Przepis na brownie z truskawkami

Zaktualizowany: 2024 18 lipca
sernikowe brownie z truskawkami i mascarpone

Przepis na czekoladowe brownie z mascarpone i truskawkami

Przygotuj dziś ze mną bardzo proste, szybkie i niezwykle apetyczne czekoladowe ciasto brownie z truskawkami i serkiem mascarpone. Mocno czekoladowy placek zrobiony z gorzkim kakao doskonale smakuje w połączeniu z lekkim truskawkowym sernikiem zrobionym z serka mascarpone i zmiksowanych świeżych truskawek. Do tego plasterki świeżych truskawek zapieczone na wierzchu brownie i pyszne letnie ciasto gotowe! Samo brownie przygotujesz nawet bez użycia miksera – wystarczy składniki wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną. Koniecznie więc wypróbuj ten przepis i upiecz swoim bliskim takie rewelacyjne czekoladowe ciasto z truskawkami i mascarpone.

czekoladowe brownie z truskawkami i mascarpone

Brownie z truskawkami i mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta czekoladowe w połączeniu z owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na brownie!

czekoladowe ciasto z truskawkami i mascarpone

Brownie z truskawkami i mascarpone przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na super proste i szybkie czekoladowe ciasto z masą sernikową i truskawkami, które zrobisz bez użycia miksera.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 16
Kalorie 334 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości ok 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto brownie

składniki na truskawkową masę sernikową

Instrukcja
 

Jak zrobić brownie z truskawkami i mascarpone krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj ciasto brownie

    • W większym garnku rozpuść masło.
      150 g masła
    • Do gorącego masła dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
      200 g cukru
      mieszanie cukru z rozpuszczonym masłem
    • Wbij po jednym jajku do garnka i energicznie wymieszaj.
      2 jajka
      dodawanie jajek do ciasta brownie
    • Wsyp kakao, mąkę i sól i wymieszaj do połączenia.
      60 g gorzkiego kakao, 65 g mąki pszennej, 1 szczypta soli
      dodawania mąki i gorzkiego kakao na ciasto brownie
    • Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż prawie całe ciasto – zostaw trochę na wierzch.
      wykładanie ciasta brownie do formy do pieczenia

    Krok 2 – przygotuj truskawkową masę sernikową

    • Mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i proszek budyniowy.
      250 g serka mascarpone, ok 50 g cukru pudru, 1 łyżka budyniu waniliowego
      dodawanie budyniu do twarogu na ciasto
    • Wymieszaj wszystko dokładnie.
      mieszanie serka mascarpone z cukrem
    • Dodaj zmiksowane truskawki i wymieszaj dokładnie.
      ok 80 g truskawek
      mieszanie mascarpone ze zmiksowanymi truskawkami

    Krok 3 – wykończenie brownie

    • Wyłóż masę truskawkową na czekoladowe ciasto.
      wykładanie mascarpone z truskawkami na ciasto brownie
    • Pozostałe ciasto czekoladowe polej po wierzchu masy mascarpone.
      wykładanie reszty czekoladowego ciasta
    • Przemieszaj delikatnie masy ciasta, tak aby powstały "esy floresy".
      mieszanie truskawkowego mascarpone z ciastem brownie
    • Na koniec posyp wierzch brownie pokrojonymi truskawkami.
      ok 200 g truskawek
      posypywanie brownie pokrojonymi truskawkami

    Krok 4 – pieczenie brownie z truskawkami

    • Formę z brownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45 minut.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź, ale możesz je podać jeszcze lekko ciepłe :)
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 334kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 22g
    Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z truskawkami, czzekoladowe ciasto z mascarpone
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto brownie z mascarpone i truskawkami

    Ciasto brownie z mascarpone i truskawkami – uwagi

    Uwielbiam ciasta brownie za ich bardzo proste i szybkie przygotowanie oraz głęboki czekoladowy smak. To moje dzisiejsze brownie podpatrzyłam u Sally – ona robiła wersję z malinami, a ja wybrałam tu truskawki. Sam przepis też lekko zmieniłam – przede wszystkim, aby obniżyć kaloryczność ciasta nie dodałam już do niego dodatkowych 200 g posiekanej czekolady. Samo brownie dzięki użyciu dużej ilości gorzkiego kakao miało już bardzo głęboki i intensywny smak czekoladowy. Stwierdziłam, że nie potrzebuję tej dodatkowej posiekanej czekolady dla mocniejszego smaku, a wiadomo – mniej kaloryczne ciasto zawsze będzie lepsze niż te bardziej kaloryczne ;) Jeśli więc lubisz takie wilgotne, mięsiste ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj przepis na brownie z kakao i truskawkami.

    truskawkowe brownie z mascarpone

    Składniki i zamienniki do przygotowania czekoladowego ciasta z truskawkami

    Do przygotowania tego brownie będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie – a już na pewno w dyskontach takich jak Biedronka, czy Lidl. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualnych zamienników.

    • kakao – potrzebujesz tu gorzkie kakao (np. Decomorreno), może być zwykłe lub odtłuszczone
    • masło – podstawą ciasta brownie jest masło, które należy rozpuścić, możesz je zastąpić masłem roślinnym, albo w ostateczności olejem
    • mascarpone – do warstwy sernikowej użyłam serek mascarpone, możesz go zastąpić tłustym twarogiem na serniki, albo serkiem typu Philadelphia, lub kremowym twarożkiem naturalnym
    • budyń – do przygotowania truskawkowego sernika dodałam 1 łyżkę proszku z budyniu waniliowego, jeśli nie masz budyniu, to zamiast niego dodaj do masy sernikowej 1 łyżkę mąki pszennej
    • truskawki – ja tu użyłam świeże truskawki, poza sezonem możesz użyć mrożone truskawki – te dodawane do masy sernikowej wcześniej rozmroź i odsącz z nadmiaru wody, te na wierzch możesz użyć mrożone – możesz spróbować je przekroić na mniejsze kawałki.
    truskawkowy sernik na czekoladowym cieście

    Jak przechowywać ciasto brownie z truskawkami i mascarpone?

    Po upieczeniu ciasto może stać spokojnie na zewnątrz. Jeśli jednak nie zostanie zjedzone pierwszego dnia, to warto schować jego resztki do lodówki – szczególnie jeśli jest gorąco. To zapewni brownie dłużej świeżość i świetny smak.

    To brownie możesz również zamrozić – pokrojone na kawałki ciasto przełóż do woreczka na mrożonki i schowaj do zamrażarki. Tam może poleżeć około 3 miesiące.

    truskawkowy sernik z brownie

    Ile kcal ma brownie z truskawkami?

    W tabelce pod przepisem podałam, że 100 g czekoladowego ciasta z truskawkami i mascarpone ma około 334 kcal. Za to jeśli ciasto pokroisz na 16 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 230 kcal (węglowodany – 20 g, białka – 3 g, tłuszcze – 15 g). Podaję orientacyjną kaloryczność przy produktach, które ja użyłam.

    Jeśli zdecydujesz się na dodanie do brownie dodatkowej posiekanej gorzkiej czekolady, to kaloryczność ciasta oczywiście wzrośnie.

    brownie z truskawkowym sernikiem i truskawkami
    czekoladowe ciasto z mascarpone i truskawkami

    Polecane przepisy na brownie

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta brownie. Na blogu jest ich ogromny wybór – w różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – zapraszam.

    Opublikowano: 2024 14 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Brownie z truskawkami i mascarpone przepis

    Zapraszam na pyszne i bardzo proste ciasto brownie pieczone z truskawkami i truskawkowym sernikiem zrobionym z serka mascarpone i zmiksowanych truskawek. To tradycyjne ciasto z kuchni amerykańskiej doskonale smakuje o każdej porze roku. Mocno wilgotne czekoladowe ciasto w połączeniu z delikatnie słodką i owocową  masą sernikową tworzy niezapomniane połączenie. Szybkie przygotowanie ciasta, które nie wymaga użycia miksera sprawia, że jego upieczenie uda się każdemu - nawet osobom, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań, a także obejrzyj mój krótki film video i upiecz to rewelacyjnie proste ciasto czekoladowe z truskawkami i mascarpone.