpone przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości ok 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto brownie
- 150 g masła
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 60 g gorzkiego kakao (3/4 szklanki)
- 65 g mąki pszennej (prawie 0,5 szklanki)
- 1 szczypta soli
składniki na truskawkową masę sernikową
- 250 g serka mascarpone
- ok 50 g cukru pudru (1/3 szklanki – lub do smaku)
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- ok 80 g truskawek (zmiksowanych)
- ok 200 g truskawek (pokrojonych)
Instrukcja
Jak zrobić brownie z truskawkami i mascarpone krok po kroku
Krok 1 – przygotuj ciasto brownie
- W większym garnku rozpuść masło.150 g masła
- Do gorącego masła dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.200 g cukru
- Wbij po jednym jajku do garnka i energicznie wymieszaj.2 jajka
- Wsyp kakao, mąkę i sól i wymieszaj do połączenia.60 g gorzkiego kakao, 65 g mąki pszennej, 1 szczypta soli
- Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż prawie całe ciasto – zostaw trochę na wierzch.
Krok 2 – przygotuj truskawkową masę sernikową
- Mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i proszek budyniowy.250 g serka mascarpone, ok 50 g cukru pudru, 1 łyżka budyniu waniliowego
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Dodaj zmiksowane truskawki i wymieszaj dokładnie.ok 80 g truskawek
Krok 3 – wykończenie brownie
- Wyłóż masę truskawkową na czekoladowe ciasto.
- Pozostałe ciasto czekoladowe polej po wierzchu masy mascarpone.
- Przemieszaj delikatnie masy ciasta, tak aby powstały "esy floresy".
- Na koniec posyp wierzch brownie pokrojonymi truskawkami.ok 200 g truskawek
Krok 4 – pieczenie brownie z truskawkami
- Formę z brownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, ale możesz je podać jeszcze lekko ciepłe :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto brownie z mascarpone i truskawkami – uwagi
Uwielbiam ciasta brownie za ich bardzo proste i szybkie przygotowanie oraz głęboki czekoladowy smak. To moje dzisiejsze brownie podpatrzyłam u Sally – ona robiła wersję z malinami, a ja wybrałam tu truskawki. Sam przepis też lekko zmieniłam – przede wszystkim, aby obniżyć kaloryczność ciasta nie dodałam już do niego dodatkowych 200 g posiekanej czekolady. Samo brownie dzięki użyciu dużej ilości gorzkiego kakao miało już bardzo głęboki i intensywny smak czekoladowy. Stwierdziłam, że nie potrzebuję tej dodatkowej posiekanej czekolady dla mocniejszego smaku, a wiadomo – mniej kaloryczne ciasto zawsze będzie lepsze niż te bardziej kaloryczne ;) Jeśli więc lubisz takie wilgotne, mięsiste ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj przepis na brownie z kakao i truskawkami.
Składniki i zamienniki do przygotowania czekoladowego ciasta z truskawkami
Do przygotowania tego brownie będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie – a już na pewno w dyskontach takich jak Biedronka, czy Lidl. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualnych zamienników.
- kakao – potrzebujesz tu gorzkie kakao (np. Decomorreno), może być zwykłe lub odtłuszczone
- masło – podstawą ciasta brownie jest masło, które należy rozpuścić, możesz je zastąpić masłem roślinnym, albo w ostateczności olejem
- mascarpone – do warstwy sernikowej użyłam serek mascarpone, możesz go zastąpić tłustym twarogiem na serniki, albo serkiem typu Philadelphia, lub kremowym twarożkiem naturalnym
- budyń – do przygotowania truskawkowego sernika dodałam 1 łyżkę proszku z budyniu waniliowego, jeśli nie masz budyniu, to zamiast niego dodaj do masy sernikowej 1 łyżkę mąki pszennej
- truskawki – ja tu użyłam świeże truskawki, poza sezonem możesz użyć mrożone truskawki – te dodawane do masy sernikowej wcześniej rozmroź i odsącz z nadmiaru wody, te na wierzch możesz użyć mrożone – możesz spróbować je przekroić na mniejsze kawałki.
Jak przechowywać ciasto brownie z truskawkami i mascarpone?
Po upieczeniu ciasto może stać spokojnie na zewnątrz. Jeśli jednak nie zostanie zjedzone pierwszego dnia, to warto schować jego resztki do lodówki – szczególnie jeśli jest gorąco. To zapewni brownie dłużej świeżość i świetny smak.
To brownie możesz również zamrozić – pokrojone na kawałki ciasto przełóż do woreczka na mrożonki i schowaj do zamrażarki. Tam może poleżeć około 3 miesiące.
Ile kcal ma brownie z truskawkami?
W tabelce pod przepisem podałam, że 100 g czekoladowego ciasta z truskawkami i mascarpone ma około 334 kcal. Za to jeśli ciasto pokroisz na 16 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 230 kcal (węglowodany – 20 g, białka – 3 g, tłuszcze – 15 g). Podaję orientacyjną kaloryczność przy produktach, które ja użyłam.
Jeśli zdecydujesz się na dodanie do brownie dodatkowej posiekanej gorzkiej czekolady, to kaloryczność ciasta oczywiście wzrośnie.
Polecane przepisy na brownie
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta brownie. Na blogu jest ich ogromny wybór – w różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Brownie z truskawkami i mascarpone przepis
Zapraszam na pyszne i bardzo proste ciasto brownie pieczone z truskawkami i truskawkowym sernikiem zrobionym z serka mascarpone i zmiksowanych truskawek. To tradycyjne ciasto z kuchni amerykańskiej doskonale smakuje o każdej porze roku. Mocno wilgotne czekoladowe ciasto w połączeniu z delikatnie słodką i owocową masą sernikową tworzy niezapomniane połączenie. Szybkie przygotowanie ciasta, które nie wymaga użycia miksera sprawia, że jego upieczenie uda się każdemu - nawet osobom, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań, a także obejrzyj mój krótki film video i upiecz to rewelacyjnie proste ciasto czekoladowe z truskawkami i mascarpone.